r
Nosalty Logó

Zalai kakaós kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Zalai kakaós kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 539 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3225 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 276 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    387 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    165 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 539 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.1 g

Zsír

  • Összesen
    79.5 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    511 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2321.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    544 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    226 mg
  • Foszfor
    992 mg
  • Nátrium
    330 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    547.1 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    170.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    634 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    365 mg
  • Retinol - A vitamin:
    625 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    583 micro
Összesen 3225 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    198.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 276 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt pici langyos, cukros tejben 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk.
  3. A tojást, a langyos tejet és a cukrot alaposan összekeverjük.
  4. A liszt közepébe tesszük az élesztős tejet, a tojásos keveréket, és közepesen lágy tésztát dagasztunk.
  5. Mikor már szép sima a tészta, a tészta szélére öntve, lassan hozzáadagoljuk az olvasztott vajat, és azt is bedagasztjuk.
  6. Ha kész a tészta, akkor kiveszünk belőle egy jó erős marékkal. Ebbe a kis tésztába beledagasztjuk az -előzőleg 1 ek forró tejben elkevert- kakaót és fahéjat. A két tésztát külön tálban legalább egy órát kelesztjük.
  7. Ha megkelt a tészta, akkor a fehér tésztát kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és ennek a méretnek megfelelően kinyújtjuk a barna tésztát is.
  8. A fehér tésztára ráfektetjük a barna tésztát, egyszer átmegyünk rajta a sodrófával, és végül felcsavarjuk a tésztát.
  9. Zsírozott tepsiben kb 1 órát pihentetjük a tésztát, ami után tojással óvatosan megkenjük.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percet kell sütni. Addig süssük, amíg a teteje egészen sötétbarna nem lesz, mivel ez egy elég vastag tészta.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 90
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 17620
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a kalács ismét a "Vasi, zalai parasztételek" című remek szakácskönyvből való. Ott 1 kg liszthez mérik az adagokat, de szerintem egy családnak bőven elég fél kg lisztből is. Sajnos csak egy képet lehet feltölteni, ezért a belsejét nem tettem fel, mert a külseje magáért beszél. Belülről a kakaós tészta csigavonalat képez. Mindenkinek ajánlom, aki a kalácssütés élményére vágyik, mert a tészta gyönyörűen megdagad. Nézni is öröm a végeredményt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!