r
Nosalty Logó

Meggyes-mákos rétes gazdagon töltve

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Smaragd konyha
Meggyes-mákos rétes gazdagon töltve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 1230 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 6143 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 241 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.7 g

Zsír

  • Összesen
    69.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1761.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    881 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    593 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139.1 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 1230 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.4 g

Zsír

  • Összesen
    347.6 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    119 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    155 g
  • Koleszterin
    260 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8807.2 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    4403 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    1105 mg
  • Foszfor
    2965 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    695.4 g
  • Cukor
    222 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    413.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    76 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    350 micro
  • Kolin:
    243 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 6143 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    344.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 241 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A liszteket egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, 1 tojássárgáját és a langyos vízben elkevert ecetet lassanként hozzádolgozzuk. Lágy, sima, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha már elválik a kezünktől.
  2. Lisztezett deszkára kirakjuk a tésztát és pihentetjük kb. 20 percig. Addig elkészítjük a tölteléket. A darált mákot, mézet, vaníliarúd kikapart magjait, jól megmosott citrom reszelt héját és levét egy tálba tesszük és a 15 dkg porcukorral elkevert 1,5 dl felforralt, majd kihűtött vízzel leöntjük a mákot. Jól elkeverjük. A kimagozott meggyet leszűrjük.
  3. 3 kanál mangalica zsírt és 2 dl napraforgó olajat összemelegítünk langyosra. Az asztalt leterítjük egy tiszta abrosszal, meghintjük liszttel, hogy ne ragadjon rá a rétestészta. (Nekem van egy fehér vászon abroszom csak a rétes húzásra.)
  4. Az asztal közepére tesszük a tésztát és egy kanál langyos zsíros olajjal megkenjük a tetejét és kezdhetjük a nyújtást. Először a közepét húzkodjuk szét, majd a széleit gyors mozdulatokkal és bátorsággal az asztal sarkáig húzkodjuk két kézzel hosszában és szélességében is egyformán. A tészta lelógó részeit az egyik saroktól elkezdve a kezünkre tekerve körbe leszedjük és félre tesszük.
  5. Először a mákos tölteléket kanállal szétosztjuk a rétesre, majd a lecsepegtetett meggyet rászórjuk, hogy mindenhova jusson. Meglocsoljuk jól a langyos zsíros olajjal és a rövidebbik felén mindkét oldalán ráhajtjuk a tészta széleit. Megkenjük olajjal és az abrosz segítségével feltekerjük. Elvágjuk három egyenlő részre és gyors mozdulattal belehelyezzük a kizsírozott tepsibe mind a három részét egymás mellé. A tetejét olajjal még kicsit meglocsoljuk és előmelegített sütőben 180 fokon 50-60 percig szép pirosasra sütjük. Ha kész, langyosra hűtjük a tepsiben hagyva, majd felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x30
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 300 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4855
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Meggyes-mákos rétes gazdagon töltve
Smaragd konyha 149 recept

Lánykorom óta szeretek rétest húzni, mert mindig emlékeztet, hogy tanultam meg.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk