Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sörös-mézes-mustáros csülök

Sörös-mézes-mustáros csülök
Sörös-mézes-mustáros csülök
185 perc / előkészület: 5 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rendszeresen készítünk itthon prágai ízeket idéző csülköket. Ezt legutóbb volt alkalmam megtapasztalni, fejenként 1 - 1.5 kilós csülköt szolgálnak fel. Csehországban köret általában nincs, savanyút és tormát esznek hozzá, és persze, a ház sörét isszák.

Elkészítése egyszerű, jóformán semmiféle szakértelmet nem igényel. Egészségetekre!

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg sertéscsülök (nagy, húsos csülök)
  • 4 nagy db vöröshagyma
  • 3.33 dl kóla (egy doboz kóla)
  • 3 dl barna sör (egy doboz barna sör)
  • 5 teáskanál mustár (ízlés szerint, érdemes édesebb mustárt választani)
  • 5 teáskanál méz (ízlés szerint)
  • 10 csipet (bőven masszírozzuk a csülökbe)
  • 10 csipet bors (bőven masszírozzuk a csülökbe)

ajánlat

Én idehaza fűszeres sült krumplival és tormával tálalom.

receptjellemzők

konyha: cseh
alkalom: húsvét, újév, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
receptverseny: Somat Karácsonyi finomságok
konyhatechnológia: sörös receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

ropogós csülök, sörös csülök, prágai csülök
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát felszeljük, felét beletesszük egy nagy sütőtálba, aminek van fedele (én egy öntöttvas lábast használok, nagyon jó sütni benne). Ha nincs fedős tálunk, akkor használjunk alufóliát.
  2. A csülök bőrét megirdaljuk, jól megsózzuk, borsozzuk (kézzel belemasszírozod a cuccot a vágatokba). Rátesszük a hagymára. A maradék hagymát köré tesszük. Ráöntjük az egész kólát, meg a fél sört, be a sütőbe 150 fokra. Először bent hagyjuk egy jó fél órát, hogy átmelegedjen az egész, ekkor kivesszük, meglocsoljuk a saját levével, majd nyomunk rá egy kis mézzel elkevert mustárt, amit tollal elkenünk az egészen. Vissza a sütőbe.
  3. Ismételjük, 15-20 percenként, míg a csülök teteje nem kezd el teljesen átpárolódni a saját levétől, (észre fogod venni, mert szépen pirulni kezd, még a párolás ellenére is). Ekkor megfordítjuk a csülköt, hogy ami eddig a lében főtt, az most párolódni kezdjen, és azt a felét is elkezdjük kezelni a mézes-mustáros szósszal. Még mindig visszatesszük rá a fedőt.
  4. Amikor már a másik oldala is kezd teljesen puha lenni, levesszük róla a fedőt, és úgy sütjük tovább. Ha sok a leve, lemerjük róla, ha kevés, akkor öntsünk rá még egy kis sört.
  5. Akkor van kész, ha megfogva a csülök csontot, azt ki tudjuk húzni a húsból. Addigra jó ropogós lesz a bőre is.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x40x20 cm
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 2 855
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

_zso2

Mióta szakács: 2009.08.09.
3 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

502
sertéscsülök 1 kg
vöröshagyma 4 nagy db
kóla 3.33 dl
barna sör 3 dl
mustár 5 teáskanál
méz 5 teáskanál
10 csipet
bors 10 csipet