r
Nosalty Logó

Húsvéti olasz bárányragu paradicsomos nokedlivel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Pikács Árpád
Húsvéti olasz bárányragu paradicsomos nokedlivel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

citromos bárányragu

paradicsomos-petrezselymes nokedli

Összesen 948 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

citromos bárányragu

paradicsomos-petrezselymes nokedli

Összesen 5688 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

citromos bárányragu

paradicsomos-petrezselymes nokedli

Összesen 219 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.4 g

Zsír

  • Összesen
    57.5 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    302 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    849.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    456 mg
  • Nátrium
    152 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    248.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    491 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    1534 micro
  • Lut-zea
    627 micro
Összesen 948 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    248.4 g

Zsír

  • Összesen
    345.1 g
  • Telített zsírsav
    141 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    146 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    1813 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5098.2 g
  • Cink
    41 mg
  • Szelén
    408 mg
  • Kálcium
    537 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    430 mg
  • Foszfor
    2734 mg
  • Nátrium
    911 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    353.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    1490.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    631 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    237 micro
  • K vitamin:
    745 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    533 micro
  • Kolin:
    853 mg
  • Retinol - A vitamin:
    384 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    2945 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    9204 micro
  • Lut-zea
    3761 micro
Összesen 5688 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    356 micro
  • Lut-zea
    145 micro
Összesen 219 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

citromos bárányragu

paradicsomos-petrezselymes nokedli

Elkészítés

citromos bárányragu

  1. A bárányhúst megtisztítjuk a hártyáktól és az inas részektől, majd nagyobb kockákra vágjuk. Érdemes minél fiatalabb bárány húsát választani, mert annál omlósabb és puhább lesz a végeredmény.
  2. A kockázott húst ezután besózzuk-borsozzuk, majd sütés előtt átforgatjuk kevés lisztben is - ez szuper kérget fog biztosítani a húsdaraboknak, ami megvédi a kiszáradástól és bent tartja a szaftot.
  3. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, majd jöhet aztán a belisztezett hús, amit alaposan körbepirítunk, majd kiszedjük és félretesszük.
  4. A szalonnát vagy pancettát felkockázzuk, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd az egészet a hússütésből hátramaradt zsiradékon pirítani kezdjük. Sózzuk-borsozzuk is ízlés szerint.
  5. Amikor már jól megpirult a hagymás alap, visszatesszük rá az előpirított húst, felöntjük a fehérborral és annyi vízzel, ami félig ellepi a húskockákat, majd kakukkfűvel és chilivel ízesítjük.
  6. Lefedve puhára pároljuk a húst. Ez kb. 40-50 percet vesz igénybe, sok múlik a hús típusán, a bárány korán és a húskockák méretén. (Amíg puhul a hús, van idő kifőzni a nokedlit.)
  7. Amikor a hús már szinte teljesen kész, egy kis tálban kikeverjük a tojássárgákat a citrom levével és aprított petrezselyemmel, majd ráöntjük a húsra. Főzni ekkor már nem kell, a ragu saját leve elég meleg a tojás hőkezeléséhez, így gyorsan besűrűsödik a mártás.
  8. Azon melegében tálaljuk a nokedli mellé szedve, aprított petrezselyemmel és chilivel díszítve.

paradicsomos-petrezselymes nokedli

  1. A nokedli hozzávalóit, beleértve a paradicsompürét és a finomra aprított petrezselymet, egy nagy tálba tesszük és alaposan összekeverjük.
  2. Egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor már forr, bevizezzük a nokedliszaggatót, majd annak segítségével a vízbe szaggatjuk a a nokedlitésztát.
  3. A vízbe szaggatott nokedlit gyakori kevergetés mellett készre főzzük - ez azért fontos, hogy ne ragadjanak össze a nokedliszemek.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 1074
  • Feltöltés dátuma: 2024. március 22.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: ünnepi főételek és köretek

Receptjellemzők

Húsvéti olasz bárányragu paradicsomos nokedlivel
Pikács Árpád 10 recept

Húsvétkor régi hagyomány bárányt fogyasztani a katolikus országokban, hazánkban azonban kevésbé elterjedt ez a szokás. Pedig ha valamikor kipróbálnátok ezt a nemes húsfélét, akkor ilyenkor érdemes, például ebben a csodálatos olasz, citromos raguban! A legtöbb bárányraguval ellenben ez a fogás nem a paprikás-paradicsomos vonalon mozog, hanem sokkal frissebb, tavasziasabb összhatást nyújt a mártásba kerülő citromnak köszönhetően. Úgyhogy ha szeretitek a bárányhúst, vagy épp most próbálnátok ki, akkor bátran válasszátok ezt a receptet, csak ügyeljetek rá, hogy tényleg fiatal bárányt vegyetek!

Hozzávalók

citromos bárányragu

paradicsomos-petrezselymes nokedli

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili