Indiai sólet vegán recept

Indiai sólet vegán
Indiai sólet vegán
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádjuk a csicseriborsót, így mindig örömmel ötletelek, mit készítsek, egy finom krémet (humusz), vagy levest, esetleg fasírtot (falafel)? Abban biztos voltam, hogy indiai jellegű lesz... Az elkészült egytálétel minden várakozásomat felülmúlta, egyszerre pikánsan édesen csípős, fűszeres, telt, mégis könnyű, omlósan krémes és kellemesen roppanó. Indiai kenyérrel ettük :-)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kókusztej helyett joghurttal, vagy anélkül is finom. Aki nem szereti a csípőset, a cayenne borsot és a chilit hagyja el. Vöröslencsével is el lehet készíteni (a vöröslencsét nem kell előre beáztatni).

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sólet, vega sólet, indiai fűszerezésű sólet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítés: előző nap áztassuk be a csicseriborsót kétszeres mennyiségű vízbe (lehet előfőzött, konzerv csicseriborsóval is dolgozni).
  2. A paradicsomot pucoljuk meg: mossuk meg, az alsó felén ejtsünk a héjon X bemetszést (elegendő csak a héjat átvágni), majd dobjuk forrásban lévő vízbe, hagyjuk benne néhány másodpercig, majd szűrjük le, várjuk meg, amíg kissé lehűl és a bemetszésnél felpöndörödött rész segítségével húzzuk le a héját (lehet konzerv egész paradicsomot használni, ügyeljünk arra, hogy csak paradicsomot tartalmazzon, só és cukor ne legyen benne).
  3. Tisztítsuk meg a hagymákat, a vöröshagymát kockázzuk apróra, és készítsük elő az összes szükséges fűszert.
  4. Szűrjük le a csicseriborsót, és kockázzuk fel a pucolt paradicsomot, tisztítsuk meg egy kanállal a gyömbért, és kockázzuk apróra.
  5. Az olívaolajon pároljuk aranybarnára a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, reszeljük hozzá a fokhagymát és forgassuk össze.
  6. Adjuk a paradicsomos hagymához a csicseriborsót és a gerslit, majd fűszerezzük (gyömbér, fahéj, curry, szegfűszeg, koriander, cayenne bors, római kömény, chili, cukor, só, tört bors), és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven (1-2 ujjnyira) ellepje, majd keverjük össze alaposan.
  7. Időnként megkeverve fedő alatt főzzük, amíg a csicseriborsó megfő (kb. 40-50 perc, de ekkor is kellemesen roppanó, fogkemény).
  8. Ha megfőtt a csicseriborsó és besűrűsödött az étel, adjuk hozzá a kókusztejet és egyszer forraljuk össze.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 55 947
elküldve: 25
receptkönyvben: 893
elkészítve: 59/81
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept
hirdetés

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sztike
sztike cs, 2015-11-19 21:58

Kedves Emi,
Vegán recepteket böngészve találtam rá erre az alkotásodra és első ránézésre, illetve olvasatra megtetszett. Egy-két hétig parkoltattam, de ma este végre eljött az ideje, hogy megfőzzem. Hangyányit egyszerűsítettem és konzerv csicseriborsót, illetve konzerv hámozott paradicsomot használtam (de a friss paradicsomnak már úgyse nincsen szezonja, nem is olyan finomak a jelenleg kaphatók), de valószínűleg ez semmit sem von le a végeredmény értékéből. Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan finom! Köszönöm szépen a receptet és azzal együtt a holnapi ebédünket is! :)
Üdv,
Eszter

Koska
Koska v, 2014-05-25 20:33

Szia!
A gerslinek mi a "szerepe"? Kihagyható? Esetleg helyettesíthető quinoa-val?
Köszi!
Koska

darkoadrienn
darkoadrienn k, 2014-01-14 09:59

Szia!
Nagyon szeretem az indiai ízvilágot, amelyet egy indiai barátom ismertetett meg velem. Hála neki, a kamrám állandó lakói az indiai ételekhez szükséges alapanyagok, a különböző masalák, stb. A korianderrel viszont mindig hadilábon álltam. Amikor egy recept azt írja "őrölt koriander", valamiféle magra asszociálok, de aztán később rájöttem, az ázsiai konyhában inkább a levelet használják. Tehát ha őrölt, arra gondolok, valami szárított, boltban kapható korianderlevélről van szó. De sehol nem találok ilyet! Szegedi vagyok, a legnagyobb Tescónkban is kerestem, ott sem találtam rá. Aztán vettem a piacon egy cserepes koriandert, az meg rögtön kihalt, akármit is csináltam vele, nem volt neki jó.
Tudom, nem létfontosságú alapanyag az ételbe, de már csak ez hiányzik a tökéletesen autentikus indiai fogásaim elkészítéséhez, így gondoltam hátha tudtok ebben segíteni nekem. :)
Üdv,
Adri

Sinyi
Sinyi szo, 2015-09-05 14:23

Az őrölt koriander a koriander magja megőrölve. A levelét is használják, de az más, azt inkább csak a végén adják hozzá vagy a tetejére szórják.

Tmea
Tmea / Tmea p, 2014-05-16 15:14

Biocsillag.hu. Keress rá a goggle-ben. Én tőlük rendelek mindenféle keleti cuccot. :-)

darkoadrienn
darkoadrienn szo, 2014-02-08 09:21

Egészen véletlenül találtam egy ici-pici, nem túl nagy választékkal rendelkező keleti fűszerboltot, ahol volt porított korianderlevél. Probléma megoldva! :) :) :)

helvetti
helvetti cs, 2012-10-11 15:13

Köszönöm a receptet, mostanra a kedvenc ételeim egyike lett! :)

nagy marika
nagy marika v, 2012-06-17 03:47

EGY JOPAR HETTEL EZELOTT ELKESZITETTEM,NAGYON FINOM LETT ,ES HAMAR ELFOGYOTT.KOSZONOM SZEPEN A RECEPTET.

farkaséhes
farkaséhes szo, 2012-05-26 23:25

Szia!
Nos, én kipróbáltam a receptet.Nagyon finom lett.Ízlett az egész családnak. :)
Ez volt a harmadik indiai étel, amit elkészítettem és nagyon örülök neki, mert az étteremben nagyon drága, de itthon főzve nem vészes.Aki szereti a fűszeres ételeket, annak bátran ajánlom.Aki nem...nos az is próbálja ki feleannyi fűszerrel, mint ahogy a recept írja.
Köszi a receptet! :)

Sancho
Sancho k, 2012-03-06 09:52

Indiában nem főznek sóletet... Az más konyha. Ne keverjük...

vicikó
Vicikó / vicikó v, 2012-03-04 21:35

Kedves Memi!
Ez olyan guszta....., a kép is nagyon jó :-) úgy belekanalaznék!!!
És örültem, hogy a héten Te lettél a hét szakácsa!!!! Igaz már vasárnap este van, de talán nem gond, hogy most írom. A jó hír, gratuláció mindig jól esik... :-))
Üdv: Vici

383