r
Nosalty Logó

Karalábéfőzelék 4. - húsgombóccal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Karalábéfőzelék 4. - húsgombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 516 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2060 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 83 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.8 g

Zsír

  • Összesen
    29.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    202 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1024.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    167 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    509 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    421.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    199 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    186 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    208 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    646 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    750 micro
Összesen 516 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143.2 g

Zsír

  • Összesen
    117.9 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    807 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4099.5 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    666 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    388 mg
  • Foszfor
    2035 mg
  • Nátrium
    827 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    117.3 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1685 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    641 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    796 mg
  • D vitamin:
    185 micro
  • K vitamin:
    743 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    367 micro
  • Kolin:
    832 mg
  • Retinol - A vitamin:
    422 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2585 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3001 micro
Összesen 2060 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 83 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A karalábékat megtisztítjuk, és kb. 1x1 cm-es kockákra felvágjuk.
  2. A karalábét annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni, sózzuk, borsozzuk. Tegyünk bele egy nagy csipet cukrot is, de ne többet! (Ezzel elvesszük a karalábé nyersességét, kesernyésségét. Ez főként akkor szükséges, ha téli karalábéból készítjük, a zsenge tavaszihoz nem kell cukor.)
  3. Közben elkészítjük a húsgombócot: jól összedolgozzuk a húst, a tojásokat, a rizst, ezt is sózzuk, borsozzuk. (Tehetünk bele kb. 1 ek finomra vágott petrezselymet is.) Vizes kézzel 8 gombócot formázunk belőle.
  4. Ha a karalábé leveforr, a gombócokat óvatosan beleengedjük a lébe. Így nem fog szétfőni.
  5. A lángot kisebbre vesszük, és fedő alatt, lassú tűz mellett kb. 40-50 perc alatt puhára pároljuk.
  6. Ha kész, a gombócokat kihalásszuk, felvesszük a lángot, hogy a főzelék újra forrni kezdjen.
  7. Ekkora főzeléket berántjuk. A zsírt felforrósítjuk, és folytonos keverés mellett világosra, rózsaszínűre pirítjuk benne a lisztet. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a petrezselymet, jól elkeverjük. Felöntjük kb. 1 dl hideg vízzel, ezt is elkeverjük, és ezt a masszát belevegyítjük a főzelékbe. (Így pótoljuk a főzés közben elpárolgott vizet is.)
  8. A főzelékbe kanalazzuk a tejfölt is, mindent elkeverünk, és 1-2 perc alatt kiforraljuk. Most kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele só vagy bors.
  9. Visszatesszük a húsgombócokat, és ha kicsithűlt,tálalhatjuk.
  • Receptkönyvben: 405
  • Tegnapi nézettség: 24
  • 7 napos nézettség: 250
  • Össznézettség: 142136
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 07.

Ajánló

Bármikor készíthető (a téli karalábé is jó hozzá), de zsenge, tavaszi karalábéból az igazi.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Karalábéfőzelék 4. - húsgombóccal
koszider 91 recept

Ez tulajdonképp töltött karalábé, csak egyszerűbben: nem kell a karalábé kivájásával szenvedni, de a hús íze így is belefő a mártásba. Mi így csináljuk, tej nélkül, hosszú lével, némi tejföllel és sok-sok petrezselyemmel. No meg jó adag borssal, ez is fontos. Lágy, természetes ízű, a karalábé dominál, amit csak kiegészít a húsgombóc.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek