"Proteindús" kukoricadarás süti recept

"Proteindús" kukoricadarás süti
"Proteindús" kukoricadarás süti
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtti jégvihar komoly károkat okozott frissen költözött szomszédomnak, amikor beázott a tető, és befogadtunk lakásunkba kis holmikat, hogy ne menjenek teljesen tönkre. Annyira meg volt indulva, hogy pár hetes idegenként és 2 apró gyermekkel segítőkészek voltunk, minden után ezzel a sütivel kedveskedett, kihangsúlyozva, hogy ez egy proteindús sütemény, és azért választotta ezt, hogy fiaimnak jó egészséget kívánva köszönjön meg mindent. Innen is kapta elnevezését, s nekem is külön élvezet volt fiaim majszolása a langymelegre hűlt, friss meglepetésnek. Azóta sem próbáltuk semmi mással, csak így simán fogyasztjuk.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A tepsi előkészítéséhez

  • 1 ek margarin (napraforgóolajjal is lehet)

A kész süti meglocsolásához

ajánlat

Amióta ezen az oldalon vagyok, gondolkozom, hogy talán valami öntettel-szósszal is kombinálni lehetne a kis kukoricaságot, ugyanis elég tömény úgy magában, ízlés döntése, hogy nyakonöntjük vaníliaszósszal, csokimázzal, más öntettel vagy simán szeletelve fogyasztjuk.
Fiaim nagyon szeretik, másnap egyenesen hűtőből kivéve is, de fel lehet frissíteni 5 perc alatt a befűtött sütőben, s előtte kenjük meg nagyon kevés aludt tejjel a tetejét (ha már nem volna, megteszi a sima tej is), de ne áztassuk el, ugyanis csak frissitjük melegre, nem sütjük!

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vega
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba 12-18 hónap
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kukoricadarás süti, édes kukoricadarás-proteindús süti

elkészítés

  1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a kristálycukorral.
  2. Hozzámérjük az olajat, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, majd a fele adag kukoricadara közepében felfuttatjuk a sütőport, és hozzáöntünk fele arány aludt tejet. Csomómentesen elkeverjük, s tovább adagoljuk a darát és az aludt tejet.
  3. Olajjal-margarinnal kikent tepsibe öntjük, és pirosra sütjük. 
  4. Kivevéskor azonnal meglocsoljuk a kb. 20 ml aludt tejjel, és letakarjuk konyhakendővel. Így hagyjuk hűlni.
  5. Langymelegen már szeletelhető, és így a legfinomabb. Jó étvágyat és egészséget!

  • sütési hőfok: 195°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25x6 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 19 089
elküldve: 9
receptkönyben: 223
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

Hozzászólások (5)

Incze Eva
Incze Evasze, 2012-02-22 16:47

Nagymamám így csinálta: Gyakran ettünk MÁLÉ-t mert Erdélyben így nevezik.Amikor összement a tej, mindig málét készített nagymamám vele, az ő receptje:
7 dl.kukorica dara
3 dl.búza liszt összekavarva
1 liter összement tejbe este beáztatva, reggel hozzáadva
1o e.k. étolaj
1 e.k. citrom reszelt héja
2 vaniliás porcukor
1 mokkás kanál só
1 sütő pór
3 tojás fehérje felverve
6 e.k. cukorral ,majd hozzáadva a sárgákat is, habverővel óvatosan összekavarjuk, majd jól kikent, papírral bélelt tepsibe öntve egy órát közepes lángon sütjük, langyosra hűtve ettük akár vacsorára 1 pohár tejjel, vagy ebédre leves után másodiknak. Ritkán megy össze a tejünk, de édes tejjel is pont ilyen finom lett. Mostanában nosztalgiaként a kártyapartnereknek sütöm, imádják!

Randika
Randikap, 2011-07-01 06:44

énmeg azon gondolkoztam,hogy aludt tejet mégis honnan vegyek????? mivel helyettesíthető?

Yve
Yveh, 2011-07-04 06:42

Szia Randika! Aranyos kisfiad van, jó egészséget kívánok neki(tek).
Háááát, én úgy szoktam, hogy a házi tejből kimérek 1 L és hagyom megaludni, mindenestől ezt használom fel (bőven lesz leve). Ha neked erre nem lenne időd-türelmed :-), akkor olyat írok, amit még sosem próbáltam ENNÉL a receptnél: olcsóbbik, híg kefir-yoghurt, aminek bőven van leve.
Bátorítani nem merlek, hisz nincs próbálva, s ez a fajta sütim elég tömény féle, tehát igényli a folyadékot...
Más ötletként: már feldolgozásban van egy másik féle hasonló kukoricaság receptem, kicsit másképp, s puhább. (ahoz eredetileg nem kell annyira leveses tejtermék - s onnan loptam a kefir ötletet is :-)
Remélem valamennyiben mégis segítettem, vidám napot nektek, szia

Yve
Yvecs, 2011-06-23 19:11

Szia blondevilke, köszi a figyelmeztetést, javítva.

blondevilke
blondevilkecs, 2011-06-23 14:56

A hozzávalóknál nincs tojásfehérje. Elfelejtetted odaírni.
Azon gondolkoztam vajon mitől lehet annyira proteindús ez a recept. Csak az aludttej van, amiben van némi fehérje.
De lehet, hogy a kimaradt tojásfehérjéből van benne sok, attól lehet proteindús.

Legfrissebb cikkek

Az Ezeregyéjszaka ízei
Az Ezeregyéjszaka ízei
Egy fűszerkeverék, amely már illatában rögvest megidézi a fülledt és egzotikus tájakat, és varázsszőnyegen repít az arab világba.
A bárány, amely mindenkit elvarázsol
A bárány, amely mindenkit elvarázsol
A bárány már kezdetek óta része volt a húsvéti étrendnek, ám nehéz úgy elkészíteni, hogy mindenki kedvelje. Ez a tavaszi francia bárányragu most minden szkeptikust meggyőz!
Tészta: olcsó, gyors és vega!
Tészta: olcsó, gyors és vega!
A tésztaételek felérnek számomra az álométkekkel! Az orsó olcsó, a csiga gyors, a lúdgége pedig vegetáriánus – ezért imádom annyira a húsmentes pasztákat.
Húsvéti kisokos a tojásokról
Húsvéti kisokos a tojásokról
A húsvéti ünnepi időszakban a tojás rengeteg különböző formában vonul fel. Főzzük, festjük, töltjük, majonézt készítünk belőle, sütünk, kalácsra kenjük. Mi mindent kell tudni?
407