r
Nosalty Logó

Szilvalekváros sütőtökgombóc dióbundában

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Szilvalekváros sütőtökgombóc dióbundában
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A gombócokhoz

Összesen 740 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A gombócokhoz

Összesen 4430 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A gombócokhoz

Összesen 268 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    554.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    131 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    75 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    487 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    584 micro
  • β-karotin
    2987 micro
  • β-crypt
    2430 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 740 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    85.3 g

Zsír

  • Összesen
    156.9 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    54 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3325.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    623 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    460 mg
  • Foszfor
    1216 mg
  • Nátrium
    786 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    676.4 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    449.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2919 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    452 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    3503 micro
  • β-karotin
    17919 micro
  • β-crypt
    14578 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 4430 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    212 micro
  • β-karotin
    1086 micro
  • β-crypt
    884 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 268 kcal

Hozzávalók

A gombócokhoz

Elkészítés

A gombócokhoz

  1. A sült, pürésített sütőtököt elkeverjük a liszttel, majd egységes masszát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és egyforma négyzetekre osztjuk. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy kiskanál szilvalekvárt, majd összezárjuk a gombócokat.
  2. Lobogó vízbe engedjük a gombócokat, majd addig főzzük őket, míg a felszínre nem úsznak. Lassabban főnek majd, mint a krumplis gombócok, legyünk velük türelmesek.
  3. Míg a gombócok főnek, durvára daráljuk a diót egy aprítógépben, majd összekeverjük a zsemlemorzsával és nádcukorral. Egy serpenyőben felolvasztjuk, majd folyamatos kevergetés mellett, nagyjából 3-5 perc alatt enyhén megbarnítjuk a vajat. Hozzáadjuk a zsemlemorzsás keveréket és közepes lángon alaposan megpirítjuk.
  4. A felszínre úszott gombócokat a morzsás serpenyőbe szedjük, alaposan meggurigatjuk őket. A tészta egy részéből nudlikat is készíthetünk (a lekváros töltés nélkül természetesen). A gombócokat porcukros szórással tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 23
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2067
  • Feltöltés dátuma: 2023. november 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szilvalekváros sütőtökgombóc dióbundában
Lakos Benedek 264 recept

A kedvenc gombócaink tésztája nemcsak burgonyából, hanem mindenféle más zöldségekből, például sütőtökből is készülhet. Ilyenkor, ősszel ez egy kiválő szezonális változtatás lehet a klasszikus recepten, ami ugyanazzal a jól ismert boldogsággal tölt majd el minket, mint az eredeti recept... csak egy fokkal izgalmasabb keretek között.

Hozzávalók

A gombócokhoz

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek