Anyukám vadasa zsemlegombóccal recept

1 adag
776
kcal
Anyukám vadasa zsemlegombóccal
Anyukám vadasa zsemlegombóccal
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám receptje, nagyon-nagyon finom. Egy gyerekkori barátnőm a mai napig emlegeti, ahányszor meglátogatott minket, mindig vadast rendelt, mondjuk még a mai napig is ... :)

hozzávalók / 4 adag

A vadashoz

A gombóchoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

marhahús vadasmártással és zsemlegombóccal, főtt hús répás mártással
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát összevágjuk. A zöldségeket letisztitjuk, darabokra vágjuk. A húst felszeleteljük.
  2. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, ha üveges lett, rátesszük a zöldségeket és a húst.
  3. Felöntjük vizzel, hogy bőven befedje. Beledobunk 3-4 db babérlevelet, borsot és az ízesítőt. Kostólgatással még ízesíthetjük.
  4. Amikor megpuhult a hús és a zöldség is, a húst kiszedjük egy tányérra. Botmixerrel pépesíjük a zöldségeket, gyönyörű színe és illata lesz.
  5. A tejfölt kiöntjük egy tálkába, teszünk bele egy nagyobb kanál lisztet és mustárt (ki mennyire szereti, de én 2 kanállal). Összekeverjük, és a pépesített zöldséghez adjuk, gyorsan keverjük,  hogy ne csomósodjon.
  6. A húst visszatesszük a mártásba, még egyet rottyantunk rajta, és kész.
  7. A zsemlét közben darabokra vágjuk. Készítünk egy tojásból jó sűrű nokedli tésztát, a zsemlekockákat  pedig beleforgatjuk, állni hagyjuk, hogy megszívja magát. Közben feltesszük forrni a vizet, és amikor forrni kezd, kanállal beleszaggatjuk a zsemlegombócokat. Ha feljön a víz tetejére, kiszedhetjük.
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 134 804
elküldve: 116
receptkönyben: 1 765
elkészítve: 143/178
Facebookon megjelent: -

szakács

VKriszta

Mióta szakács: 2011.08.28.
19 recept

Hozzászólások (44)

Anita 83
Anita 83v, 2014-09-28 17:17

Most próbálkoztam elöször a vadas készítéssel! Hát isteni finom lett! Azt hiszem nem most csináltam utoljára! Köszönöm a receptet!

b-n
b-nh, 2014-07-28 10:56

30 éve ettem elsőnek és utoljára vadast!!!

Egy felettünk lakó kedves néni elkapott a lépcsőházban - ” Édesem, ilyet még nem ettél… ! „ - felszólítással belém tömött pár kanállal. Mivel nem tudtam mire vélni sem az ízét, sem az illatát azóta sem próbálkoztam…

Pár napja kérdeztem a párom mit enne szívesen?
- Vadas zsemlegombóccal…

Hát össze kellett szednem magam…

A Te receptedre esett a választásom.

Nem tudom mikor fordítottam fel ennyire a konyhát és mikor ittam 3 kávét délelőtt egymás után, de jobban izgultam, mint érettségi előtt. Mivel nincs összehasonlítási alapom milyen ízűnek kell lennie … cukor, citrom hova – mikor…. na de lassan 20 éve főzök csak nem fog ki rajtam… :)

Elkészült.

Egy kanállal már ízleltem, legközelebb még próbálkozom… Ja, mert lesz közelebb, annyira ízlett itthon. Elfogyott az utolsó kanálig, így azt hiszem, mától tudok vadat készíteni! :)

Köszönöm!

VKriszta
VKrisztav, 2014-08-10 17:19

Kedves b-n, igazán örülök, hogy a receptem alapján vágtál bele :) és gratulálok, nincs nagyobb öröm, mint amikor az utolsó kanálig elfogy...nekem pedig az, hogy ízlett Nektek az Anyukám vadasa...
További sikeres főzőcskézést és kísérletezgetést! :)
Üdv., Kriszta

kismajom08
kismajom08szo, 2014-03-01 12:53

Most készítettem először vadast!!! nagyon szuper ez a recept,isteni finom lett!Köszi!

VKriszta
VKrisztav, 2014-02-02 22:38

Nagyon boldog vagyok, hogy ennyien elkészítettétek már és ízlett Nektek Anyukám vadasa :) Köszönöm a visszajelzéseteket. :)

Browney
Browneysze, 2014-01-29 11:33

Sokáig nem szerettem a vadast, amolyan gyerekkori berögzült tévhitem volt (talán a neve miatt),hogy nem finom. Aztán nem rég párom anyukájának nem akartam nemet mondani,ráadásul olyan jó illata volt....és rájöttem milyen finom! Megpróbáltam elkészíteni én is, a Te recepted alapján,ráadásul vendégeknek,és isteni lett,köszönöm szépen!!! A hétvégére ismét felkerült a listára.

nyilas1980
nyilas1980szo, 2013-11-30 18:25

Ez a recept úgy jó ahogy van! Ma elkészítettem, és két pofára habzsoltuk! Isteni!

cvijet
cvijetsze, 2013-11-27 21:11

Én is kis citromlevet+citromhéjat, kis cukrot, borskeveréket, kis száraz bort teszek bele, és a szegfűbors+ borókabogyó, kapribogyó is kimaradt, és nem kell 4 db baér sem bele ;)

sorna86
sorna86v, 2013-11-10 11:40

Szuper recept, köszönöm! Marhahúsleves mellé készítettem el külön csak a szószt.
Rengeteg zöldségem volt, lehet buta kérdés de nem lehetne lefagyasztani belőle? Próbálta már esetleg valaki?

kicsiszoke
kicsiszokep, 2013-09-27 21:23

Isteni finom!!!
A zsemlét én is megpirítottam előtte,úgy készítettem.
Még anyósom is megdícsért érte,nagyon ízlett neki!

Eva und Imre
Eva und Imresze, 2013-04-17 14:36

Ez az én receptem is, csak én még szoktam beletenni zellergumót kis kockára vágva a zöldségekhez és amikor elkészül a szósz egy pár csepp citromlevet és egy pici cukrot is teszek bele! Ki lehet próbálni, igy egy kicsit pikáns lesz! Izlés dolga, de a férjem igy szereti és én is.

kormendyzs
kormendyzsv, 2013-01-13 18:02

Kedves Kriszta,
Ma elkészítettem életem első vadasát - leginkább azért, hogy a kisfiam megkóstolja, mert eddig azt hittem, hogy nem szeretem :) Nagyon finom lett, ezentúl felkerül a palettára! Köszönöm a receptet!

Smilebaby
Smilebabycs, 2012-11-29 16:47

A mai nap folyamán készítettem el ezt a fincsi ételt! Nagyon ízletes lett! :) Igaz a zsemlegombócnál kicsit megijedtem, hogy mi fő ki belőle (nem e ázik szét stb) - de nem, nagyon szuperül sikerült!
Legközelebb is így fogom elkészíteni! :)
Üdv: Kitti

Cica1967
Cica1967cs, 2012-11-29 11:23

Már készül... Évek óta nem ettem, mert csak én szeretem a családban, sajnos. Angliában élünk, itt sem igazán honos... :) Illatozik tőle az utca. Jajjjjjjjj, isteni már az illata is, alig várom, hogy elkészüljön! Én marha lábszárat vettem bele, mert nagyon szeretem, nem hiszem, hogy rontani fog rajta. Volt egy jó kis receptem, de otthon maradt anno, így most ezt kipróbálom, mert szinte ugyan az. Szeretem, ha rusztikusabb a zöldség benne, nem szoktam turmixolni csak passzírozni, kb ennyi a különbség.

Jutka mama
Jutka mamasze, 2012-11-28 19:19

Én hasonlóan készitem.Csupán a zsemlegombóchoz a zsemlét kicsit megpiritom/inkább száritom/

VKriszta
VKrisztasze, 2012-11-28 17:17

Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat, örülök, hogy ízlik az általunk is oly nagyon szeretett étek. :)
További jó főzőcskézést Mindenkinek! :)

Olahne Maria
Olahne Mariasze, 2012-11-28 16:42

Én burgonyakrokettel, vagy burgonya fánkkal jobban szeretem, mint zsemlegombóccal, és még egyszerübb is. Egyébként nagyon jó recept.

ziza83
ziza83sze, 2012-11-28 12:39

Szia! Én is hasonlóképp készítem, csak egy minimálisat változtatok rajta: a husit először én is megrottyantom a zöldségekkel, hogy az íze kifőljön egy kicsit, aztán meg bedobom egy zacskóba és zsírjára pirítom. A zöldséges lébe még rakok egy kis citromlevet is, hogy még pikánsabb legyen.
A zsemlegombóchoz viszont megpirítom a zsemlekockákat és apróra vágott petrezselyemzöldet is teszek a nokedlitésztába.
Egyébként azért is jó ez a recept, mert nem kell előtte pácolgatni a husit, és szerintem anélkül is jó íze lesz.
Még egyszer gratula! :)

aniko012
aniko012sze, 2012-11-07 15:26

Nagyon finom lett, most csináltam először!De máskor is fogok!:)

kiscsillag12
kiscsillag12p, 2012-07-13 14:08

Szia!

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett. már többször is elkészítettem, de nekem valahogy nem lesz krémes a szósz. már ott nem jó amikor pépesítem. nem tudom leírni az állagát, de nem krémes.
tudna valaki segíteni mit szúrhatok el?

csuricsibe78
csuricsibe78h, 2012-04-30 17:00

Már rég csináltam vadast és őszintén szólva elfelejtettem a készítését...ma ez lesz a vacsi,mindjárt kész és isteni lett a mártás(amiből én dupla adagot főztem) ....köszönöm a receptet Kriszta!Puszi:Anikó:))

VKriszta
VKrisztah, 2012-04-30 18:42

Szia Anikó! Örülök, hogy a receptemet látva újra elkészítetted. :) Nagyon nagyon jó étvágyat hozzá! :) Puszi:Kriszta :)

molnine
molninev, 2012-02-19 13:12

Szia! Ma életemben először elkészítettem és szerintem nagyon finom lett!Köszi a receptet!

VKriszta
VKrisztah, 2012-02-20 09:34

Szia! Nagyon örülök, hogy ízlett. Köszönöm a visszajelzést!
További jó főzést! :)

makrela
makrelasze, 2012-02-08 10:24

Sziasztok! Én imádom a vadast, de most készítem először, és nyusziból csinálom, szerintem nagyon finom lesz.

Nacuska
Nacuskacs, 2012-06-07 22:29

Szia Makrela!

Nekem is az lenne a kérdésem, h milyen lett a vadas nyusziból, és milyen alkatrészéből csináltad? szombaton én is csinálnék ...
Köszönöm előre is!

VKriszta
VKrisztasze, 2012-02-08 16:05

Szia makrela!
Igazi ínyencségre készülsz, remélem jó lesz a recept hozzá és fincsi lesz. :) Ha időd engedi kérlek írd meg milyen lett..
Jó főzést,
VKriszta

edco
edcok, 2012-01-31 23:16

Életem első vadasa a recepted alapján. Dicsérték, de még hiányzott nekik valami belőle, ahogy nekem is. Nekem túl répás volt. Lehet nagyok voltak... Mustárból is sokkal több kellett és még elbírta volna... a Párom szerint. De azért izlett neki. :) Zsemle gombócaim sem lettek túl jók (szerintem), de majd még kísérletezem velük... Első neki futásra nem volt rossz! :) Köszi

VKriszta
VKrisztasze, 2012-02-01 11:42

Kedves edco!
Köszönöm. Örülök, hogy azért ízlett, a mustárhoz, azért is írtam, hogy mindenkinek ízlése szerint, mert nem mindenki szereti ha túl sok, de ezt még az elkészült ételhez is bármikor hozzá lehet keverni. A zsemlegombóc pedig olyan, hogy ugyan leírtam én hogy készítem, de mégis mindenkinek máshogy sikerül, még nekem sem mindig tökéletes :) Remélem azért nem vette el a kedvedet és a saját ízlésetekre tudod hangolni ezt az ételt. :)

buccca
bucccav, 2012-01-22 12:02

Életem első vadasa, és nagyon finom lett. Mindenki dicsérte! Köszi a receptet. Mi tésztával ettük.

lillacska87
lillacska87sze, 2012-01-04 11:34

Kedves Kriszta!

A marhának ill. sertésnek melyik részéből a legjobb elkészíteni a vadast?

Köszönettel:
Lilla

VKriszta
VKrisztacs, 2012-01-05 14:53

Kedves Lilla!
Ha marha akkor felsál vagy lábszár, a sertésnek én a combját szoktam használni, néha, bár igaz szárazabb husi, karajjal is készítettem már.
Üdv.,
Kriszta

Bató Edit
Bató Editcs, 2011-11-03 14:35

Szia Kriszta!
Én is így tanultam Anyukámtól a vadas elkészítését, nagyon finom és nagyon szeretjük. Már rég készítettem, de most a recepted eszembe juttatta, így hétvégén ez lesz az ebéd!
Köszönettel, Edit

VKriszta
VKrisztaszo, 2011-11-05 17:22

Kedves Edit! Nálunk mostanában közkivánatra, szinte minden héten kell főznöm. Nagyon nagyon szeretjük. Jó étvágyat Nektek! :)

cassiopeia
cassiopeiah, 2011-10-31 14:35

Ez a kedvenc ételem. Bármennyit meg tudok enni belőle. Nagyon örülök hogy feltetted és hogy azt írtad lehet sertéshúsból is csinálni. Anyukám szerint csak marhahúsból jó ez, de én nem szeretem.

VKriszta
VKrisztah, 2011-10-31 17:07

Hát igen az eredeti recept szerint marhahússal kell készíteni, de nálunk többnyire sertésből készül, sőt pulykával is próbáltuk már, az is nagyon finom volt.
Köszönöm, hogy írtál és örülök, hogy örülsz, remélem ízleni fog. :)

776