Ördögpirula recept

1 adag
521
kcal
Ördögpirula
Ördögpirula
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az Angyalpirula testvére.
Tömör csoki-gyönyör.
A belseje is teljesen barna. Nálam a képen azért lett világosabb, mert véletlenül hántolatlan fehér mandulát borítottam a masszába. A megszokás. Hiszen előtte gyártottam le az Angyalpirulát, amihez az kell...

hozzávalók / 6 adag

Az ördögpirulához

A bevonáshoz

ajánlat

 


receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tejmentes
alkalom: karácsonyi édességek
mikor: uzsonna, vacsora
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

házi készítésű narancsos marcipános szaloncukor, szaloncukor házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Áztassuk rumba a mazsolát fél órára.
  2. A porcukrot, a mandulát, a narancshéjat és levét a mazsolával együtt keverjük össze.
  3. Egy lábasban olvasszuk fel a csokit, egy-két kanálnyi vízzel, öntsük a száraz keverékre. Robotgéppel dolgozzuk össze.
  4. Nagyon lassú tűzön olvasszuk össze. Akkor jó, ha már nem ropog a cukor a fogunk alatt.
  5. Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval és adjuk a keverékhez. Nem baj, ha a fehérje itt most összetörik.
  6. Kicsit hűtsük ki, majd vizes kézzel formázzunk belőle szaloncukorformát vagy bonbont. Ez az adag kb. 30-35 darabra elegendő.
  7. Csokitemperáláshoz forraljunk lassan gyöngyözve vizet egy edényben és egy ennél kisebb méretű rozsdamentes tálat vagy edényt belehelyezve, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel benne a csokit. Folyton ellenőrizzük a hőmérsékletet. A legegyszerűbb, ha beledugjunk az ujjunkat. Amíg testhőmérsékletű, addig jó. Ha ennél forróbb, akkor a csoki meg fog szürkülni/fehéredni száradás után.
  8. Mártsuk a vízgőz felett megolvasztott csokiba a bonbonokat - használhatjuk a kezünket, fogpiszkálót vagy villát - és tegyük rácsra vagy sütőpapírra száradni.

statisztika

beküldve:
nézettség: 76 708
elküldve: 23
receptkönyben: 1 383
elkészítve: 20/37
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

Hozzászólások (20)

Csenge0204
Csenge0204h, 2013-12-30 12:31

Elkészítettem karácsony előtt. Isteni finom lett!
Szaloncukornak készítettem és nem golyókat formáltam belőle. A csokibevonat kissé rusztikus, imitt amott fehéredett is, de ez nem érdekelt senkit.
Én büszke vagyok rá! Köszönöm a receptet!

Nektarin87
Nektarin87k, 2013-12-24 15:53

Hatalmas Köszönet a receptért. Kicsit növeltem az adagot és 133 kis "rosszaság" sült ki belőle. Annyit még hozzá, hogy Nejemmel paleo étkezésen vagyunk és paleo alapanyagokkal csináltam... holnap lesz a nap próba a családi összejövetelen, viszont mi alig bírjuk ki a "csemegézést" belőle. Még egyszer Köszönet és Kellemes ünnepeket! :)

kalamarzsu
kalamarzsuv, 2012-12-23 02:34

Kedves Eszter! Nagyon köszönöm ezt a szuper receptet, a csokis változatot készítettem, mazsola nélkül, dupla adagot, mennyei.Boldog Karácsonyt!

Shasa
Shasap, 2012-12-14 23:57

Kedves Eszter, nagyon köszi a receptet! Mindkét pirulát elkészítettem, nagy a siker, nagy az öröm! :D Annyira jó lett mindkettő, hogy a kiccalád' nem talált fogást rajta :D Én mazsola nélkül készítettem, de extra töltelék nélkül is isteni ^^

szbokore
szbokoreh, 2012-12-10 16:04

Kedves Eszter!

Hétvégén megcsináltam annyi változtatással, hogy mazsola helyett aszalt áfonyát tettem bele.
Isteni lett, elfogyott...
Ma ismét csinálok :-)

Köszi,
Eszter

anonym
anonymsze, 2012-12-05 20:19

Szia!
Ma elkészült mindkét pirula, Angyal és Ördög is. :-)
Szuper fincsi! Télapó ajándéknak készült a legjobb barátnőmnek, aki marcipán rajongó.
Biztos el lesz ragadtatva!
Nekem az Ördögbe sok volt a csoki, nem akart megkeményedni, folyós maradt a massza. De szerencsére volt még itthon mandula, így áthidaltam a problémát. Még jobb is így, kevés lett volna az a mennyiség. :-))))) Így legalább marad Karácsonyra is.....remélem.
Köszönöm a receptet!

Chocaholic
Chocaholicsze, 2011-12-14 17:04

Kedves Eszter!
Kb. 3 hettel ezelott elkeszitettem a bonbonokat eeeees...fergeteges sikert arattam :D Kedves parom azota hetente kerdezi, hogy mikor lesz mar megint narancsos bonbon :)) Es hogy tudnek egy ilyen keresnek ellenallni? Azota mar elkeszitettem a citromos-gyomberes es kokuszos verziot is, azok is isteniek lettek.
Koszi a receptet, remelem, hogy sok hasonlo finomsaggal orvendezteted majd meg a jovoben is a csokirajongok lelkes csapatat.
Szep napot es tovabbi sok sikert!
Chocaholic

Andirea
Andireasze, 2010-09-01 15:32

Szia!
Hétvégén én is elkészítettem, nekem kicsit folyós lett, úgyhogy több mandulát tettem bele, de nagyon ízlett mindenkinek! :)

babi47
babi47cs, 2010-01-07 17:45

Remek, fehér csokival és kókusszal meghintve én hópehelynek neveztem.

Sisi
Sisik, 2009-12-22 18:45

Most ezt a receptedet csinálom, ez is finomnak ígérkezik:)

Sisi
Sisik, 2009-12-22 23:15

Tettem még bele egy kis aszalt szilvát, nagyon finom lett, párom is odavan érte, kíváncsi vagyok hogy éli meg a karácsonyt:D
Nem fog ránk rohadni az tuti:)

Rencsi
Rencsih, 2009-12-21 13:00

Kedves Eszter!

Először is ez a "pirula" fantasztikus, a barátom teljesen oda volt tőle, köszönöm a receptet! Viszont akadt egy problémám: száradás után a csokimáz kifehéredett (72%-os étcsoki volt), fehér foltos lett másnapra - pedig nem raktam hűtőbe, még csak hidegre sem. Szerinted mit csináltam rosszul?
Rena

Gargoyle
Gargoylek, 2009-12-22 22:02

Szia Rena!

Először is, nagyon ügyes voltál! :-) Gratulálok, hogy nekiálltál, megküzdöttél vele és még finom is lett! :-)))
A csokoládéval a következő történt, amiért fehér lett:
a csoki, mint tudjuk kakaóból és kakaóvajból áll.
Ez az egyik legigényesebb része a csokoládégyártásnak, ugyanis nem csak úgy megy, hogy összeolvasztják és kész. A következő módon történik:
A finomra őrölt kakaóbab belsejét, belét kakaómasszának, helyesebben kakaótésztának hívják.
A kakaótésztából állítják elő a csokoládét és a kakaóport. Az előbbit cukor hozzákeverésével csokoládéfinomítógépben, az utóbbi pedig oly módon, hogy a kakaótészta kb. 55%-nyi kakaóvaj tartalmának egy részét eltávolítják s a préseléssel nyert pogácsákat finomra őrlik, majd szitálják.
Namármost, mikor csokoládébevonatot készítünk, a csokoládét "temperálni" kell.
Ez nagyjából annyit tesz, hogy a megfelelő hőmérsékletűre kell melegíteni ahhoz, hogy a csokiban természetes módon együtt lévő kakaóvaj ne válljon külön a kakaótól. Ezt az okozza, ha magas hőhatás éri és utána már nem lehet visszacsinálni.
A csoki temperálásánál ez 28-32 fok közötti állandó hőmérsékletet kell, hogy jelentsen.
Ha a hőmérséklet ennél magasabb, akkor a kakaóvaj különválik a kakaótól és amikor szilárdulni, hűlni kezd, akkor kis kristályokként megjelenik a csoki felszínén és matt is lesz. A helyesen "temperált" csoki vagy csokibevonat nem fehérdeik vagy szürkül ki (elvileg még akkor sem, ha hütőbe teszed, de ezt nem nagyon javasolják - valószínűleg azért, mert mégis...:-), és kellemesen tompa fénye lesz valamint finoman roppan.
Ezért szokták a csokit lanygos vízfürdőben felolvasztani és addig tartani a hőmérsékletet folyamatosan, amíg a mártogatási ceremónia zajlik. Állandó kevergetés mellett elkerülhető a kakaóvaj kristályok összeállása is, ami szintén segítség.
Szóval, ami a lényeg, hogy kb. csak annyira szabad felmelegíteni a csokit, mint a testhőmérséklet, nem tovább. Ezt legjobban pedig vízfürdőben lehet elérni. Ha ennél jobban melegíted, akkor muszájszerűen kiválik a kakaóvaj száradáskor.
De bevallom, én sem szöszmötöltem vele. Egyszerűen siettem és nem volt kedvem a vízfürdő fölött ácsorogni.
Nekem is kicsit kiszürkült, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéből.
Na, hát "tömören" ez a csokifehéredés titka. :-)

Boldog Karácsonyt kívánok Nektek és nagyon szép Ünnepeket!
Eszter

521