Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelkáposztafőzelék hagyományosan

Kelkáposztafőzelék hagyományosan
Kelkáposztafőzelék hagyományosan
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kelkáposztafőzelék olyan igazi, őszi-téli étel, persze mivel olyankor van az idénye :-).

Egész családunk szereti, fasírttal, natúr szelettel, esetleg egy jó kis pörkölttel a tetején, bármikor jöhet.

Nem szoktam sűrűre készíteni, mert nem szeretjük az olyan "megáll a kanál is benne"  főzelékeket, így én  "levesesebb" jellegűre főzöm.

Mellesleg a gyomrot sem viseli meg, ha nincs benne sok rántás.

És rövid ideig is főzöm, hogy majdnem roppanós még a zöldség benne.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

burgonyás kelkáposzta-főzelék, főzelék kelkáposztából
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelkáposztát vékony csíkokra, a burgonyát  kisebb kockákra felvágjuk.
  2. Egy edénybe beletesszük a káposztát és a burgonyát, és annyi forró vízzel öntjük fel, hogy épp ellepje.
  3. Megsózzuk, beletesszük az őrölt köményt is, és feltesszük főni. 
  4. Míg felforr, világos rántást készítünk az olajból és a lisztből, levesszük a tűzről, belenyomjuk a fokhagymát, és elkeverjük benne. Már nem tesszük vissza a tűzre.
  5. Ha  megfőtt a burgonya is (ha apróra vágtuk, 3 perc alatt megfő!), felhígítjuk a rántást a káposzta levével, csomómentesre elkeverjük, és visszaöntjük az edénybe. 
  6. Újból felforraljuk, esetleg utána ízesítjük még.
  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 192
össznézettség: 140 136
elküldve: 15
receptkönyvben: 749
elkészítve: 64/80
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Éva1955
Éva1955 Sun, 2016-10-30 19:04

Érdekes egyikőtök sem írta, pedig mióta eszemet tudom úgy készül (otthon, gyerekkoromban, aztán már nálam - ööö - 61 éves vagyok... :-) ) hogy főni krumplival, köménymaggal, aztán a rántásban őrölt borssal, a fokhagyma mellett... A hígabb változat megy nálunk is. Jó volt olvasni, hogy a hagyományos (ráadásul "nemszerem") ételeknek is vannak rajongói ;-)

pik-pak
pik-pak Tue, 2014-03-18 19:22

Nagyon finom, már másodszor készítettem el! Szuper, hogy nincs rommá főzve a káposzta! Viszont nekem nagyon leveses maradt, igaz, a rántást én teljes kiőrlésű liszttel készítem. Ha valaki még így járt volna, én férjem javaslatára önmagával sűrítettem: egy részét visszamertem a rántásos lábosba, és nekieresztettem a botmixert. Sőt, másodszorra a besűrítés előtt még ki is mertem kicsit a levéből, mert rengeteg volt neki. (Azt még nem tudom, ezt hogy hasznosíthatnám.) Nekünk nagyon bevált így! :)

nagyclari
nagyclari Wed, 2012-01-18 15:49

Kelkáposzta főzelék
Az 1 kg káposztát, fél kg burgonyát, a szeletekre vágott vöröshagymát, 4 db. fokhagymát, köménymagot, majorannát, 1 db paradicsomot és paprikát együtt feltesszük főni. Annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje.
/Lényeges, hogy mindent együtt rakjunk fel, mert így egyáltalán nem lesz szag a lakásban./
Ha megfőtt, paprikás rántást teszünk bele.
Jó étvágyat!!

pintyöke72
pintyöke72 Tue, 2012-01-10 13:04

A recept jó, én is így készítem, azzal a különbséggel,hogy szerintem a kelkáposzta főzi elmaradhatatlan fűszere a majoranna. :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-11-08 08:50

Kedves vicikó!

Igen, néha jó elgondolkodni:-))
Ha kelkáposzta főzelék mellett, akkor ott, a finom, az finom:-)))
Igen, még a szüleim élnek, és az nagy dolog, és a férjemnek az anyukája. :-)
Nagyon szép hetet kívánok Neked is, és nagyon köszönöm, remélem, minden jó lesz :-))
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-11-07 21:13

Kedves Vicikó!

Néha , az a 18 év, nekem már annak tűnik :-)))))
Annyi mindenen átmentünk, sok jón, de nagyon sok rosszon is:-) / ellenségnek se kívánom! /
Bár, anyukámék a hétvégén ünnepelték a 47. évfordulójukat, talán van még előttünk is néhány év, hmm...ki tudhatja ezt :-))
Reménykedünk, de nagyon, ezerrel:-))
S próbálunk finomakat főzni és sütni, és élvezni szeretetben, gyerekeinkkel : az Életet:-))
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2011-11-07 21:34

Kedves Éva!
A 18 se rossz, de akkor mit mondjak én a 21-ről :-DDD ?
Így jó ahogy írod!Reménykedni. Bizony! Örülni együtt a szülőkkel is. Mi már csak az egyikőjüket tudtuk szept. végén az 50. alkalmából megköszönteni.
Igen, az Élet már csak ilyen......
De az ilyen " apró" örömöknek kell a legjobban örülni, mert ezek teszik ki az nagy egészet.
Na, de nagyon elfilozofáltuk magunkat. Nem baj, jól jön az ide a kelkáposzta mellé :-)))
Örömteli hetet Neked!!!
Vici

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-11-07 20:44

Kedves Vicikó!

Mesés:-)
Mi is nagyon szeretjük a kelkáposzta főzeléket, azokkal a feltétekkel, amiket írtál, bármikor, bármennyi mennyiségben:-))
És igen, amióta férjhez mentem, valamikor az őskorban.,khm...-azóta én is hígabbra sűrítem be, mert az uram úgy szereti, és ugye, a gyerekek is ezek után, így szokták meg:-))
Szuper, és köszi:-))
Éva-Anyóca

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2011-11-07 20:59

Óhh, köszi, kedves Éva!
Örülök, hogy ennél a receptnél is egyet értünk :-)
Amúgy, meg mi van az őskorral????? Miről beszélsz?????? Ahhhh...!. ;-)))))
Szia, üdv. Vici

100
kelkáposzta 500 g
burgonya 200 g
fokhagyma 2 gerezd
finomliszt 3 evőkanál
napraforgó olaj 3 ek
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
0 ízlés szerint