Anyukám vadasa zsemlegombóccal recept

megosztás
0
Anyukám vadasa zsemlegombóccal
Anyukám vadasa zsemlegombóccal
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (65)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám receptje, nagyon szeretjük, nekünk így isteni finom.

hozzávalók / 4 adag

A vadashoz

A gombóchoz

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

marhahús vadasmártással és zsemlegombóccal, főtt hús répás mártással
Szólj hozzá!
megosztás
0

elkészítés

  1. A hagymát összevágjuk. A zöldségeket letisztítjuk, darabokra vágjuk. A húst felszeleteljük.
  2. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, ha üveges lett, rátesszük a zöldségeket és a húst.
  3. Felöntjük vízzel, hogy bőven befedje. Beledobunk 3-4 db babérlevelet, borsot és az ízesítőt. Kóstolgatással még ízesíthetjük.
  4. Amikor megpuhult a hús és a zöldség is, a húst kiszedjük egy tányérra. Botmixerrel pépesítjük a zöldségeket, gyönyörű színe és illata lesz.
  5. A tejfölt kiöntjük egy tálkába, teszünk bele egy nagyobb kanál lisztet és mustárt (ki mennyire szereti, de én 2 kanállal). Összekeverjük, és a pépesített zöldséghez adjuk, gyorsan keverjük,  hogy ne csomósodjon.
  6. A húst visszatesszük a mártásba, még egyet rottyantunk rajta, és kész.
  7. A zsemlét közben darabokra vágjuk. Készítünk egy tojásból jó sűrű nokedli tésztát, a zsemlekockákat  pedig beleforgatjuk, állni hagyjuk, hogy megszívja magát. Közben feltesszük forrni a vizet, és amikor forrni kezd, kanállal beleszaggatjuk a zsemlegombócokat. Ha feljön a víz tetejére, kiszedhetjük.
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 151
össznézettség: 305 406
elküldve: 164
receptkönyben: 2 496
elkészítve: 258/293
Facebookon megjelent: 2

szakács

VKriszta

Mióta szakács: 2011.08.28.
19 recept

Hozzászólások (65)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lina912
lina912 cs, 2016-06-09 20:34

Ma én is elkészítettem,nagyon nagyon nagyon finom lett.Köszönöm a receptet :)

cumpus
cumpus k, 2016-04-26 14:13

Ez nem igazi vadas. Ettől még lehet finom, de az igazi vadas vadból van, vagy marhahúsból, pácolással kezdődik, egyben sül... és még sokminden másképpen van.

sheenka79
sheenka79 cs, 2016-06-02 06:23

Azért,mert te másképp ismered,nem jelenti,hogy úgy is kell... Ez egy recept oldal, itt mindenki másképp készít mindent, ok nélkül felesleges kötekedni. A marha itt is megvan, csak zárójelben, vadat meg manapság lehetetlen megfizetni, ennyi szabadság kijár egy receptezőnek szerintem. Itt a mártás (és a gombóc) a lényeg, amit én a nagyimtól tanultam, és majdnem pontosan így készítette ő is, szóval olyan sok minden nem lehet annyira másképp...

cumpus
cumpus p, 2016-06-03 13:57

A vadas lényege a pácolás. A zsemlegombócé pedig a pirított zsemlekockák.
De ahogy gondolod. Nem kötözködtem, csak leírtam a véleményemet.
Végülis az is valami, ha valaki egyáltalán főz...

NoSalty.hu
NoSalty.hu k, 2016-04-26 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.04.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Éva néni
Éva néni v, 2015-11-29 18:04

hasonlóképpen készítem én is a vadast, de van egy eltérés, amit ha figyelembe veszel, még finomabb lesz. Szóval én úgy kezdem, hogy a szelet húsokat elősütöm, kiveszem a zsiradékból, és jön a hagyma, majd a többiek ugyanúgy. próbáld ki! ja, és a gombócba a zsemlét kicsit megpiritom - akár a kenyérpirítóba teszem, és úgy kockázom fel.

zsossi
zsozsi / zsossi h, 2015-11-16 20:52

Köszönöm, életem első vadasát a Te recepted alapján készítettem el ! Imádtam minden falatot, és a család többi része is !!! :):):)
Ezentúl mindig e szerint fogom elkészíteni !!!

tetej
Tetej / tetej k, 2015-11-10 09:16

Köszönöm, eddig én is csak marhahúsból és vadból készítettem ! De most megfogom csinálni sertés húsból is!!

VKriszta
VKriszta / VKriszta p, 2015-08-28 14:36

Kedves Mindenki! Nagyon örülök, hogy 'anyukám vadasa'-t ennyien elkészítettétek már és ízlik, szeretitek. Fantasztikus érzés és az is, hogy a receptem alapján saját ízlésetekre formáljátok az ételt. Én is minden receptet átalakítok, módosítgatok, felfrissítek a saját ízlésünkre. Sajnos ritkán tudok erre járni, ezért most láttam, hogy az oldal megújulásakor a receptek hozzávalói kicsit átdolgozásra kerültek. Elnézést kérek, hogy korábban nem észleltem a módosításokat és volt akinek kárba veszett az elkészített étele. A nokedlibe írt 1 l viz :) jajjj... ezt javítottam, annyi víz szükséges bele, hogy jó sűrű tésztát kapjunk.
Mégegyszer köszönöm Nektek és remélem még sokan elkészítitek, vagy veszítek alapul a receptem.
További jó főzést! :)
Kriszta

mandarin15
mandarin15 v, 2015-03-15 12:06

Kedves Kriszta!
Köszönöm a receptet, már nem először készítettem el. Roppant egyszerű és nagyon finom, imádjuk! Egyik alkalommal volt időm és a gombóc bekeverését az ajánlott mennyiségekkel készítettem kíváncsiságból. Persze, hogy kuka lett.:) Ha van lehetőséged, az 1 liter vizet javítsd ki 1 dl-re. Így az is meg tudja csinálni, aki még életében nem készített nokedli tésztát.

Timii77
Timii77 p, 2015-03-27 12:36

Szia! Szerintem a receptben lévő 1 liter víz a nokedli főzővize, nem a tésztába kell beletenni.

eviewitch
eviewitch szo, 2015-01-31 07:47

Hat ugy skierult ahogy apukam csinalta gyerekkoromba sajnos mar nem el es mar anyukam sincs az elok kozeben ugyhogy mar nincs kitol elkerjem a receptet mar foztem vadast de nem lett ilyen finom egy kicsit midositottam ugyan a kezdeten aprora vagott baconszeleteken piritottam meg a hagymat es mert emlekeztem hogy apu tett bele cukrot es citromot is mivel en malacsultet keszitettem vele ezert en is tettem bele marha leveskockat es kihagytam a lisztet mivel eleg suru lett anelkul is. Mostanaban felfedeztem a feher borst es nagyon megszerettem ugyhogy annelkul nem fozok mostanaban azt is raktam bele de azt izles szerint lehet. A masik hogy itt Americaban nem lehet petrezselyem gyokeret (feher repat) kapni az ocsem kertesz es nem szereti hogy feherrepanak hivjam :) szoval itt csak ugynevezett parsnip van ami egy kicsit hosszabb vastagabb es kisse edesebb de ez az egyetlen kozeli dolog a feherrepahoz, tettem bele gombat is es azt is pepesse tettem a zoldseggel. A gombocot is modositottam de azt csak nagyon kicsit meghozza ugyhogy amikor feldaraboltam a french rollt (mivel itt nincs zsomle) beaztattam soya tejbe. Hat isteni finom meg igy is hogy nem lehet kapni ugyanazazokat a dolgokat mint otthon megis ugyanolyan izu lett mint gyerekkoromban, csodalatos. Koszonom mert elobbiekben probalkoztam nem jott ossze valamiert.

Hotshade
Hotshade v, 2016-01-17 16:15

Kedves eviewitch.nem tudom hogy Americaban hol elsz , de van zsemle is , Es feherrepa is. En Californiaban elek 36 eve , Es nincs sok only an dolog Amit ne lehetne beszerezni! Ajanlom nezzel be a Trader Joe- ba ott Meg Egri Bikavert , Es teliszalamit , a Magyar Trapista sajttal Egyutt mindent megtalalsz! Remelem segitsegedre lehettem

Kitsune
Kitsune k, 2015-01-20 01:15

Kedves VKriszta,
jelentem, ma a következő dolog történt a konyhában: mivel a szejtán (búzahússal kísérletezem, mert a bőrömnek nem tesz olyan jót az állati fehérje bánatomra) ma vizsgázott, kerestem egy olyan receptet, ami akkor is felvidít, ha a póthús esetleg nem sikerül... és a tiédre találtam rá! Ha valakinek történetesen hasonlít az ízlése az enyémre, és nem főzhet a mártásba marhahúst, akkor a következő módosításokat javaslom a receptedhez: belefőztem egy fél zellert is, mert kevesebb fehérrépám volt, és a zeller amúgy is a szívem csücske jelenleg :) A végén pedig hozzáadtam még egy fél citrom kicsavart levét, 1 ek. barnacukrot, 1 ek. balzsamecetet. Petrezselyemmel tálaltam. És még a szejtán is sikerült! Utóbbi egy éjszakára ázott fűszeres, olajos, ecetes pácban, nyam-nyam... Szóval köszönöm, hogy hozzásegítettél ehhez!
Kitsune-kukta

Dido04
Dido04 v, 2015-01-11 16:31

SZia!
Ebbe a receptbe egyszerűen nem lehet bele kötni!Annyira tökéletes,hogy ezt csak is ajánlani lehet!Gyermekkorom igazi ízeit hozta elő bennem amiket nagymamám csinált!A napokban hunyt el és ezért gondoltam mivel imádta ő is én is megpróbálkozom vele,mert még sosem tettem!Nem bántam meg és biztos,hogy büszke rám,de rád is,hogy ennyire jó arányokban irtad le a recepted! Köszönöm neked!!!!!! Egy valamit ajánlok hozzá amit anyukám mondta tegyek hozzá 1 db marha hús leves kocka a hős főzése közben és ajánlott a 2 kanál mustár!Isteni :) "persze ezt azoknak nem kell akik eleve marhából csinálják"!

Anita 83
Anita 83 v, 2014-09-28 18:17

Most próbálkoztam elöször a vadas készítéssel! Hát isteni finom lett! Azt hiszem nem most csináltam utoljára! Köszönöm a receptet!

b-n
b-n h, 2014-07-28 11:56

30 éve ettem elsőnek és utoljára vadast!!!

Egy felettünk lakó kedves néni elkapott a lépcsőházban - ” Édesem, ilyet még nem ettél… ! „ - felszólítással belém tömött pár kanállal. Mivel nem tudtam mire vélni sem az ízét, sem az illatát azóta sem próbálkoztam…

Pár napja kérdeztem a párom mit enne szívesen?
- Vadas zsemlegombóccal…

Hát össze kellett szednem magam…

A Te receptedre esett a választásom.

Nem tudom mikor fordítottam fel ennyire a konyhát és mikor ittam 3 kávét délelőtt egymás után, de jobban izgultam, mint érettségi előtt. Mivel nincs összehasonlítási alapom milyen ízűnek kell lennie … cukor, citrom hova – mikor…. na de lassan 20 éve főzök csak nem fog ki rajtam… :)

Elkészült.

Egy kanállal már ízleltem, legközelebb még próbálkozom… Ja, mert lesz közelebb, annyira ízlett itthon. Elfogyott az utolsó kanálig, így azt hiszem, mától tudok vadat készíteni! :)

Köszönöm!

VKriszta
VKriszta / VKriszta v, 2014-08-10 18:19

Kedves b-n, igazán örülök, hogy a receptem alapján vágtál bele :) és gratulálok, nincs nagyobb öröm, mint amikor az utolsó kanálig elfogy...nekem pedig az, hogy ízlett Nektek az Anyukám vadasa...
További sikeres főzőcskézést és kísérletezgetést! :)
Üdv., Kriszta

kismajom08
kismajom08 szo, 2014-03-01 13:53

Most készítettem először vadast!!! nagyon szuper ez a recept,isteni finom lett!Köszi!

VKriszta
VKriszta / VKriszta v, 2014-02-02 23:38

Nagyon boldog vagyok, hogy ennyien elkészítettétek már és ízlett Nektek Anyukám vadasa :) Köszönöm a visszajelzéseteket. :)

Browney
Browney sze, 2014-01-29 12:33

Sokáig nem szerettem a vadast, amolyan gyerekkori berögzült tévhitem volt (talán a neve miatt),hogy nem finom. Aztán nem rég párom anyukájának nem akartam nemet mondani,ráadásul olyan jó illata volt....és rájöttem milyen finom! Megpróbáltam elkészíteni én is, a Te recepted alapján,ráadásul vendégeknek,és isteni lett,köszönöm szépen!!! A hétvégére ismét felkerült a listára.

nyilas1980
nyilas1980 szo, 2013-11-30 19:25

Ez a recept úgy jó ahogy van! Ma elkészítettem, és két pofára habzsoltuk! Isteni!

cvijet
cvijet sze, 2013-11-27 22:11

Én is kis citromlevet+citromhéjat, kis cukrot, borskeveréket, kis száraz bort teszek bele, és a szegfűbors+ borókabogyó, kapribogyó is kimaradt, és nem kell 4 db baér sem bele ;)

sorna86
sorna86 / sorna86 v, 2013-11-10 12:40

Szuper recept, köszönöm! Marhahúsleves mellé készítettem el külön csak a szószt.
Rengeteg zöldségem volt, lehet buta kérdés de nem lehetne lefagyasztani belőle? Próbálta már esetleg valaki?

kicsiszoke
kicsiszoke p, 2013-09-27 22:23

Isteni finom!!!
A zsemlét én is megpirítottam előtte,úgy készítettem.
Még anyósom is megdícsért érte,nagyon ízlett neki!

Eva und Imre
Eva und Imre sze, 2013-04-17 15:36

Ez az én receptem is, csak én még szoktam beletenni zellergumót kis kockára vágva a zöldségekhez és amikor elkészül a szósz egy pár csepp citromlevet és egy pici cukrot is teszek bele! Ki lehet próbálni, igy egy kicsit pikáns lesz! Izlés dolga, de a férjem igy szereti és én is.

kormendyzs
kormendyzs v, 2013-01-13 19:02

Kedves Kriszta,
Ma elkészítettem életem első vadasát - leginkább azért, hogy a kisfiam megkóstolja, mert eddig azt hittem, hogy nem szeretem :) Nagyon finom lett, ezentúl felkerül a palettára! Köszönöm a receptet!

Smilebaby
Smilebaby cs, 2012-11-29 17:47

A mai nap folyamán készítettem el ezt a fincsi ételt! Nagyon ízletes lett! :) Igaz a zsemlegombócnál kicsit megijedtem, hogy mi fő ki belőle (nem e ázik szét stb) - de nem, nagyon szuperül sikerült!
Legközelebb is így fogom elkészíteni! :)
Üdv: Kitti

Cica1967
Cica1967 cs, 2012-11-29 12:23

Már készül... Évek óta nem ettem, mert csak én szeretem a családban, sajnos. Angliában élünk, itt sem igazán honos... :) Illatozik tőle az utca. Jajjjjjjjj, isteni már az illata is, alig várom, hogy elkészüljön! Én marha lábszárat vettem bele, mert nagyon szeretem, nem hiszem, hogy rontani fog rajta. Volt egy jó kis receptem, de otthon maradt anno, így most ezt kipróbálom, mert szinte ugyan az. Szeretem, ha rusztikusabb a zöldség benne, nem szoktam turmixolni csak passzírozni, kb ennyi a különbség.

Jutka mama
Jutka mama sze, 2012-11-28 20:19

Én hasonlóan készitem.Csupán a zsemlegombóchoz a zsemlét kicsit megpiritom/inkább száritom/

VKriszta
VKriszta / VKriszta sze, 2012-11-28 18:17

Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat, örülök, hogy ízlik az általunk is oly nagyon szeretett étek. :)
További jó főzőcskézést Mindenkinek! :)

Olahne Maria
Olahne Maria sze, 2012-11-28 17:42

Én burgonyakrokettel, vagy burgonya fánkkal jobban szeretem, mint zsemlegombóccal, és még egyszerübb is. Egyébként nagyon jó recept.

ziza83
ziza83 sze, 2012-11-28 13:39

Szia! Én is hasonlóképp készítem, csak egy minimálisat változtatok rajta: a husit először én is megrottyantom a zöldségekkel, hogy az íze kifőljön egy kicsit, aztán meg bedobom egy zacskóba és zsírjára pirítom. A zöldséges lébe még rakok egy kis citromlevet is, hogy még pikánsabb legyen.
A zsemlegombóchoz viszont megpirítom a zsemlekockákat és apróra vágott petrezselyemzöldet is teszek a nokedlitésztába.
Egyébként azért is jó ez a recept, mert nem kell előtte pácolgatni a husit, és szerintem anélkül is jó íze lesz.
Még egyszer gratula! :)

aniko012
aniko012 sze, 2012-11-07 16:26

Nagyon finom lett, most csináltam először!De máskor is fogok!:)

kiscsillag12
kiscsillag12 p, 2012-07-13 15:08

Szia!

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett. már többször is elkészítettem, de nekem valahogy nem lesz krémes a szósz. már ott nem jó amikor pépesítem. nem tudom leírni az állagát, de nem krémes.
tudna valaki segíteni mit szúrhatok el?

csuricsibe78
csuricsibe78 h, 2012-04-30 18:00

Már rég csináltam vadast és őszintén szólva elfelejtettem a készítését...ma ez lesz a vacsi,mindjárt kész és isteni lett a mártás(amiből én dupla adagot főztem) ....köszönöm a receptet Kriszta!Puszi:Anikó:))

VKriszta
VKriszta / VKriszta h, 2012-04-30 19:42

Szia Anikó! Örülök, hogy a receptemet látva újra elkészítetted. :) Nagyon nagyon jó étvágyat hozzá! :) Puszi:Kriszta :)

836