r
Nosalty Logó

Croissant

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pancsika
Croissant
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 381 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 4557 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 357 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    525.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 381 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    85.3 g

Zsír

  • Összesen
    251 g
  • Telített zsírsav
    146 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1373 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6302.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    569 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    214 mg
  • Foszfor
    1082 mg
  • Nátrium
    4170 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    483.4 g
  • Cukor
    90 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    201.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2017 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    428 micro
  • Kolin:
    745 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1978 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    463 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1158 micro
Összesen 4557 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    494.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    327 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 357 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy megpuhuljon, és közben elkészítjük az alaptésztát: kevés cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, a liszteket átszitáljuk egy nagyobb tálba, és a maradék tejjel, sóval, tojássárgájával, kb. 2-3 dkg vajjal és a felfuttatott élesztővel simára dolgozzuk (amíg szépen el nem válik az edény falától).
  2. Enyhén lisztezett nyújtódeszkán a tésztát 2-3 cm vastag téglalap formára nyújtjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk (bejelölöm), és középső 1-3-ra egyenletesen felvisszük a puha vajat. Erre ráhajtjuk a jobb oldali részét a tésztának, majd a bal oldali részét is úgy, hogy előtte egy ecsettel lesepregetjük a tésztáról a lisztet (különben nem tudom összedolgozni). 10 percig pihentetjük a tésztát.
  3. Ezután elforgatjuk a tésztát 90 °-kal, és ismét 2-3 cm vastagra nyújtjuk, és most 4 egyenlő részre osztjuk (jelölöm) a tésztát, lesöpörjük a tésztáról a lisztet, és a két szélső tésztát a középvonalhoz hajtjuk, majd ezt egymásra hajtjuk (a felezőnél), így 4 réteg tészta van egymásra hajtva.
  4. Óvatosan kb. 1 cm vékonyságúra nyújtjuk a tésztát, és 10x10 cm-es négyzeteket vágunk, amelyeket keresztben elfelezünk, és ezekből a háromszögekből alakítjuk ki a croissant, melynek egy részét töltetlenül hagyjuk, másik részét darabolt csokival vagy lekvárral töltjük.
  5. Kb. 40°-on 40 percig kelesztjük a formázott, töltött croissant sütőpapírral bélelt tepsin. A sütőt 200°-ra előmelegítjük, ha nem gőzös a sütő, akkor egy hőálló edényben vizet teszünk be. A kelesztés után felvert egész tojással megkenjük a sütemény tetejét, és kb. 6-7 percig sütjük, majd mérsékelem a hőfokot, és még kb. 5-6 percig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5537
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 25.

Ajánló

2 jó tanács, hogy tényleg jól sikerüljön a croissant: a vajat úgy burkoljuk a tésztába, hogy a szélekhez ne kerüljön, a nyújtást óvatosan kell végezni, nehogy kilyukadjon a tészta. Az alaptészta nagyon jól eláll a mélyhűtőben, így érdemes nagyobb adagot elkészíteni, és amikor nem tudunk friss péksüteményt vásárolni, akkor előző este kivenni a hűtőből, kiolvasztani, reggel tölteni, keleszteni, megkenni tojással és sütni. Édes töltelékként használhatunk mogyorókrémet, forrázott mák-,vagy diótölteléket is. Mivel az alaptészta ízsemleges, így akár sós tölteléket (szórást is alkalmazhatunk: sajtos, sonkás, káposztás, különféle magok).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Croissant
Pancsika 101 recept

Sokáig nem mertem vajas/leveles tésztákat készíteni, de utána rájöttem, hogy jó minőségű alapanyagokból, picit nagyobb odafigyeléssel igenis meg lehet csinálni. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek