Szekszárdi pontyhalászlé recept

Szekszárdi pontyhalászlé
Szekszárdi pontyhalászlé
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családunkban a halászlé amolyan szombati étek. Elkészítése számomra szertartás. A nap kora reggel a piacon kezdődik, ahol megveszem a várható létszámhoz szükséges mennyiségű és minőségű friss halat. Két kilósnál nagyobbat nem szoktam vásárolni, mert tapasztalatom szerint az már zsíros lehet. Majd otthon néhány jól bevált eszközzel következik a tisztítás, az előkészítés és a főzés.
Lehetőség szerint bográcsban, nyílt lángon, fával tüzelve készítem, mert ez pikáns, füstös ízeket ad. (Azért gázon, lábasban is sikerült már jót csinálni.) Nem marad más hátra, mint a tálalás (vigyázva, nehogy összetörjenek a derekak) és a várakozás, hogy sikerült.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

egyéb elnevezések

szekszárdi halászlé
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pontyot a pikkelyektől megtisztítjuk, a belsőségeket és a kopoltyút eltávolítjuk (mosáskor vigyázzunk, lehetőleg a vér bennmaradjon a hal belsejében), az úszókat levágjuk. Az ikrát vagy a tejet félretesszük. A halat feldaraboljuk, besózzuk, és körülbelül 1 órán át állni hagyjuk.
  2. Az apróra vágott hagymát és a cseresznyepaprikát a vízzel felforraljuk. Forráskor beleadagoljuk az őrölt paprikát, majd a halszeleteket.
  3. Újraforrástól számítva kb. 30-40 percen át forrásban tartjuk. Az ikrát/ tejet az újraforrás után 10-20 perccel tesszük bele a halászlébe.
  4. Forralás vége előtt néhány perccel hozzáadjuk a vörösbort.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 64 313
elküldve: 4
receptkönyvben: 211
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
389 recept

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szabomari68
szabomari68 szo, 2012-02-18 17:09

az igazi halászléhez nem kell se paradicsom, se paprika. Csak , ami le van írva! Persze még a hosszú metélt arrafelé elengedhetetlen./ halászlé tészta /Ha dinszteled a hagymát akkor olaj is kell, ami ide nem való!!! Ha vízben csinálod, akkor főződ! Hegyespirosnak!/ Gratula a recepthez! Így az igazi!!!

hegyespiros
hegyespiros cs, 2012-02-16 20:39

Bort én még sohasem tettem a halászlébe,de biztos finom. A hagymát dinsztelni szoktam és nem hagyom ki a paprikát, paradicsomot sem.

isokol
isokol cs, 2012-02-16 19:24

Csak annyit tennék hozá hogy a nagyob ponty nem szokott zsíros lenni, mindig 3-31/2 kilóssat vásárolok, a nagy halnak sokkal finomabb az íze...
...és még valami, nem szoktam előre besózni a halat, hanem a levet sózom izlés szerint...

Tmea
Tmea / Tmea sze, 2011-01-05 16:44

Na ez az! Ez az igazi halászlé! De jó nektek, hogy szombati étel...erre mifelénk nincs halbolt, mert itt a Duna, és mindenki horgászik, aki szereti a halat, viszont el nem adnak, úgyhogy csak karácsonykor jutok halhoz, vagy utazni kell érte 35 km-t, vagy vennem egy pecabotot...:-)

280