Újévi lencse, hogy legyen szerencse

Aki nem barátja a lencsének, annak bizony kínosan kezdődhet az újév, hiszen január elsején - történhet bármi –, lencsét mindenkinek enni kell! 

Hogy leves, főzelék vagy pikáns saláta formájában kerül az asztalra, az természetesen fakultatív, de aki nem akar szűkölködni az új évben, az jobban teszi, ha jó előre nekilát, és emberes adag ételt készít lencséből.

Vöröslencse főzelék citromos húsgolyókkal

Hogy miért a lencse?

Nem azért, mert ennek az Ázsiából származó, ősi kultúrnövénynek magas a fehérjetartalma, tartalmazza majdnem az összes fontos aminosavat, nincs benne allergén anyag, mert lassan felszívódó szénhidrát, vagy mert nagyon sokrétűen felhasználható, hanem azért, mert alakja nagyon hasonlít az aprópénzre, és ha valaki egy egész tányérnyit lát belőle maga előtt, hajlamos elálmodozni azon, hogy „hej, ha a bukszámban állna ilyen halomban a fémpénz…” Ja, hogy a pénz nem egyenlő a szerencsével? Hát, a lencse újévi diadalmenetén ez már nem sokat változtat.

Aki pedig a praktikus magyarázatokat részesíti előnyben, annak is meg tudom indokolni a január elseji lencsemámort. Magas keményítő- és rosttartalma miatt kis adag elfogyasztása után is kellemesen telít, és ez semmiképpen nem mellékes szempont egy jól sikerült szilveszteri mulatság után.

Ha unjuk a szokásos mustáros lencsefőzeléket vagy a füstölt húsos levesverziót, keressünk receptet vörös, fekete vagy zöld lencsére, és készítsük olívaolajjal, mint a Közel-Keleten, vagy rizzsel, mint Ázsiában. Lényeg a lényeg – január elsején együnk lencsét!

Még több lencse receptet itt találsz

Címlapról ajánljuk

További cikkek