Omlós mákos, diós kiflik recept

Kalória?
Omlós mákos, diós kiflik
Omlós mákos, diós kiflik
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A dédnagymamám 1910-ben született, s fantasztikus ember volt. Súlyos, nehéz élete alatt 5 gyereket nevelt fel, a mi generációnk (dédunokák) már 34 tagot számlál... Dédit a család idősebb tagjai csak Öreganyaként emlegetik, s sokszor visszasírják azokat a győri nyarakat, meg a fantasztikus sütiket! Dédi tíz éves koromban halt meg, s utolsó éveiben már súlyos beteg is volt, így saját készítésű süteményéről nincs emlékem. Méltán híres receptjei azonban még mindig töretlen népszerűségnek örvendenek, nemcsak a családban! Szerencsére anyukám tisztességgel ápolja a sütés-főzés hagyományát, így gyakran volt lehetőségem megkóstolni az Öreganya-féle csodákat, s milyen jó, hogy most már magam készítem! A töltelékekben viszont kicsit csökkentettem a cukor mennyiségét (eredetileg 10 dkg volt), mert a 21. századi szájíz már némileg mást diktál : )

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

ajánlat

A receptben szereplő tésztamennyiségre elvileg a diós és mákos töltelék együtt elég. Ha esetleg hamarabb elfogyna a belevaló (és inkább ez történjen, mint hogy kevés legyen! sose spóroljunk a töltelékkel!), akkor sűrű sütőlekvárral pótolhatjuk a hiányt. Ezen kívül a gesztenyemassza is finom a kiflikben.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

diós kifli, mákos kifli, omlós kifli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben, csöpp cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet és a sót elmorzsoljuk a margarinnal.
  3. Kézzel hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt.
  4. Végül beledolgozzuk a tejfölt is (ez elég sokág tart). Az egész tésztát min. 2 órán keresztül hűtőben vagy legalábbis hűvös helyen pihentetjük.
  5. A töltelékekhez a cukrot kevés vízzel elkeverve szirupot készítünk, ezt pici tejjel felforraljuk, majd hosszáadjuk a darált diót / mákot illetve a fűszereket.
  6. A tésztát deszkán átgyúrjuk, és ökölnyi egyégekre osztjuk. (Ebből a mennyiségből 6-7 golyó jön ki.) Minden egységet 1-2 mm vastag, köralakú lappá nyújtunk.
  7. A lapokat 8 cikkelyre vágjuk, a cikkek szélesebb végébe 1,5 tk tölteléket helyezünk, és onnan a keskeny vége felé haladva, kiflivé tekerjük.
  8. A kész kifliket tojással megkenjük, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt, szép aranybarnára sütjük. A végén megszórhatjuk porcukorral.

statisztika

beküldve:
nézettség: 40 169
elküldve: 9
receptkönyben: 978
elkészítve: 12/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

Hozzászólások (29)

cicamica100
Sütikirálynő / cicamica100 sze, 2014-10-29 12:39

Sziasztok!

Mennyi tejben futtatjuk meg az élesztőt? Nem mindegy az arány, ha az egészet hozzá is öntjük a tésztához.

köszi a választ!

katahrg
katahrg h, 2014-04-07 09:37

Isteni finom lett , koszonom a pontos receptet, ma sutom meg masodszor ma turoval es dioval probalom ki.udvozlet Egyiptombol Kata

Szilva75
Szilva75 sze, 2013-04-17 13:53

Kedves Durcsó!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha este gyúrnám be a tésztát, éjszakára hűtőbe tenném, és reggel nyújtanám, nem ront-e az eredeti állagán. Kelesztenem kell-e ebben az esetben?
Köszönöm, Szilvi

adri_ati@freemail.hu
Adrinyunyu / adri_ati@freemail.hu szo, 2013-01-12 19:26

Kedves Durcsó! Nagyon régóta kerestem már én is, ilyen "békebeli" kifli receptet! Végre általad rátaláltam!!! Köszönöm! Ma este kigyúrom, holnap frissen sütöm.........:) Már alig várom a végeredményt, a családdal együtt!!!......Üdv: Adrienne

adri_ati@freemail.hu
Adrinyunyu / adri_ati@freemail.hu p, 2013-01-18 20:37

Megsütöttem!!!! Isteni finom lett!!! Másnap is még omlós, puha volt!!! Köszönöm szépen a receptet, nagyon nagy sikere volt, azt hiszem hetente muszáj lesz megsütnöm, mert különben a család reklamálni fog!! :D (Y)

Norka01
Macko Manci / Norka01 v, 2012-05-20 17:13

Sziasztok!
Nagyon finom lett a suti!
Konnyu volt banni a tesztaval, szepen sultek, puhak, finomak!
Koszonom)))

kovacsnik
kovacsnik sze, 2012-05-16 18:15

Sziasztok!Elöbb kész lett ez a csodáloatos süti!Hamar elfogyott,pedig dupla adagot csináltam.Köszönöm a receptet!!!!!!!!!!!!!

linettmilán
linettmilán h, 2012-04-30 23:42

Ma elkészítettem nagyon dicsérte mindenki!Igaz én a diót és a mákot barack lekvárral kevertem ki!

Szani54
Szani54 h, 2012-02-27 20:54

Nagymamámtól tanultam meg sütni. (1903-ban született.) Ilyen omlós kifliket ő is sütött, én a lekváros és a diós töltelékűt szerettem. Én is rendszeresen készítem, mert egyszerű, kiadós és olcsó. Gyermekeim és unokáim is szeretik. Nagymamám sajnos nem érte meg dédunokái megszületését.

Pasztorella
Pasztorella p, 2011-12-02 19:10

Hát ez valami isteni! Ez a tészta.... Még másnap is puha!!!! Ráadásul alig kell bele hozzávaló, így gazdaságos. Fél adagot csináltam (mákosat) mert nem tudtam milyen lesz a tésztája. A hétvégén normál mennyiséget fogok csinálni, mert pillanatok alatt elfogyott. :( :) Üdv. Paszti

vae
vae szo, 2011-09-17 14:59

Kedves Durcsó! Nagy élvezettel olvastam a dédmamájáról szóló megemlékezést. Előbb, mint magát a recepte!. Bizony, a mai idők már nem engednek sok együtt töltött időt a családnak, ilyen anyákról, mamákról és dédikről nem is beszélve. A régi mama~ és dédi receptek nagy kincsnek számítanak ma már. Andrea

durcs
Durcsó / durcs v, 2011-09-18 01:35

Kedves Andrea, pont ma sütöttem meg újra a kifliket, érdemes tényleg kipróbálni! Ami meg Dédit illeti, itt olvasgatom az általa írt meséket, valamelyik unokája lelte fel a kéziratot és gépelte be az egészet, hogy mindannyiran elolvashassuk. Úgyhogy nagyon jól állunk örökségileg :) Sok sikert, üdvözlettel, Durcsó

benari
benari k, 2011-02-08 20:16

Kedves Durcsó! A kifliket is elkészitettem.Nagyon úgy néz ki,hogy a receptjeid nagyon bejönnek nekem.Igazán finomra sikerűlt.Köszönöm szépen.Üdv.Benari.

durcs
Durcsó / durcs k, 2011-02-08 20:59

Kedves Benari, nagyon örülök, hogy ízlett, annak meg főleg, hogy ilyen jól tartom a színvonalat :) Remélem, a többi is elnyeri majd a tetszésed, ha kipróbálod őket! :) Üdv, Durcsó

Soligor
Fagyal Hajnalka / Soligor p, 2011-01-14 21:24

Elkészült. Nagyon finom, tényleg omlós, puha, és micsoda illata van!
Még egyszer köszönöm ezt a nagyszerű receptet, már megy is be a családi "bevált" receptek közé:-)

durcs
Durcsó / durcs szo, 2011-01-15 03:57

Kedves Soligor, semmi baj, neked úgysem igazán ez számít, hanem, hogy ennyire finom lett! :) Örülök, hogy jól sikerült! Minden jót, Durcsó

öregnémber
öregnémber p, 2011-01-14 17:47

Sziasztok! Maradt egy kis darált mákom a múlt heti nudli kapcsán, jártamban keltemben erre a receptre leltem. Gondoltam elkészítem, de rémületemre nem volt itthon tejföl csak joghurt. Jelentem ezzel is tökéletes lett :) A mákos mellé készült még lekváros ( idő előtt elfogyott a mák ) ez egy kicsit kifolyt, de a nutella szépen benne maradt.
Szóval Durcsó, köszönöm szépen ezt a receptet :)
Üdv: Zsuzsa

durcs
Durcsó / durcs szo, 2011-01-15 03:57

Nutella, nyamm. Hogy ez eddig senkinek nem jutott eszébe.. Köszi! :) Durcsó

Soligor
Fagyal Hajnalka / Soligor p, 2011-01-14 08:42

Jaj, restellem magam, ne haragudj! Talán az évszám miatt azonosítottam azonnal nagymamának (az én mamám 1911-ben született), simán átsiklodva afelett, hogy te írtad is, hogy dédi:(

Tényleg ne haragudj, nagymamádnak pedig nagyon sok egészséget kívánok!

(Nézd a jó oldalát: ha meggondolod, legalább nem vagy olyan öreg, mint én:-) Neked a dédmamád született akkor, amikor az én nagymamám:-).)

Nagyon kellemes hétvégét kívánok:-)
Ma sütök, majd elmesélem milyen lett:-)

Soligor
Fagyal Hajnalka / Soligor cs, 2011-01-13 23:06

Kedves Durcsó, annyira tudok örülni, amikor ilyen recepteket találok, ráadásul ilyen szép sztorival megfűszerezve:-) Én is imádtam nagymamámat, bár nekem szerencsém volt egészen 24 éves koromig szeretni őt. Nagyon sokat tanultam tőle.

A recepted ellenállhatatlannak tűnik, a hétvégén ez lesz a sütemény idehaza.
Köszönöm szépen!

durcs
Durcsó / durcs cs, 2011-01-13 23:30

Kedves Soligor, köszönöm a kedves megjegyzést :) Hála Istennek a nagymamám még él, a sztori az ő anyósáról, Dédiről szól. Nagymamával sokkal közelebbi persze a kapcsolatom, de kis közvetítéssel Déditől is sokat tanulok, sütni is :) Remélem, ízleni fog! Üdv, Durcsó

Idame
Bloemcake / Idame h, 2010-11-15 18:13

Most készült el ez az isteni kifli. Én már megkóstoltam és nagyon izlik. Várom haza a családot, kiváncsi vagyok az ő véleményükre is. :)

gúF.gizus
gúF.gizus v, 2010-11-07 17:19

Ma kiprobáltam a receptet annyi módosítással,hogy tettem bele 1 egész tojást.Isteni finom lett tényleg omlós és puha.Köszi a jó receptet.

ELIZABETH TOTH
Bloemcake / ELIZABETH TOTH szo, 2010-07-10 20:11

Mar eleg reg otta keresetem ezt a suti receptet, emlekszem gyerek koromban anyam neha csinalt dios vagy makos kiflit, de legtobbszor makos es dios kalacsot szoktunk sutni. Nem voltam benne biztos hogy jol e emlekszem hogy hutobbe kell tenni es ettol lesz majd meg omlosabb es fenyesebb a teszta ha jol tudom. NA LEGALABB MOST MAR EN IS KIPROBALHATOM.
En nagyon orulok ennek es nagyon szepen koszonom mind azzoknak akki meg ossza a tudomanyat masokal is.

durcs
Durcsó / durcs szo, 2010-07-10 22:25

Kedves Elizabeth, nagyon örülök, hogy segíthettem! Ez egy nagyon finom süti, igazi klasszikus, békebeli, sok sikert az elkészítéséhez! Üdv, Durcsó

Legfrissebb cikkek

Zsenge tavaszi fűlevest tessék!
Zsenge tavaszi fűlevest tessék!
Végre itt az igazi tavasz, gyűjtögessünk friss zöldeket séta közben és főzzünk belőlük egy igazán egészséges levest!
Top 13 fűszeres husi 300 kcal alatt
Top 13 fűszeres husi 300 kcal alatt
Dobjuk fel húsételeinket változatos fűszerekkel, hiszen a fogyókúra idején sem kell lemondanunk a karakteres ízekről!
374