Kozák sapka recept

Kalória?
Kozák sapka
Kozák sapka
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a sütit évekkel ez előtt az egyik férfi kollegám hozta a névnapi bulijára. Persze nem ő sütötte, hanem az anyukája.Többen elkértük a receptjét, amit ő szívesen megosztott velünk. Mivel láttam, hogy elég babrás munka mindig halogattam az elkészítését, de most egy olyan alkalom adódott, hogy elővettem és nekiduráltam magam az elkészítésnek.

hozzávalók / 8 adag

A fehér tésztához

A barna tésztához

A krémhez

A díszítéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

hólabda
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fehér tésztához a 4 tojássárgáját a 15 dkg porcukorral és a 4 ek forró vízzel, valamint a citrom héjával és a vanília aromával habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és lazán belekeverjük a fenti masszába.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróba!), ha megsült kiborítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
  5. A barna tésztához a 4 tojássárgáját a 15 dkg porcukorral és az 1 ek kakaóval a 4 ek forró vízzel és a rum aromával habosra keverjük, majd a többi hozzávalóval, valamint a sütéssel úgy járunk el, mint a fehér tésztánál.
  6. A 3 púpos ek réteslisztet kevés tejjel simára keverünk, a maradék tejet felforraljuk és állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztes keveréket.
  7. Addig főzzük míg kemény nem lesz, majd a tűzről levéve 5 dkg vajat keverünk bele.
  8. 15 dkg vajat 20 dkg porcukorral a vanília és rum aromával habosra keverünk, majd a kihűlt főzött krémmel simára keverjük.
  9. A kihűlt tésztalapokat pogácsa szaggatóval kiszúrjuk és a fehér pogácsákat egyenként megkenjük a krémmel, majd ráfektetjük a barna pogácsákat.
  10. Elkészítjük a csokimázat. Gőz fölött a csokoládét megolvasztjuk, levesszük a tűzröl és belekeverjük a vajat, majd az összeragasztott pogácsák tetejét megkenjük a csokimázzal és megszórjuk a kókuszreszelékkel.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x28x3 cm
  • költség: 1950 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 88 840
elküldve: 81
receptkönyben: 1 862
elkészítve: 29/54
Facebookon megjelent: -

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

Hozzászólások (26)

zsuzsa67
zsuzsa67 h, 2014-12-29 22:57

Karácsonykor megsütöttem, de, hogy ne legyen macerás megsütöttem a két lapot megkentem az alsót, rátettem a másik lapot, és felkockáztam! Így nincs hulladék, nincs macera!!! Nagyon finom, mind elfogyott pill. alatt!! :)

Finimini
Finimini / Finimini sze, 2014-12-10 16:50

Kedves Mindenki! Jön az idei Karácsony is, sokan keresik majd a hólabda receptjét. Ezért szeretnék ötletet adni a "hulladék" felhasználásához én is. A krémhez 5 dl tejet vegyünk, kevesebb vajat, legyen könnyebb és hígabb. A sütidarabokat tegyük egy nagyobb tálba, locsoljuk meg sütőrummal, előtte morzsoljuk kicsit össze,majd keverjük hozzá a krémünk 2/3-ad részét. Pompás tölteléke lesz a gombócoknak! Az összeragasztott sütik oldalát a maradék 1/3 rész krémmel kenjük körbe. Forgassuk kókuszreszelékbe. Nekem nagyon bejött így. Boldog karácsonyt kívánok!

Kat117
Kat117 cs, 2013-05-30 21:30

Elkeszitettem es nagyon cuki sapkak lettek. A kremet en a vegen turmixoltam, amit talan nem kellett volna... A hulladek otletet en is koszonom... sikerult tovabb fejlesztenem... a hulladek sutit a maradek kremmel es csokival egy talba tettem, vartam amig kicsit dermedt a csoki, aztan az egeszet jol osszeturmixoltam, majd fagyi kanallal gyonyoru fel gomboket csinaltam, jol megszortam kokusz reszelekkel... finom is es jol is nez ki :)

tündérmama
tündérmama p, 2013-05-17 13:50

Gratula a recepthez.... tavaly márciusban készítettem el először....::))
Addig én is a szaggatott változatát csináltam.....de mivel csuklótörés után lábadoztam.. macerás és nehéz lett volna megcsinálnom !!!!
Kettévágtuk - krém bele...amikor visszaraktam a tetejét- arra megint krém került.. és az oldalait is megkentem....tehát én dupla adag krémet csináltam alapból..::))
A tetejére .oldalára aztán a krémre. mehet ízlés szerint kókusz.. bár én csak a tetejére reszeltem csokit... jó gazdagon....:::)))))
El is neveztük kozák szeletnek...s mi azóta is így csináljuk....isten i!!!!!!

NoSalty.hu
NoSalty.hu cs, 2013-05-16 09:13

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.05.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

NoSalty.hu
NoSalty.hu cs, 2013-05-16 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.05.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

uoti
ulicskaoti / uoti p, 2012-01-20 00:26

ma elkészítettem,de mivel közben bedöglött a gépem, csak emlékezetből....így lett rétesliszt helyett finomliszt a krémben,de így is nagyon finom lett!!! köszönöm a receptet. megéri a macerát! legközelebb rétesliszttel is kipróbálom.

Olgi1213
Olgi1213 / Olgi1213 v, 2011-12-04 21:30

Szia Klári!
Elkészítettem tegnap és nagyon finom!Köszönöm a receptet!
Üdvözöllek:Olgi

bcsilla76
bcsilla76 sze, 2013-05-15 19:02

Szerintem is gusztább, ha az oldala is meg van kenve, így még sosem láttam. Nekem pudingkrémes receptem van, sokkal finomabb!
Utoljára 3-an álltunk neki, mert 2 adagot sütöttem. Öcsém, menyasszonya, és én szalagmunkában! :D
Kitaláltuk, hogy nem szaggatjuk, hanem kockára vágjuk, mert úgy nem veszik kárba egy morzsa sem! :)

mincimunci
mincimunci k, 2011-11-22 12:04

Én is így ismerem! Még sosem csináltam egyedül, mindig a nagymamámmal "sütkéreztünk" úgyhogy kicsit izgulok :) De ma megcsinálom!

Klári
Klári / Klári k, 2011-09-20 16:39

Kedves "villanyfarkas"
Mandulát, diót, mogyorót is használhatsz hozzá.
Üdv.: Klári

villanyfarkas
villanyfarkas p, 2011-08-26 21:34

kókusz helyett mit lehet használni még, mert náunk a kókusz nem igazán top listás
esetleg dió?

fabine
fabine / fabine h, 2011-05-23 08:47

Köszi a receptet, nagyon finom lett, bár én egy kicsit több krémmel készítettem, és a kakaós tésztába raktam még 2 kanál vizet és 2 kanál olajat. Jucimama6666 ötlete nagyon jó, én is kockákra vágtam, így is nagyon mutatós és hulladék sincs.
Üdv:fabine

jucimama6666
jucimama6666 v, 2011-05-08 17:52

Elkészítettem egy összejövetelre!Nagyon finom!Hogy ne legyen hulladék,ezért én kockákra vágtam,s mint a hólabdát az oldalukat is bekentem krémmel,s beforgattam kókuszba,tetejére csokimáz került,el is neveztük "kozák kockának".Hamar felfalták!Köszönöm a receptet!

Klári
Klári / Klári k, 2010-10-26 20:27

Kedves "crasygirl26"

Amikor én ezt sütöttem együtt volt a nagy család és a hulladékot a gyerekek mind megették ,így nem
kellett foglalkoznom a felhasználásával, de nagyon jó ötletet adott Éva-Anyóca.

Üdv.: Klári

Klári
Klári / Klári k, 2010-10-26 20:19

Kedves "renike 1007"
Gáztepsiben szoktam sütni. Elnézést, hogy csak most válaszolok, de nem voltam internet közelben.

Üdv: Klári

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva p, 2010-10-22 21:21

Wow!Macerás, de megéri, itt a sok ünnep, karácsony , tuti nyerő recept lesz, a szokásos Hólabda helyett.Hasonló, de nem az.Új receptként leírhattad volna, fényképpel, a maradék kiszúrt tésztából mit teszel, bár így se rossz,sőt!!.Köszi, ügyes dolog mindkettő.Éva-Anyóca

nyamóka
nyamóka / nyamóka szo, 2010-10-23 10:40

Kedves Éva-Anyóca! :) Én az ilyen leeső tésztát úgy szoktam felhasználni, hogy összemorzsolom, és kókuszgolyót csinálok belőle. :-) (Másnapig szikkadhat is kicsit hogy könnyebb legyen morzsolgatni.)
Még finomabb is, mint darált kekszből, mert könnyebb, puhább golyók lesznek belőle. (Nekem annyira bevált, hogy már eleve piskótát sütök, amikor kókuszgolyóra vágyik a lányom.) Egyszerű megoldás is, mert nagyon gyorsan készen van, csak össze kell keverni a hozzávalókat. Szinte bármilyen tésztamaradék jó hozzá. :-) Üdvözöl: Éva

renike1007
renike1007 p, 2010-10-22 18:53

Nagyon guszta és ha tehetem,akkor kipróbálom.Megszeretném kérdezni,hogy a tésztákat gáztepsiben sütöd?Várom válaszod!Köszönöm

renike1007
renike1007 p, 2010-10-22 18:53

Nagyon guszta és ha tehetem,akkor kipróbálom.Megszeretném kérdezni,hogy a tésztákat gáztepsiben sütöd?Várom válaszod!Köszönöm

flikflak
Flikflak / flikflak p, 2010-10-22 16:39

Szia Crazy!
Javaslat: készíts belőle somlói-féleséget vagy Makimakit :o)
Makimaki nálunk:
Egy kerek jénaiba vagy hasonló üvegtálba (mert guszta, ha átlátszó) rétegezd a tésztadarabkákat és gesztenyés vagy diós krémet akár rummal bolondítva. Pár órás hűtős pihi után simán kanállal meregetheted kistányérokra, s jól beboríthatod tejszínnel, csokiöntettel.. húúúú.. Nálunk ez a Makimaki :o))
Jó hétvégét!
flikflak

Legfrissebb cikkek

Top 11 üdítő gyümölcssaláta
Top 11 üdítő gyümölcssaláta
Most már tényleg vége a középdöntőnek. A Konyhafőnök címért a piros csapatból Ági és András mehet tovább. Úgy tűnik, Ilona alul maradt a gyümölcssaláta-készítésben.
Glamping újratöltve!
Glamping újratöltve!
A hétfő csak akkor rettenetes, ha munkanapra esik. Noszvajon most megtudhatjuk, milyen egy stílusos hétfő piknikezéssel egybekötött glampingezéssel!
1064