Újévi lencse, hogy legyen szerencse

Aki nem barátja a lencsének, annak bizony kínosan kezdődhet az újév, hiszen január elsején - történhet bármi –, lencsét mindenkinek enni kell! 

Hogy leves, főzelék vagy pikáns saláta formájában kerül az asztalra, az természetesen fakultatív, de aki nem akar szűkölködni az új évben, az jobban teszi, ha jó előre nekilát, és emberes adag ételt készít lencséből.

Vöröslencse főzelék citromos húsgolyókkal

Hogy miért a lencse?

Nem azért, mert ennek az Ázsiából származó, ősi kultúrnövénynek magas a fehérjetartalma, tartalmazza majdnem az összes fontos aminosavat, nincs benne allergén anyag, mert lassan felszívódó szénhidrát, vagy mert nagyon sokrétűen felhasználható, hanem azért, mert alakja nagyon hasonlít az aprópénzre, és ha valaki egy egész tányérnyit lát belőle maga előtt, hajlamos elálmodozni azon, hogy „hej, ha a bukszámban állna ilyen halomban a fémpénz…” Ja, hogy a pénz nem egyenlő a szerencsével? Hát, a lencse újévi diadalmenetén ez már nem sokat változtat.

Aki pedig a praktikus magyarázatokat részesíti előnyben, annak is meg tudom indokolni a január elseji lencsemámort. Magas keményítő- és rosttartalma miatt kis adag elfogyasztása után is kellemesen telít, és ez semmiképpen nem mellékes szempont egy jól sikerült szilveszteri mulatság után.

Ha unjuk a szokásos mustáros lencsefőzeléket vagy a füstölt húsos levesverziót, keressünk receptet vörös, fekete vagy zöld lencsére, és készítsük olívaolajjal, mint a Közel-Keleten, vagy rizzsel, mint Ázsiában. Lényeg a lényeg – január elsején együnk lencsét!

Még több lencse receptet itt találsz

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!