Kelt kuglóf Torma konyhájából recept

Kelt kuglóf Torma konyhájából
Kelt kuglóf Torma konyhájából
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű vajas-vaníliás kuglóf (tojás és mazsola nélkül); mert Margit barátnőm így szereti.:) 

hozzávalók / 6 adag

  • 3 bögre finomliszt (bögre=2,5dl)
  • 3 púpos ek cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor + 1 tasak a szóráshoz
  • 10 dkg puha (de nem olvadt) vaj
  • 3 dl langyos tej
  • 1,5 tk instant élesztő (vagy 2,5 dkg friss)
  • csipet só

ajánlat

Lehet mazsolával, szárított áfonyával vagy sárgabarackkal bőven megszórni a felcsavarás előtt.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliás kuglóf, kuglóf tojás nélkül, élesztős kuglóf
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos hozzávalókból fényes, rugalmas tésztát dagasztunk, majd kelesztjük, míg duplájára nem nő (kb. 1 óra).
  2. Utána gyengéden kilapogatjuk ujjnyi vastagra, feltekerjük, mint a bejglit, a rudat is gyengéden megcsavarjuk, és az alaposan kivajazott kuglóf-formába tesszük. A végeket szorosan összecsipkedjük.
  3. Újból pihentetjük 30 percig, majd 160 fokra előmelegített sütőben (kb. 40 perc alatt) aranybarnára sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e!)
  4. Még forrón, bőven meghintjük vaníliás cukorral, és rácson hűtjük. 
  • sütési hőfok: 160°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 660
elküldve: 6
receptkönyvben: 82
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.04.
102 recept

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Molnárné Julika
Molnárné Julika Sat, 2013-08-24 20:23

Meg sütöttem a megadott recept alapján a kuglófot!! Remekül sikerült! Köszönöm a receptet!

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-08-25 10:20

Köszönöm a visszajelzést Julika! Szívesen; örülök, hogy sikerült a kuglóf :))) Van egy túrós-aszalt-szilvás receptem is....akinek tetszik :) Üdv, Torma :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Tue, 2013-04-30 18:13

Szia Torma, nagyon szép! Igen erőteljes "úgy beletörnék sutyiban, amíg hűl" érzése lesz az embernek :))

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-05-01 01:29

De rossz vagy! De nekem is pontosan ez a gondolatom, mikor a kepre nezek....;DDD

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-04-29 16:05

Tormusom mekkora az a bögre??? 2,5 dl? Máris sütném:))) Ha már felajzottál......:DDD Pusszancs G

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-04-30 02:13

2,5dl, majd odairom...koszi, hogy szoltal :)) Ez rem egyszeru; a kalacsom receptje, csak vajasabban...es alacsonyabb homersekleten sul...Pusziiiii, Tormus :)))
Szerintem toltsed meg valamivel, mielott feltekered....szaritott sargabarack a kedvencem...de akar lecsurgatott meggyel is szuper-fincsi lehet (lekenni vajjal, raszorni a lecsurgatott meggyet, meg 1-2 ek buzadarat, ami felszivja a nedvesseget)...napokig omlos marad; az afonyasbol le is fagyasztottam.

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-04-30 02:06

Köszi; Te mar mindenfele izben sutottel; gyonyoruek a kuglofjaid! T:)

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-04-28 09:58

De aranyos vagy, köszi Fahéjjjka :) azóta sütöttem egy áfonyásat, ami nekem még jobban ízlik...
Két kenyeret sütöttél? Gondolom egy hétre; a jó kenyér el is áll! Én is bekevertem egy rozsos-köménymagosat holnapra; most a hűtőben dagad... Kellemes vasárnapot, Tormi :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-04-28 08:06

Nagyon gyönyörű! És a kép is csodálatos! Ha nem sütöttem volna tegnap délután 2 kenyeret meg egy tepsi sütit, máris nekiállnék! Bár ennyire szép kuglófformám nincs...
Puszi Torminak! Fhjjj :))