Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barátfüle és nudli burgonyás tésztából recept

hozzászólások (47)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 772 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 4 adag *

összesen: 3086 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 178 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (47)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sz Szilvia
Sz Szilvia Tue, 2018-01-23 13:17

Kedves Fahéj!
Ez megint nagyon finom lett! Nem az első étek, amit tőled próbáltam és biztos nem is az utolsó.
Fincsi, köszi :-D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2018-01-23 19:35

Kedves Szilvia!
Én meg köszönöm a bizalmat. Remélem, nem csalódsz a többi receptemben sem.
Üdv: Fahéj

Nette
Nette Sat, 2016-06-11 16:06

Ma ez volt az ebéd, mert ki kellett próbálni a frissen főzött eperlekváromat. Annyit változtattam a recepten, hogy teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, és egy kicsit több lisztet vett fel a tészta de nagyon finom lett. Köszönöm a receptet! Üdv

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2016-02-02 10:06

Szia Fahéj, elkeszitettem. Nagyon finom, de több problemam volt vele. Nagyon lagy volt a tesztam. Hiaba adtam neki több lisztet, csak nem akart kemenyedni, es igazabol nem is nezett ki ugy mint ami több lisztet akarna felvenni.... :/
A nyujtasnal persze jelentkeztek a problemak... de inkabb a kialakitas volt nehez. Nekem ilyen oriasiak lettek a fülek. Föleg miutan a vizben meg be is dagadtak! :-O Es nincs derelyevagom meg olyan kettehajtos kis vackom sem. (Nemetorszagban vagyok nem is tudom lehet e kapni barhol). Sima kessel vagtam el es jaj.... :/ Ha derelyevagoval vagom a tesztat, akkor nem lukasodik a vagas vonala?
Van valami modszer erre esetleg? Itt ott ahol lukasnak iteltem öket behajtogattam picit vagy valami, dehat... az alakjukrol jobb nem beszelni. Valami taktika-praktika hogy szep is legyen ne csak finom...?

De az izuk isteni lett, azt nem vitatom. Utolerhetetlenül fincsi.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2016-02-02 18:24

Szia! Krumplitól függ erősen, hogy mennyi lisztet vesz fel, és a lisztek se egyformán veszik fel a nedvességet. A 30 dkg liszt ezért csak irányadó. Nekem is van, hogy jóval több lisztet vesz fel ugyanannyi krumpli. Ha a krumpli túlfő, felreped a héja, akkor is vizesebb lesz, és több liszt kell neki. Jó lisztes krumplit kell választani, pürének valót, ahhoz kell a legkevesebb liszt. A barátfüle vágásához én pizzavágót használok, ami olyan mint a derelyemetsző, csak nem cakkos. Németországban is biztos lehet kapni.
Ha lágyabb a tészta akár formázhatsz belőle gombócokat. Ha a tésztát vízzel bekened a szilvalekvár körül, akkor jobban összeragad a tészta a ráhajtott tésztával, nem lesznek lyukak. Én ujjal szoktam összenyomkodni, ha úgy érzem, nem ragadt össze eléggé.
Örülök, hogy ízlett azért. :)
Üdv: Fahéj

kissnoncsa
kissnoncsa Sat, 2016-01-09 23:34

Én még eléggé kezdő vagyok a konyhában, de szeretnék jövő héten barátfülét csinálni, viszont az lenne a kérdésem, hogy lesz valami baja a tésztának nyersen ha egy éjszakára hűtőbe teszem? Úgy gondoltam este megfőzöm a krumplit megcsinálom a tésztát, másnap pedig ebéd előtt gyorsan kinyújtom megtöltöm :) A választ előre is köszönöm! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2016-01-10 22:45

Sose próbáltam. Lehet, hogy jobban jársz, ha csak megfőzöd a krumplit este és áttöröd, lefedve hagyod másnapig. Délben gyúrod össze, mert ez a tészta hamar összeáll, nem ez vesz el időt, hanem a "gyorsan kinyújtom, megtöltöm", a kifőzöm és prézliben hengergetem. :) Szerintem ha gyorsítani akarsz a készítésen, akkor inkább a prézlit pirítsd meg este, és másnap délben csak felmelegíted, mielőtt a barátfülét kifőzöd. Nem próbáltam még, de a krumplis tészta lehet, hogy meglágyul, esetleg megragacsosodik, ha sokat áll.
Üdv: Fahéj

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2016-02-02 10:08

En probakeppen lefagyasztottam a felet az elkeszult megtöltött füleknek. Meglatjuk mukodik-e, es ha igen hogyan....

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2016-02-02 18:12

Barátnőm is le szokta fagyasztani a krumplis tésztát, de ő gombócban utazik... Ő azt mondja, simán működik a dolog.

kissnoncsa
kissnoncsa Sun, 2016-01-10 23:04

Köszönöm a gyors választ! Akkor egyben próbálkozom majd a recepttel! :)

lilibe
lilibe Thu, 2015-01-22 19:29

már olyan sokat gyártottam, hogy két mozdulatból lesz a nudli, nagyon szeretjük. Ilyenkor krumplilé leves van, belefőzve mini gombóckákat

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2015-01-24 12:20

A két mozdulatos nudli az már nem semmi! :) Az valóban nagy gyakorlatra vall. A krumplilé leves nagyon érdekelne. Leírnád röviden, hogy készíted, és milyen gombóckát teszel bele?
Előre is köszi! Üdvözlettel: Fahéj

Finimini
Finimini / Finimini Wed, 2015-09-02 18:59

Drága Fahéj, úgy látom Lilibe (jól írtam?) elfelejtett válaszolni, vagy nem volt alkalma írni. A krumpli ételekből ki lehet hozni a legolcsóbb ebédeket. Ilyen volt nálunk a gombócos nap. Megfőztük sós vízben az összedarabolt krumplit és a főzőlét nem öntöttük ki. Vöröshagymás rántást pirítottunk, felöntöttük a vízzel, só, paprika bele és a gombóc (nudli, barátfüle) leeső részeiből pici gombócokat csináltunk és belefőztük a levesbe. Így volt leves is és második is. (Mi nem héjában főztük a krumplit és törtük össze, hanem ahogy írtam kockára.) Most is szeretem, ahogy Mamát is, aki remélem olykor egy felhőn üldögélve nézi, ahogy megpróbálom utánozni... :) Üdv. Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2015-09-03 05:54

Kedves Edit!
Nagyon köszi, hogy leírtad. A legközelebbi nudlis ebédnél ilyen leves lesz nálunk. Nekem nagyon tetszik így elképzelve. Ha jól emlékszem, valami ilyesmit készített nagyanyám, mikor strudlit sütött. Ott a leeső tésztavégeket csíkokra vágva főzte a hagymás-rántásos levesbe. Még egyszer köszönöm a receptet!
További jó sütés-főzést kívánva szeretettel üdvözöllek: Fahéj

ancymancy
ancymancy / ancymancy Fri, 2014-08-29 02:55

Fahéj! Mit gondolsz, jó lesz a barátfüle-szaggatóval is? Hever 3 méretű a fiókom alján, de soha nem használtam még...tudod, ami olyan korong alakú, középen megtöltöm lekvárral, összenyomom és félkör alakú barátfüle lesz.:) Köszi előre is a véleményed. Anci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-08-29 22:09

Persze, hogy lehet! Néha én is azzal szoktam készíteni, főleg, ha kicsit hígabb a lekvár.
Üdv: Fahéj

kittusund
kittusund Thu, 2014-04-17 19:13

Kedves Fahéj!

Ma megfőztem életem első barátfüléjét, és nagyon nagy sikert arattam vele, úgyhogy nagyon- nagyon köszönöm szépen a receptedet! Nélküled nem sikerült volna! További jó sütést főzést! Ja és kérünk még ilyen szupi recepteket!!!!:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-04-18 08:16

Örülök, hogy meg vagy vele elégedve. :) Nekem is már hetek óta eszemben van, hogy készíteni kéne, mert annyira szeretem. No majd húsvét után ez lesz az első, ha kapok még régi krumplit. :))
Üdv: Fahéj

tulipan01
tulipan01 Fri, 2014-03-28 12:43

Kedves Fahéj!
Barátfülére éhezett a család. Sok receptet végignéztem, de a tiédre esett a választásom. Felét túrósra, másik felét lekvárosra készítettem. Nagyon finom lett! Gratulálok a recepthez!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-03-28 15:23

Köszönöm a bizalmat! Örülök, hogy bevált a recept. Mi is nagyon-nagyon szeretjük. Lehet, szombaton készítek is egy adaggal, most, hogy így eszembe juttattad. :)

nana43
nana43 Wed, 2014-02-26 11:23

A nosalty.hu-t nagyon kedvelem, rengeteg receptet begyűjtöttem már. Hozzászólásra a kedves, emlékező vélemények inspiráltak. Meghatódtam, kicsordultak a könnyeim. Megelevenedett előttem drága Nagyanyám és édes jó Anyám keze, ahogy szinte utánozhatatlan gyors mozdulatokkal sodorták a nudlit. Ők már rég eltávoztak, csak az emlékük él. Isten áldja őket!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-02-26 23:29

Jó néha emlékezni, nosztalgiázni egy kicsit. És az a legjobb, ha szeretteink sok mindenről eszünkbe jutnak.

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2012-12-11 19:18

Kedves Éva!
Holnap ez lesz ebédre, tárkonyos ragulevessel, mert nagyon szeretjük. Rég főztem már barátfülét, de most eszembe juttattad, hogy milyen nagyszerű. És a történet megindított, előtolultak az emlékek és ez olyan jó. Sokszor mondják, nem kell a múltba révedni, de én mégis szeretek visszagondolni a boldog, gondtalan évekre.
Majd igyekszem, hogy sikerüljön a "taram-tatam", mert nálunk is hasonlóan készült a nudli, csak nagypapám jó sok mákkal és porcukorral szerette.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-12-11 22:01

Kedves Edit!
Én meg már annyit hallottam a mákos nudliról, de még sose ettem. Legközelebb úgy is kipróbálom, mert sikerült rendkívül finom mákot vennem.
A taram-tatam pedig sikerülni fog, mert ennél jobb ritmust úgyse lehetne kitalálni nudli sodrásra. :) Ezek a jó öregek tudtak valamit... :)) Én is imádok rájuk gondolni, egyem a szívüket, a maguk egyszerűségében annyira bölcsek voltak. Sok mindent most értek meg, és még most is tanulok az ő történeteikből, életmódjukból. Fantasztikus, hogy ennyi év után is hatnak rám.
Puszi: Éva

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2012-12-14 11:49

Kedves Éva!
Megfőztem a barátfülét, isteni lett, alig győztük enni. Milyen jó, hogy drága nagyszüleink, dédszüleink ránk hagytak ilyen finomságokat, s az ő életük még mindig minta lehet a számunkra.
A mákos nudlit feltétlenül kóstold meg, mert úgy is nagyon finom.
Puszi, Edit

brumi12
brumi12 Wed, 2012-12-05 10:43

Annyi receptet bespajzoltam mar, ezert tobbszor atugraltam rajta, meg sem akartam nyitni, csak egy fule. Meg itt is a rohanas. Vegul megis feltartam. Jezusom, milyen hosszu, es a sztori is. Ugrandoztak a gondolatok a fejemben. Miert? Kezdtem a sztorival, hogy meggyozon. Teljesen ateltem az emlekeidet, a konnyeim csordogaltak tole. Meg tobbet is szivesen olvastam volna. Es milyen szep nudlik!!! :-) Meg a barat fulek is buszkek ra! Majd lattam, hogy toled vannak. Koszonjuk Fahej! A mi kis 50 ujjacskanknak is meg fogom tanitani, nagyon jo moka lesz. Imadni fogjak, mindig a kezem alatt tolonganak, varjak a feladatokat. Ok is igy fognak majdan sirni? De rossz, de jo!?

brumi12
brumi12 Wed, 2012-12-05 10:41

Annyi receptet bespajzoltam mar, ezert tobbszor atugraltam rajta, meg sem akartam nyitni, csak egy fule. Meg itt is a rohanas. Vegul megis feltartam. Jezusom, milyen hosszu, es a sztori is. Ugrandoztak a gondolatok a fejemben. Miert? Kezdtem a sztorival, hogy meggyozon. Teljesen ateltem az emlekeidet, a konnyeim csordogaltak tole. Meg tobbet is szivesen olvastam volna. Es milyen szep nudlik!!! :-) Meg a barat fulek is buszkek ra! Majd lattam, hogy toled vannak. Koszonjuk Fahej! A mi kis 50 ujjacskanknak is meg fogom tanitani, nagyon jo moka lesz. Imadni fogjak, mindig a kezem alatt tolonganak, varjak a feladatokat. Ok is igy fognak majdan sirni? De rossz, de jo!?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-12-05 19:42

Az ötven ujjacska csak nem azt jelenti, hogy öt kicsi gyermek anyukája esetleg nagymamája vagy? Mert akkor nagy-nagy gratuláció neked. Biztos nem lehet könnyű, bár csodálatos feladat együtt tevékenykedni velük. És igen, ők is így fognak majd sírni is, de közben mosolyogni is, amikor a szívüket megérinti a réges-régi szép gyerekkor.
Üdv: Fahéj

evacili
evacili Mon, 2012-12-03 20:21

Nekem is előjöttek az emlékek! Ahogy "otthon" készítették...gombóc, nudli,barátfüle...hol morzsával,hol mákkal, de még parikás rántással is pici gombócokat csináltak Anyukám és Nagymama. A sírás folytogat...nekem is meg kell csinálnom. Köszönöm!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-12-03 20:55

:) Csináld is meg! Még az evése közben is a szép gyerekkorra gondol az ember. :)

bakfitty
bakfitty Sun, 2012-12-02 21:06

Nagyon tetszik a sztorid is hozzá kedves Fahéj! Na meg a recept is fenséges! Meg kell csinálni!!!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-12-02 16:28

Én is kedvet kaptam, és egy kicsit nosztalgiáztam a story olvasása után. Be jó, hogy feltetted, köszike. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-12-02 19:58

Igazán nincs mit, aranyos Piroska!
Sokáig gondolkodtam egyáltalán feltegyem-e, de annyira szeretem, és annyira szép emlékeim vannak vele, hogy nem tudtam nem feltenni. :)
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-12-02 16:03

Fahéj!

Nagyon guszta, mindkettőt szeretjük, valahogy tényleg a nagyik annyira jól csinálták!!! :-O,...- nudli az megy itthon és a gombóc is,...barátfüle az emlékeimben,:-o - de.....ezek után, lehet , itthon is kipróbálom, köszi, hogy feltetted.:-O :-O

Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-12-02 19:56

Nagyon szívesen, kedves Éva-Anyóca!
Tulajdonképpen ez is olyan, mint a gombóc, csak lapos formában. Imádom, és ez az az egyik étel, amiből észrevétlenül degeszre tudom magam enni. Egyszerűen nem tudom, hol az elég. :))
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-12-02 21:44

Kedves Fahéj!

Én a többinél is addig eszem, ( nudli, gombóc, anno barátfüle), amíg már nem lenne szabad, mert akkor kell ugye abbahagyni az evést, amikor ott az érzés, na és a tudat, hogy még egy utolsó kanállal szednék.....de már nem szabad :-o
Én még sokszor azt az utolsó kanalat bevállalom......persze, aztán rájövök, hogy mégse kellett volna, de az ilyen csodás házi finomságoknál lehetetlen az ellenállás. :-O
Szép estét , és bár megjött a hideg, a tél,( na jó, igen, itt az ideje :-o ) , - szép hetet is kívánok!
Éva-A.

hokuszpokusz
hokuszpokusz Sun, 2012-12-02 15:41

Én még ilyet sosem merészeltem otthon készíteni, pedig vélhetően sok "köszi puszit" söpörhetnék be érte :) De ahogy olvasom az írásod elhiszem, hogy én is tudnék ilyet és a képet nézve kedvet is kaptam az elkészítéséhez :)
Köszi a receptet :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-12-02 19:53

Igazán nincs mit! Tényleg nem nehéz, és valóban sok köszi puszit kapok én is érte. :)

772
burgonya 1 kg
finomliszt 30 dkg
tojás 1 db
vaj 5 dkg
0 ízlés szerint
szilvalekvár 20 dkg
napraforgó olaj 4 ek
zsemlemorzsa 10 dkg