Gyöngytyúkleves erdei gombával házi csigatésztával recept

Gyöngytyúkleves erdei gombával házi csigatésztával
Gyöngytyúkleves erdei gombával házi csigatésztával
265 perc / előkészület: 15 perc főzés: 250 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyöngytyúk egy Afrikából származó szárnyas, melynek húsa rendkívül finom, omlós. A 13. századtól terjedt el tartása Magyarországon, de sokáig csak díszállatként. Először a 19. században jelent meg parasztgazdaságokban.

Sajnos háztáji gazdaság híján nehezen beszerezhető, és az ára sem mondható olcsónak, de néha mégis megéri egy kis különlegességet varázsolni a család asztalára.

Aki elkészíti, számoljon azzal, hogy a csirkéből készült levesek már nem fognak annyira ízleni :)

hozzávalók / 4 adag

  • 1 db gyöngy gyöngytyúk
  • 10 dkg vargánya gomba (fagyasztott)
  • 20 dkg kucsmagomba (szárított)
  • 20 dkg rókagomba (szárított)
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 1 közepes db fehérrépa
  • 1 közepes db burgonya
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 szál lestyán
  • 1 kávéskanál fekete bors (egész)
  • 3 db borókabogyó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • 1 db szerecsendió (negyed)
  • 100 g csigatészta (házi készítésű)
  • 2.5 l víz (kb)

ajánlat

Amire oda kell figyelni:

A levesünk soha ne forrjon fel, csak gyöngyözzön!

Az elpárolgott folyadékot mindig forró vízzel pótoljuk, ne hideggel!

A zöldségeket ne főzzük túl!

Természetesen másfajta gombát is használhatunk, lényeg az, hogy semmi esetre se használjunk konzervgombát!

A szárított gomba áztatólevét, bármilyen csábító is az illata, ne öntsük a levesbe!

Ha be tudjátok szerezni, akkor tényleg házi készítésű csigatésztát  használjatok, klasszisokkal finomabb, mint a bolti.

Sok sikert az elkészítéshez.

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsleves gyöngytyúkból, gombás gyöngytyúkleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyöngytyúkot megtisztítjuk, és egy megfelelő méretű fazékba tesszük a sóval, borssal, borókabogyóval, hagymával, fokhagymával és a szerecsendióval.
  2. Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje, és kis lángon 3-4 órán keresztül lassan puhára főzzük. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk. A hagymát egészben tegyük bele, a borsot, borókabogyót és a szerecsendiót pedig egy fűszerkosárba, hogy egyben ki tudjuk venni a főzés végén.
  3. Időközben megtisztítjuk, és ízlés szerint felaprítjuk a zöldségeket. Ha szárított gombánk van, akkor legalább egy órával a felhasználás előtt áztassuk be vízbe. Fagyasztott gombát, fagyottan használjuk fel.
  4. Ha a hús megpuhult, kivesszük a léből a fűszerkosarat, az egész hagymát, és beletesszük a feldarabolt zöldségeket, gombákat és a csokorba kötött petrezselyemzöldet és lestyánt.
  5. Kis lángon tovább főzzük, míg a zöldségek megfőnek.
  6. Óvatosan kiemeljük a levesből a gyöngytyúkot, tányérokba szétosztjuk, majd hozzáadjuk a sós vízben kifőzött csigatésztát, és rámerítjük a levest.
  7. JÓ ÉTVÁGYAT!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 643
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Józsibácsi

Mióta szakács: 2013.11.28.
2 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

486