Tálalj cipóban!

A mosogatás senkinek nem tartozik a kedvenc konyhai tevékenységei közé. Ha nincs mosogatógépünk, máshogy is megoldhatjuk a kérdést – tányér helyett tálaljunk cipóban!

Levesek cipóban

Az undok novemberi időben különösen nagy levesrajongóvá válunk, pedig állítólag így is mi vagyunk az egyik leglevesesebb nép. A hideg hónapokban azonban a szokásosnál is jobban vágyunk a tartalmas fogásokra, vastag krémlevesekre, sűrű gulyásokra. Ezekhez az étekhez pedig nagyon jól passzol a cipó! Mindegy, hogy sajt- vagy fokhagymakrémleves, klasszikus, palóc- vagy babgulyás kerül az asztalra, garantáltan megspórolhatjuk a második fogást, ha a család kedvenc levesét tányér helyett cipóba merjük. Azért, mielőtt nagy vendégseregnek tálaljuk fel, érdeklődjünk körbe, hogy mindenki szereti-e az ilyen formán tálalt ételeket, hiszen van, aki idegenkedig az ázott cipótól. De ne aggódjunk túlságosan – az igazi ínyencek szerint az a legjobb falat!

Ne vásárolj, süsd meg otthon! >>

Nagyevők kedvence

Van pár olyan fogás, amit kifejezetten nagyevők számára fejlesztettek. Nem minden balerina tud betolni egy egész tál chilis babot vagy egy adag, vastagon tejfölös székelykáposztát! Ezek azok az alkotások, amelyet, ha cipóban tálalunk, biztosan elnyerik a vasgyomrúak tetszését, de tulajdonképpen bármivel megtölthetjük a bucinkat, aminek van egy kis szaftja, és amúgy ennénk mellé némi kenyeret. Előnye ugyanaz, mint a leveses verziónak – kevesebb a mosogatnivaló, és garantáltan elég egy fogással készülnünk. Mert ha valaki egy ültő helyében magáévá tesz egy egész adag sóletet a tálalást segítő cipóval együtt, annak utána biztosan nem kell palacsintát sütögetnünk vagy császármorzsát kotyvasztanunk...

5 finomság burgonyából >>

Így csináld!

A cipóban tálalt ételek elkészítésénél az egyik legnagyobb macera az ideális „tányér" felkutatása. A bolti cipók legalább 25 dekásak, és egy ekkora cipóba tálalt leves vagy egytálétel elfogyasztása még egy megtermett férfiembernek is nehézséget okozhat. A kisebb cipók vagy zsömlék pedig vagy nagyon aprók vagy túl levegősek, így alkalmatlanok a feladatra. Olyan pékárut keressünk, aminek a héja vastag, és amikor kikaparjuk a fölösleges belső részeket, ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl vékony a védőréteg, úgy biztosan nem fogja átereszteni a tartalmát. Ha boltban nem találunk ilyet, kedvenc kenyérreceptünket is átalakíthatjuk – a saját készítésű cipóban való tálalás amúgy is nagyon menő dolog!

A legolcsóbb téli vitaminforrás >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek