Ördögpirula recept

Ördögpirula
Ördögpirula
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az Angyalpirula testvére.
Tömör csoki-gyönyör.
A belseje is teljesen barna. Nálam a képen azért lett világosabb, mert véletlenül hántolatlan fehér mandulát borítottam a masszába. A megszokás. Hiszen előtte gyártottam le az Angyalpirulát, amihez az kell...

hozzávalók / 6 adag

Az ördögpirulához

A bevonáshoz

ajánlat

 


receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
alkalom: karácsonyi édességek
mikor: uzsonna, vacsora
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

házi készítésű narancsos marcipános szaloncukor, szaloncukor házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Áztassuk rumba a mazsolát fél órára.
  2. A porcukrot, a mandulát, a narancshéjat és levét a mazsolával együtt keverjük össze.
  3. Egy lábasban olvasszuk fel a csokit, egy-két kanálnyi vízzel, öntsük a száraz keverékre. Robotgéppel dolgozzuk össze.
  4. Nagyon lassú tűzön olvasszuk össze. Akkor jó, ha már nem ropog a cukor a fogunk alatt.
  5. Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval és adjuk a keverékhez. Nem baj, ha a fehérje itt most összetörik.
  6. Kicsit hűtsük ki, majd vizes kézzel formázzunk belőle szaloncukorformát vagy bonbont. Ez az adag kb. 30-35 darabra elegendő.
  7. Csokitemperáláshoz forraljunk lassan gyöngyözve vizet egy edényben és egy ennél kisebb méretű rozsdamentes tálat vagy edényt belehelyezve, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel benne a csokit. Folyton ellenőrizzük a hőmérsékletet. A legegyszerűbb, ha beledugjunk az ujjunkat. Amíg testhőmérsékletű, addig jó. Ha ennél forróbb, akkor a csoki meg fog szürkülni/fehéredni száradás után.
  8. Mártsuk a vízgőz felett megolvasztott csokiba a bonbonokat - használhatjuk a kezünket, fogpiszkálót vagy villát - és tegyük rácsra vagy sütőpapírra száradni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 88 693
elküldve: 28
receptkönyvben: 1 483
elkészítve: 32/48
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa k, 2014-12-30 22:17

Szia! Most már van tapasztalatom, kb. 2 hete csináltam, még van belőle, és semmi baja. Hüvös speizban van dobozban.Szerintem még 1-2 hetet kibírna, de előbb fog elfogyni. Zsuzsa

Csenge0204
Csenge0204 h, 2013-12-30 11:31

Elkészítettem karácsony előtt. Isteni finom lett!
Szaloncukornak készítettem és nem golyókat formáltam belőle. A csokibevonat kissé rusztikus, imitt amott fehéredett is, de ez nem érdekelt senkit.
Én büszke vagyok rá! Köszönöm a receptet!

Csenge0204
Csenge0204 h, 2016-01-04 13:14

...és 2014-ben is ...és 2015-ben is elkészítettem...
Imádom!!! Bátran ajánlom mindenkinek! :)

Nektarin87
Nektarin87 k, 2013-12-24 14:53

Hatalmas Köszönet a receptért. Kicsit növeltem az adagot és 133 kis "rosszaság" sült ki belőle. Annyit még hozzá, hogy Nejemmel paleo étkezésen vagyunk és paleo alapanyagokkal csináltam... holnap lesz a nap próba a családi összejövetelen, viszont mi alig bírjuk ki a "csemegézést" belőle. Még egyszer Köszönet és Kellemes ünnepeket! :)

kalamarzsu
kalamarzsu v, 2012-12-23 01:34

Kedves Eszter! Nagyon köszönöm ezt a szuper receptet, a csokis változatot készítettem, mazsola nélkül, dupla adagot, mennyei.Boldog Karácsonyt!

Shasa
Shasa p, 2012-12-14 22:57

Kedves Eszter, nagyon köszi a receptet! Mindkét pirulát elkészítettem, nagy a siker, nagy az öröm! :D Annyira jó lett mindkettő, hogy a kiccalád' nem talált fogást rajta :D Én mazsola nélkül készítettem, de extra töltelék nélkül is isteni ^^

szbokore
szbokore h, 2012-12-10 15:04

Kedves Eszter!

Hétvégén megcsináltam annyi változtatással, hogy mazsola helyett aszalt áfonyát tettem bele.
Isteni lett, elfogyott...
Ma ismét csinálok :-)

Köszi,
Eszter

anonym
anonym sze, 2012-12-05 19:19

Szia!
Ma elkészült mindkét pirula, Angyal és Ördög is. :-)
Szuper fincsi! Télapó ajándéknak készült a legjobb barátnőmnek, aki marcipán rajongó.
Biztos el lesz ragadtatva!
Nekem az Ördögbe sok volt a csoki, nem akart megkeményedni, folyós maradt a massza. De szerencsére volt még itthon mandula, így áthidaltam a problémát. Még jobb is így, kevés lett volna az a mennyiség. :-))))) Így legalább marad Karácsonyra is.....remélem.
Köszönöm a receptet!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic sze, 2011-12-14 16:04

Kedves Eszter!
Kb. 3 hettel ezelott elkeszitettem a bonbonokat eeeees...fergeteges sikert arattam :D Kedves parom azota hetente kerdezi, hogy mikor lesz mar megint narancsos bonbon :)) Es hogy tudnek egy ilyen keresnek ellenallni? Azota mar elkeszitettem a citromos-gyomberes es kokuszos verziot is, azok is isteniek lettek.
Koszi a receptet, remelem, hogy sok hasonlo finomsaggal orvendezteted majd meg a jovoben is a csokirajongok lelkes csapatat.
Szep napot es tovabbi sok sikert!
Chocaholic

Andirea
Bloemcake / Andirea sze, 2010-09-01 14:32

Szia!
Hétvégén én is elkészítettem, nekem kicsit folyós lett, úgyhogy több mandulát tettem bele, de nagyon ízlett mindenkinek! :)

Sisi
Sisi / Sisi k, 2009-12-22 17:45

Most ezt a receptedet csinálom, ez is finomnak ígérkezik:)

Sisi
Sisi / Sisi k, 2009-12-22 22:15

Tettem még bele egy kis aszalt szilvát, nagyon finom lett, párom is odavan érte, kíváncsi vagyok hogy éli meg a karácsonyt:D
Nem fog ránk rohadni az tuti:)

Rencsi
Rencsi h, 2009-12-21 12:00

Kedves Eszter!

Először is ez a "pirula" fantasztikus, a barátom teljesen oda volt tőle, köszönöm a receptet! Viszont akadt egy problémám: száradás után a csokimáz kifehéredett (72%-os étcsoki volt), fehér foltos lett másnapra - pedig nem raktam hűtőbe, még csak hidegre sem. Szerinted mit csináltam rosszul?
Rena

Gargoyle
P. / Gargoyle k, 2009-12-22 21:02

Szia Rena!

Először is, nagyon ügyes voltál! :-) Gratulálok, hogy nekiálltál, megküzdöttél vele és még finom is lett! :-)))
A csokoládéval a következő történt, amiért fehér lett:
a csoki, mint tudjuk kakaóból és kakaóvajból áll.
Ez az egyik legigényesebb része a csokoládégyártásnak, ugyanis nem csak úgy megy, hogy összeolvasztják és kész. A következő módon történik:
A finomra őrölt kakaóbab belsejét, belét kakaómasszának, helyesebben kakaótésztának hívják.
A kakaótésztából állítják elő a csokoládét és a kakaóport. Az előbbit cukor hozzákeverésével csokoládéfinomítógépben, az utóbbi pedig oly módon, hogy a kakaótészta kb. 55%-nyi kakaóvaj tartalmának egy részét eltávolítják s a préseléssel nyert pogácsákat finomra őrlik, majd szitálják.
Namármost, mikor csokoládébevonatot készítünk, a csokoládét "temperálni" kell.
Ez nagyjából annyit tesz, hogy a megfelelő hőmérsékletűre kell melegíteni ahhoz, hogy a csokiban természetes módon együtt lévő kakaóvaj ne válljon külön a kakaótól. Ezt az okozza, ha magas hőhatás éri és utána már nem lehet visszacsinálni.
A csoki temperálásánál ez 28-32 fok közötti állandó hőmérsékletet kell, hogy jelentsen.
Ha a hőmérséklet ennél magasabb, akkor a kakaóvaj különválik a kakaótól és amikor szilárdulni, hűlni kezd, akkor kis kristályokként megjelenik a csoki felszínén és matt is lesz. A helyesen "temperált" csoki vagy csokibevonat nem fehérdeik vagy szürkül ki (elvileg még akkor sem, ha hütőbe teszed, de ezt nem nagyon javasolják - valószínűleg azért, mert mégis...:-), és kellemesen tompa fénye lesz valamint finoman roppan.
Ezért szokták a csokit lanygos vízfürdőben felolvasztani és addig tartani a hőmérsékletet folyamatosan, amíg a mártogatási ceremónia zajlik. Állandó kevergetés mellett elkerülhető a kakaóvaj kristályok összeállása is, ami szintén segítség.
Szóval, ami a lényeg, hogy kb. csak annyira szabad felmelegíteni a csokit, mint a testhőmérséklet, nem tovább. Ezt legjobban pedig vízfürdőben lehet elérni. Ha ennél jobban melegíted, akkor muszájszerűen kiválik a kakaóvaj száradáskor.
De bevallom, én sem szöszmötöltem vele. Egyszerűen siettem és nem volt kedvem a vízfürdő fölött ácsorogni.
Nekem is kicsit kiszürkült, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéből.
Na, hát "tömören" ez a csokifehéredés titka. :-)

Boldog Karácsonyt kívánok Nektek és nagyon szép Ünnepeket!
Eszter

Legfrissebb cikkek

Melania Trump végre beszélt arról, hogy mi a terve a Fehér Ház konyhakertjével
Melania Trump végre beszélt arról, hogy mi a terve a Fehér Ház konyhakertjével
A világ háziasszonyai együtt imádkoztak azért, hogy az egykori elnökfeleség veteményeskertje az új First Lady érkezésével is kiemelt figyelmet és gondozást kapjon.
Itt van pár tipp, hogy megállítsd az eszetlen élelmiszerpazarlást
Itt van pár tipp, hogy megállítsd az eszetlen élelmiszerpazarlást
A világ élelmiszertermelésének mintegy 20 százaléka vész kárba amiatt, hogy a szükségesnél többet fogyasztunk, az élelmiszerek jelentős része pedig a szemétbe kerül.
521