Almás pite ahogy Batrix készíti recept

Almás pite ahogy Batrix készíti
Almás pite ahogy Batrix készíti
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez gyermekkorom kedvenc süteménye, melyet anyukámtól tanultam, aki pedig nagymamámtól. :)
Sok unalmas délutánomat tette szebbé ez a sütemény. Elkészítését tekintve egyszerű, ha pedig eltekintünk attól, hogy fehér lisztből készült, egészséges is, hiszen mi nem az, amiben alma van? :)
A ropogós tészta kiválóan keresztezi az alma lédús, selymes állagát.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás pite, fahéjas almás pite, kerek almás pite
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A száraz hozzávalókat összekeverjük (liszt, sütőpor, cukor).
  2. A vajat elmorzsoljuk benne, majd összegyúrjuk a tojással és a tejföllel. Ha nem elég nyújtható a tészta, egy kis tejet adunk hozzá, vagy ha lágy, akkor lisztet.
  3. Cipót formálunk belőle, és félrerakjuk.
  4. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, levét kinyomkodjuk, majd a cukor és a fahéj hozzáadását követően lassú lángon megdinszteljük (addig főzzük kavargatva, míg a leve elpárolog).
  5. A tésztát lisztezett asztalon kettévágjuk.
  6. Az első felét 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd ráhelyezzük a piteformára (nekem 30 cm átmérőjű, akinek kisebb van, kevesebb tésztát csináljon, mert tuti marad).
  7. A széleit a sütőforma falához nyomkodjuk, a felesleges tésztát lecsippentjük. Végül villával megszurkáljuk.
  8. Fogjuk a megfőzött almatölteléket, ráöntjük a tésztára, és szépen egyenletesen elosztjuk.
  9. Ezután jön a másik adag tészta. Ezt szintén lisztezett asztalon kinyújtjuk, majd késsel sugarasan 3-6 csíkot vágunk a közepébe.
  10. Ezután ráhelyezzük a szétoszlatott almára, a széleit szintén lecsippentjük, a forma oldalához nyomkodjuk úgy, hogy összeragadjon az alsó tésztaréteggel, így biztosan nem fog kiszökni a töltelék. A felesleges hő távozása érdekében szintén megszurkáljuk villával.
  11. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd szép levélformát metszünk belőle, ki mennyit szeretne.
  12. A tetejét tojással megkenjük, erre ragasztjuk rá a leveleket, majd ezeket is megkenjük, hogy szép aranybarnára süljön.
  13. 180 C-fokon ropogósra sütjük.
  14. Melegen tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 027
elküldve: 4
receptkönyvben: 44
elkészítve: 6/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Batrix

Mióta szakács: 2013.04.01.
1 recept

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Amaerilde
Amaerilde / Amaerilde v, 2013-11-17 20:03

Nemrégiben elkészítettem, nagyon finom lett, a páromnak is nagyon ízlett! És tényleg nagyon mutatós ezekkel a kis levélkékkel!
Annyit módosítottam rajta, hogy nekem az egy marék cukor a tésztába nagyon kevésnek tűnt, szemre is meg ahogy lemértem is, így én végül 180 grammot tettem hozzá, szerintem így pont jó volt, kellemesen édes lett a tészta. Kevesebb almám volt, 5 nagyobbacska és közepes, végül is elég volt, édesebbek voltak, így ehhez csak két evőkanál cukrot tettem.
Köszönöm a receptet, még biztosan sokszor elkészítem!

890