Szegedi túróstészta Gabystól recept

1 adag
903
kcal
Szegedi túróstészta Gabystól
Szegedi túróstészta Gabystól
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pesti lányként szerencsére sok időt tölthettem a Tisza partján. Szeged iránt megmagyarázhatatlan vonzalom van bennem, nekem Szeged a legszebb vidéki városunk. Imádom a halászlét, nagyon sok helyen ettem kicsiny hazánkban és a szegedi mellett tettem le a voksomat. A hangulatos, Tisza-parti halászcsárdákban elfogyasztott családi, vagy baráti közös nagy kajálások kedves emlékeim közé tartoznak.

Életemben először ott ettem haltöpörtyűt is, akinek lehetősége van rá, feltétlen kóstolja meg, szenzációs..:)

... és akkor a túróscsúsza:) Halászlét ettünk a férjemmel, de az étlapról kacsingatott rám a "kemencében sütött túróscsúsza". Nagy bátran kértem abból is, nem tudhattam, hogy hatalmas mennyiséget és nagyon tartalmas halászlét kapok egy bográcsban tálalva. Képtelen voltam megenni a túróscsúszát, de felajánlották előzékenyen, hogy egy tálban becsomagolják a részemre. Előtte azért kihozták, megmutatták mit is nem bírok már megenni... Gyönyőrűséges látvány volt, és fenséges illata:) és jéééééééééééé... sajt volt a tetején.

Itthon aztán megkóstoltam és egészen más, sokkal finomabb íze volt, mint a hagyományos hipp-hopp összekavart egyszerű túróstésztának.

Azóta sütöm.....:) A tészta is "füstölt" lesz, szerintem megéri a többlet időt és a mosogatást.

Próbáljátok ki, aztán majd eldöntitek...:) 

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

túrós tészta, szalonnás túrós tészta, túrós csusza
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Sós vízben kifőzzük a tésztát, majd hideg vízzel leöblítjük.
  2. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, mikor üveges lesz, beleszórjük a baconkockákat.
  3. Ha megpirultak, egy keveset kiveszünk belőle, majd belekeverjük a tésztát, majd a túrót is. Alaposan összekeverjük, ha kell, ízlés szerint sózzuk meg.
  4. A túrós tésztát átrakjuk egy jénaiba, vagy tepsibe, és az összekevert tejfölt rásimítjuk.
  5. Betesszük az előmelegített sütőbe és addig sütjük, míg a tejföl a tetején "összeáll", kb. 15-20 perc.
  6. Tálaláskor szórjuk meg a tetejét a félretett szalonnakockákkal, és kínáljunk még tejfölt és reszelt sajtot.

 

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 20 011
elküldve: 8
receptkönyben: 471
elkészítve: 19/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
137 recept

Hozzászólások (21)

carolina
carolinav, 2013-12-29 21:34

Még finomabb, ha a szalonnasütés után megmaradt zsíron megdinszteljük 1 kisebb fej apróra vágott hagymát, a többi ugyanúgy, mint a receptben. Évek óta így készítem, nagyon-nagyon finom így, hagymásan. Érdemes kipróbálni!

evacili
evacilih, 2012-11-05 12:38

Mi nagyon szeretjük a túrós csuszát, kéthetente szoktam csinálni, így feltétlenül kipróbálom sütőben sütve, reszelt sajttal a tetején...csodás lehet.
Nem csodálom, hogy odavagy Szegedért, tüneményes város. A szegedi halfelsztivál kavalkádja a Tisza parton..., a Leső Harcsában egy csodás ebéd a nyugalmat árasztó folyóparton, életünk csodás pillanatai ebben a rohanó világban. Üdv: Cili

Gabys
Gabysh, 2012-11-05 16:36

Kedves Cili,
igen, oda vagyok + vissza Szegedért, a Tisza partért:) Én is úgy gondolom, kellenek a meghitt, nyugodt, netán romantikus pillanatok, percek az életünkben, picit megfeledkezve a gondokról. Nagyon remélem, Neked is ízleni fog ez a kicsit másképp elkészített túrós csusza:) Szép napot Neked, Gabi

Anita05
Anita05p, 2012-10-19 13:41

Nagyon finom ez a tészta,egész más,mint hagyományos módon.Maradt egy kicsi másnapra is,úgy már nem az igazi,csak frissen igazán jó.Köszi a receptet!

Gabys
Gabysp, 2012-10-19 13:53

Kedves Anita,

köszönöm a visszajelzésedet. Nagyon örülök, hogy ízlett. Én ha marad, akkor tányérra téve szoktam megmelegíteni a mikróban. Nekünk akkor is ugyan olyan, mintha friss lenne:) Kellemes hétvégét, Gabi

witch
witchk, 2012-09-18 14:52

Szerintem sokkal finomabb, ha nincs a teszta leoblitve
hideg vizzel, hanem meg forron bele van forgatva a
szalonna zsirba. Persze izlesek es pofonok......

Gabys
Gabysk, 2012-09-18 15:04

Szió,
én nem szeretem a tészta főzése során létrejött lisztes (sós)vizet, ezért öblítem át. A tapasztalatom alapján ha hideg vízzel éppen csak átöblítem nem lesz ragacsos a tészta ill. picit visszakeményedik. De abban igazad van, ahány ház annyi szokás. De a Te ötletedről se beszélek le senkit:) szép napot Neked Gabi

witch
witchk, 2012-09-18 17:47

Szia!
Jaj, de orulok, hogy nem vetted kotekedesnek! :)
En probaltam mindket valtozatban es csak azert irtam.
Amugy en is leoblitem a tesztat, mert a mesterszakacsok
szerint, ugy allitjuk meg a teszta foveset es veluk csak
nem vitatkozom. De van amikor Ok sem oblitik, peldaul
amikor paradicsomosat keszitenek, mielott teljesen puha
lenne, atszedik a szoszba es ott fejezik be a fozeset.
udv:witch

Gabys
Gabysk, 2012-09-18 19:43

Szió,
jaj dehooooogy, már miért is vettem volna kötözködésnek:) Mikor anno anya bevezetett a konyha rejtelmeibe, ő is valami ilyesmit mondott mint a mesterszakácsok, bár ő nem volt az, csupán remekül főzött:) Én talán csak a gombócot és a nudli nem öblítem le, bár némi késztetést akkor is érzek:) Szép estét Neked, Gabi

NoSalty.hu
NoSalty.huk, 2012-09-18 10:56

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.09.17. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

mkata
mkatak, 2012-09-18 09:02

Kedves Gabys! Köszönet a receptért és a csodás NAPFÉNY VÁROSÁNAK dícséretéért. Budapesti leányzó lévén én is rengeteg időt töltöttem Szegeden és környékén. A nagyszüleim Makó mellett éltek, minden vakációt ott töltöttem, az unokahúgom Szegeden él ma is. A legcsodálatosabb ízek, a legszebb fények, a stressz totális hiánya az utcákon, az alföldi emberek közvetlensége, kedvessége... Szóval, sorolni sem tudom, miért is imádom Szegedet (és környékét). Persze, elkalandoztam, köszönet még egyszer a receptért, mentettem, készítem hamarosan! Ögyünk szögedies önnivalókat! :)

Gabys
Gabysk, 2012-09-18 12:24

Kedves Kata,
igen.. örülök annak amit leírtál mert ez így igaz, valóban ezek a dolgok azok, amik megragadtak bennem mint tősgyőkeres pesti Szegedben:) Az a nyugalom, nyitottság, kedvesség, a gyönyörű város és nem utolsósorban a -sajnos kihalóban lévő- ízes beszéd. Szögedi barátném beszámolóinak tartalma sokszor el se jut a tudatomig mert csak a szögedi ízes beszédét hallgatom:) Mint amikor anyósom beszél, mert náluk meg "hárápnák a kácsák":) és megcsodálom a sokszoknyás idős hölgyeket. Sajnálom, hogy a rohanó modern világunkban kihalnak a ruhák és elsikkadnak a hagyományok..:( Mi igyekszünk Szegedre eljutni, a kihagyhatatlan szegedi wellnes fürdőbe, nagy séta a városban és utána jöhet a Tisza pari halászcsárdák valamelyike:) Remélem ízleni fog a túrós tészta, nálunk már egy kis nosztalgia is tartozik hozzá, és a kérésem a férjem felé: figyuuuuuu menjünk már el Szegedre..:))) Szép hetet kívánok Neked, Gabi

Gabys
Gabysk, 2012-09-18 12:27

Kedves Évi,
Én köszönöm!:) Remélem ízleni fog, ez is egy kicsi változatosság a megszokott ételek terén.

evibaba89
evibaba89h, 2012-09-17 16:20

Én is így szoktam csinálni, a sajtos tejfölös tésztát is, így olyan mintha egy teljesen más ételt enne az ember. Az egyetemi évek és a nem túl fényes anyagi helyzet előhozzák a kreativitást :)

Gabys
Gabysk, 2012-09-18 12:35

Háááááááááát, míg én tanultam anyukám révén aranyéletem volt:) De mióta nagycsaládos lettem variálom a megszokott ízeket. Pláne ha jó ötletet olvasok, eszek. Ez az étel az egyik amit feltétlenül itthon is ki kellett próbálnom. Kemencében sütve bevallom jobb volt, de ez is sikert aratott itthon. Szerintem a konyha a kreativítások kimerithetetlen tárháza:) Szép hetet kívánok !:) Gabi

Legfrissebb cikkek

Kenj egy vidám uzsonnát!
Kenj egy vidám uzsonnát!
Minden étel fontos, mind szól valamiről, legyen szó akár reggeliről, uzsonnáról vagy hideg vacsoráról, érdemes az őszi szendvics-szezont feldobni néhány kreatív ötlettel! (x)
Akkor is egyél, ha nem vagy éhes!
Akkor is egyél, ha nem vagy éhes!
Nem reggelizem, mert még nem vagyok éhes...napközben nem vagyok éhes, ezért általában csak bekapok valamit...ismerős? Márpedig enni nem csak akkor kell, ha éhes vagy.
903