r
Nosalty Logó

Tartiflette, a savoyai rakott burgonya

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Tartiflette, a savoyai rakott burgonya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 594 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 3561 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 188 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.4 g

Zsír

  • Összesen
    46 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    153 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1293.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    491 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    355 mg
  • Nátrium
    385 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    184.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    350 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    346 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 594 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    122.7 g

Zsír

  • Összesen
    275.9 g
  • Telített zsírsav
    150 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    98 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    915 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7761.5 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    2944 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    286 mg
  • Foszfor
    2129 mg
  • Nátrium
    2312 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.7 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1107.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2100 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    135 mg
  • D vitamin:
    153 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    207 micro
  • Kolin:
    201 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2077 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    304 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 3561 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    410.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    122 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 188 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és enyhén sós vízben 10 perc alatt félkészre főzzük. Amikor kész, alaposan lecsepegtetjük, és egy éles késsel fél centiméter vékonyra karikázzuk.
  2. Az apróra kockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén finomra aprított vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát. Mérsékelt lángon, gyakran megkeverve üvegesre pirítjuk.
  3. A hagymás alaphoz öntjük a a fehérbort és a tejszín felét. Sózzuk-borsozzuk meg alaposan, majd főzzük addig, amíg jól besűrűsödik.
  4. Egy közepes méretű kerámiaedényt kivajazunk. Az alján szétterítjük a tejszínes hagyma felét, majd ráfektetjük a burgonyakarikák harmadát. Erre jön a sajt fele, szeletekre vágva - Reblochon sajt helyett nyugodtan használhatunk camembert-t vagy brie-t, a lényeg hogy jó zsíros sajtfélét válasszuk.
  5. Jöhet rá a burgonya második harmada, majd erre tejszínes hagyma maradéka. Egyengessük el alaposan, majd locsoljuk meg 1-1,5 deci tejszínnel.
  6. Végezetül jöhet az utolsó adag főtt burgonya, majd a sajt másik felével lezárjuk műalkotásunkat. Mehet is a 185°C-os sütőbe, ahol 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor tökéletes, amikor a tetején aranybarna a sajt és bugyborékol az elégedettségtől.
  7. Egy picit hagyjuk kihűlni a kész fogást, majd essünk neki - ez bizony nem a legfotogénebb francia specialitás, de hogy az egyik legkrémesebb, -sajtosabb ételköltemény, az biztos!
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 455
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 44041
  • Feltöltés dátuma: 2019. november 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tartiflette, a savoyai rakott burgonya
Rosanics Petra 316 recept

A francia tartiflette Savoya régióból származik, és gyakorlatilag olyan, mint a mi rakott krumplink luxusban élő, testes, sajtos nénikéje. Nagyjából ötezer kalória lehet, de egyszer mindenképpen el kell készítenie mindenkinek, annyira krémes és szaftos - a legjobb kuckózós komfort kaja a hideg őszi-téli napokra!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk