Vasárnapi töltelék recept

1 adag
184
kcal
Vasárnapi töltelék
Vasárnapi töltelék
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy igazi Zempléni finomság, melyet már a dédikém is csinált. Errefelé minden vasárnapi ebéd körete. Vagyis nálunk az első fogás ugye a húsleves. A benne megfőtt hús, zöldség és a töltelék pedig második fogásként kerül az asztalra. A családunk minden gyereke ezen nőtt fel. Kivétel nélkül imádják a nagyika töltelékét....Próbáljátok meg!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A húsleves finomsága....

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tejmentes
nehézség: közepes
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

májrúd húslevesbe, vasárnapi májgombóc egyben
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkemájat finoman lehúzogatjuk a késhegyével, hogy az erek megmaradjanak. Azokra nincs szükségunk. Teljesen pépesre törjük.
  2. A petrezselyemzöldjét finomra vágjuk.
  3. A hagymát lereszeljük, összekeverjük a májjal és a petrezselyemmel.
  4. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel.
  5. A fokhagymát átzúzzuk.
  6. Belekeverünk disznózsírt (tudom, hogy nem reformkonyhás, de anélkül nem igazi!). Ezután még az olajat is.
  7. Jól elkeverjük és csak úgy adjuk hozza a tojásokat, kissé felverve a kanállal.
  8. Most kerül bele a zsemlemorzsa és a liszt. A mennyiséget normál tojásokra számoltam, ha nagyobbak akkor kicsit tobbet teszünk, ha kisseb akkor kevesebbet....
  9. Most jön a főzés...valamikor a nagyi egyenesen bekanalazta a gombócokat a levesbe. De ettől egy kicsit zavaros lett a húsleves. Ezért anyukám már úgy csinálta, hogy egy sima zacskót kettévágott, és ebbe kanalazta rúd formára. Ezután szépen becsavarjuk a végét, mint egy szaloncukornak és bele tesszük a húslevesbe kb. 45 percel lekapcsolás előtt.
  10. 30 percig főzzök zacskóban, utána kicsúsztatva a zacskóból, még 15 percig, hogy zamatosabb legyen.

statisztika

beküldve:
nézettség: 44 609
elküldve: 10
receptkönyben: 478
elkészítve: 16/23
Facebookon megjelent: -

szakács

vezsu

Mióta szakács: 2010.04.21.
12 recept

Hozzászólások (24)

twixy
twixyszo, 2014-03-01 16:11

Kedves Vezsu!
Köszönöm a receptet, mindent úgy csináltam ahogy leírtad és a végeredmény ISTENI FINOM LETT! Még sosem készítettem ilyen tölteléket a leveshez, de mától már nem lesz húslevesünk e töltelék nélkül. Nagyon megszerettük.

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyokh, 2013-07-22 09:16

-Én is Miskolcon ismertem meg, otthon Győrben nem volt "divat"....
-a "zsömlés-dinsztelt hagymás" variációt szoktam csinálni, ---bár, a mostanában kapható zsemlékből finom, egyenletes tölteléket "morzsolni".......
-ki fogom próbálni ezt a "prézlis-lisztes" variációt
-én is folpackba tekerem, a két végét fehér cérnával összekötöm, és sűrűn megszurkálom hústűvel! - a leves elkészülése előtt fél órával beleteszem -(később még egy egész hámozott krumplit is "belecsempészek", mert imádom azt is a főtt húshoz, bocs.)
-ja, és még szerintem, "levesbetétnek" is finom...

-a férjem mesélte, hogy a 60-as években, (húshiány), -az édesanya tepsiben megsütötte, "lábatlantyúk-nak" hívták, és nagyon szerették, -az én anyám is mindig tett a tepsiben sült töltött hús mellé külön is, mert mi is imádtuk, ropogósra sült a külseje, melegen, hidegen isteni....

Joan
Joanszo, 2013-07-06 12:20

Mi ezt "tőtike" néven imádjuk és májjal, liszttel, hagymával készítjük, viszont vízben főzzük meg, miután nagykanállal beleszaggattuk. Főve esszük magában, beborsozva, zsírban felsütve meg isteni főzelék feltétnek, vagy akár krumplipürével húspótlónak.

lizakkatalin
lizakkatalinh, 2013-01-14 11:05

Nálunk (Kárpátalja) is hasonlóképpen készül, én még nagymamámtól tanultam. Mi nem zsemlemorzsát teszünk bele, hanem búzadarát és fokhagyma nélkül. Legegyszerűbb megfőzni pedig, ha egy sima fagyasztótasakba belekanalazod és forró vízbe beleengeded úgy, h közben a nyitott végét tartod a kezedben egy fél percig, a zacskót a víz összekapja és már nem fog kifőni.

veronika31
veronika31v, 2012-09-23 08:39

Szinte megegyezik a recept azzal amivel én a húsokat szoktam megtölteni, illetve csak natúrban sütőzacskóban megsütöm, és ha kellően tartalmas (én teszek bele csirkemájat, gombát, és főtt tojást is) még önmagában is megállja a helyét. Viszont én a zsemlét nem vízbe, hanem tejbe áztatom. Ha pedig nem zsemlével készítem, akkor morzsa helyett zabkorpával, de akkor több tojást igényel. :)

tbenko
tbenkov, 2012-02-05 21:18

Sziasztok!
Anyósom, ha nincs otthon máj, akkor májkrémmel helyettesíti, úgy is nagyon finom a töltelék.

MARCSIKA31
MARCSIKA31sze, 2012-01-11 13:33

Borsodban élő rokonainknál ettünk ilyen finomságot először ! Azóta mi is gyakran készítjük a vasárnapi húslevessel . Én folpack fóliába szoktam csomagolni , úgy teszem a levesbe ! A töltött csirkecombot is ilyen töltelékkel készítem, ha marad meg töltelék, akár hétköznap is meg lehet főzni egy kis zöldséglevesben , vagy a hús mellé pakolni a tepsibe ! Üdv.Marcsi

gregoreva
gregorevah, 2010-11-22 21:17

Szerintem nagyon jó ötlet.Itt a Jászságban, van májgombócleves, tényleg gombóc alakban, vagy nokedliszaggatóval is szaggatják, én mondjuk ha sietek teáskanállal vagy evőkanállal is.De ez nagyon jó ötlet, köszönöm szépen, én is inkább folpackba tenném, de kipróbálom vasárnap.:-)Elmentve.Éva-Anyóca

dagikajozó
dagikajozóv, 2010-11-21 21:24

Sziasztok!
Az én anyukám nyírségi, és Ő is szokott ilyen finom tölteléket csinálni. Ő is zsemlével csinálja. Isteni finom, a család meg van őrűlve érte.

vezsu
vezsuk, 2010-11-23 09:30

De jó! Már azt hittem csak mi vagyunk ilyen tölti-őrültek....::::))))....Vasárnap anyukam nagy családi ebédet készített. Szegény lábas! Kár hogy nem felfújható..:::)))..ugyanis minden gyereknek külön egy-egy darabot kellet készíteni....meg csomagolni is...hiába. A nagyik már csak ilyenek. Minden a gyerekek kedvéért....

zarandok
zarandokcs, 2010-11-04 22:49

Mi Zalában hasonló töltelékkel szoktuk készíteni a töltött husit (májat néha kihagyjuk), de előfordult már, hogy csak simán tepsiben lerakva, kevés margarinon megsütöttük. (Gyors kaja, ha az ember lánya már minden ötletből kifogyott.) Húslevesben főzve még soha nem próbáltam, de ami késik, nem múlik! Elmentettem, ki fogom próbálni! :)

Tyche
Tychecs, 2010-11-04 20:46

Ó, yessss! A töltelék egy isteni csemege! :D Bár mi zsírt és olajat nem teszünk bele külön, kivéve azt, amin a hagyma megdinsztelődik, és itt még egy különbség, a hagymán az elkapart májat is lepirítjuk. Erre jön a fokhagyma, és ez megy a beáztatott zsemlékhez. Ahogy írtad, ahány zsemle, annyi tojás, és zsömimorzsa csak akkor, hogy ha túl lágy lenne a keverék. Sok-sok petrezselyem zöld, és ha úri kedvünk -és a kamra tartalma - engedi, aprított gomba is mehet bele. Celofánba tekerve tesszük mi is a húslevesbe, mikor megszilárdul, fordít rajta egyet az ember és kihűlni már sosincs ideje. :D:D:D
Ugyan ez a keverék mehet kizsírozott tepsibe, némi kakastaréjjal a tetején a sütőbe, valamin a gödöllői töltött csirkecombokba is. Ahh....valaki küld fény-post, MOST!
Ja, én borsodi vagyok. ;)

Sonny
Sonnycs, 2010-11-04 19:16

Y, én úgy tanultam anno az anyukámtól, hogy ahány tojás, annyi zsemle kell bele! De ez persze függ a zsemle minőségétől/szerkezetétől is! Ha nagyon hígnak/lágynak találnád, akkor tehetsz még bele 1-et!
A lényeg, hogy se túl száraz, se túl lágy ne legyen a masszád!
Hideg vízbe beáztatod, de nem kell sokáig, mert hamar megszívja magát! Azután a kezeddel kinyomkodod belőle a vizet, és külön tálba teszed! Utána hozzáadod a többi hozzávalót is! Kézzel vagy kanállal jól összedolgozod, hogy a zsemledarabok "szétmenjenek"! Remélem, hogy segítettem! De hátha írnak a többiek is még valami jó kis tanácsot! :)

y
ycs, 2010-11-04 17:11

Sziasztok! Én már régóta keresem ezt a receptet, nagyon szeretem. Aki zsemlével készíti, az hogyan és milyen mennyiséggel csinálja? Köszönöm a választ!

szurosp
szurospcs, 2010-11-04 15:57

Az én Mamika nevű nagyim is gyakran készítette, nagyon szerettem, ő celofánba tekerte, és úgy főzte, ő Polgáron lakott, de azt hiszem Zemplén környékén is élt előtte. Néha került bele máj, néha nem. Köszi a receptet! A legjobbakat: Mrs Smith

riina
riinacs, 2010-11-04 15:53

En Karpataljan nõttem fel, de a tölteleknek ott is nagy hagyomanya van. Nincs olyan haz ahol vasarnap ne kerülne az asztalra ez a finomsag. Mi is csirkemajjal es zsemlevel, apritott, zsirban dinsztelt hagymava, fokhagyma nelkül keszitjük.

zederta
zedertacs, 2010-11-04 15:31

úgy látom a Zemplénbe kell költöznöm, hogy ilyen fincsiségeket kapjak a tányéromba.
vagy készíthetem magamnak is ;-)
üdv,
toma

Iveva
Ivevacs, 2010-11-04 15:19

Sonny, nálunk keveredik a két verzió. Ha jól emlékszem, fokhagymát mi sem teszünk bele, de csirkemájat igen és nálunk is zsemle kerül bele liszt helyett.

Sonny
Sonnycs, 2010-11-04 15:17

Il. még 1 jó tanács! Érdemes folpackba csomagolva tenni a levesbe! :)

Sonny
Sonnycs, 2010-11-04 15:14

Sziasztok!
Én is zempléni vagyok! :) Nálunk minden hétvégén kerül ilyen finomság az asztalra!
Mi picit másképpen készítjük el: csirkemáj és fokhagyma nélkül, az aprított hagymát zsírban megdinszteljük, ill. a liszt és morzsa helyett, áztatott kenyér/zsemle kerül bele! Nincs olyan ember akinek ne ízlene! Akik eddig nem ismerték, és ettek nálunk, azóta mindig emlegetik, és kérik is!
Próbáljátok ki, én is kifogom ezt a variációt is! :)

vezsu
vezsucs, 2010-11-04 15:21

Bizony, én is egyre csak osztogatom a felfoldi szlovákoknak..::)))....Kedves Sonny, szerintem nálunk azért kerul bele a csirkemáj is, mert szombaton amikor levágták nagyié a csirkét az kerult teljes mértékben a vasárnapi asztalra. A combok meg a fehér húsa kirántva, a csontok, nyak, láb meg a tobbi a levesbe kerult....és meg maradt a máj. Hogy semmi se vesszen kárba, szerintem ezért tették a betétbe.....okos háziasszonyok voltak régen...

Iveva
Ivevacs, 2010-11-04 15:08

Kedves vezsu,
én is zempléni lány vagyok (Újhelybe jártam középiskolába, egyébként Bodrogközből származom). Nálunk is nagy hagyománya volt régebben a tölteléknek, ma már csak ünnepekkor készíti anyukám, valahogy elfelejtődött. (Na meg a jó lagzikban még mindig felkerül az asztalra.) De meglátva, hogy feltetted a receptet, szólok neki, hogy gyakrabban csinálja, mert mi is nagyon szeretjük:))
Várom a többi receptedet és sok sikert a főzéshez-sütéshez!
Üdv: Évi

Legfrissebb cikkek

Top 7 reggeli gyerekeknek
Top 7 reggeli gyerekeknek
Hét közben nincs időnk a gyerkőcök reggelijével bíbelődni: egy gyors szendvics, esetleg müzli joghurttal, gyümölcs a tízórai mellé, és már indulunk is, különben elkésünk.
Sósat, sósat, jó ropogósat!
Sósat, sósat, jó ropogósat!
Hogy milyen a jó perec? Eddig fogalmam sem volt, mert igazság szerint sosem rajongtam érte. A gyerekek megvesznek érte, de mi a titka, hogy még a felnőttek is imádják?
Fogyás egyszerűen?
Fogyás egyszerűen?
Jó lenne erre egy tuti recept, ugye? Azt sajnos nem adhatunk, de pár alaptippet igen!
184