Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyöngytyúkleves erdei gombával házi csigatésztával

Gyöngytyúkleves erdei gombával házi csigatésztával
Gyöngytyúkleves erdei gombával házi csigatésztával
265 perc / előkészület: 15 perc főzés: 250 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyöngytyúk egy Afrikából származó szárnyas, melynek húsa rendkívül finom, omlós. A 13. századtól terjedt el tartása Magyarországon, de sokáig csak díszállatként. Először a 19. században jelent meg parasztgazdaságokban.

Sajnos háztáji gazdaság híján nehezen beszerezhető, és az ára sem mondható olcsónak, de néha mégis megéri egy kis különlegességet varázsolni a család asztalára.

Aki elkészíti, számoljon azzal, hogy a csirkéből készült levesek már nem fognak annyira ízleni :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Amire oda kell figyelni:

A levesünk soha ne forrjon fel, csak gyöngyözzön!

Az elpárolgott folyadékot mindig forró vízzel pótoljuk, ne hideggel!

A zöldségeket ne főzzük túl!

Természetesen másfajta gombát is használhatunk, lényeg az, hogy semmi esetre se használjunk konzervgombát!

A szárított gomba áztatólevét, bármilyen csábító is az illata, ne öntsük a levesbe!

Ha be tudjátok szerezni, akkor tényleg házi készítésű csigatésztát  használjatok, klasszisokkal finomabb, mint a bolti.

Sok sikert az elkészítéshez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyöngytyúkot megtisztítjuk, és egy megfelelő méretű fazékba tesszük a sóval, borssal, borókabogyóval, hagymával, fokhagymával és a szerecsendióval.
  2. Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje, és kis lángon 3-4 órán keresztül lassan puhára főzzük. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk. A hagymát egészben tegyük bele, a borsot, borókabogyót és a szerecsendiót pedig egy fűszerkosárba, hogy egyben ki tudjuk venni a főzés végén.
  3. Időközben megtisztítjuk, és ízlés szerint felaprítjuk a zöldségeket. Ha szárított gombánk van, akkor legalább egy órával a felhasználás előtt áztassuk be vízbe. Fagyasztott gombát, fagyottan használjuk fel.
  4. Ha a hús megpuhult, kivesszük a léből a fűszerkosarat, az egész hagymát, és beletesszük a feldarabolt zöldségeket, gombákat és a csokorba kötött petrezselyemzöldet és lestyánt.
  5. Kis lángon tovább főzzük, míg a zöldségek megfőnek.
  6. Óvatosan kiemeljük a levesből a gyöngytyúkot, tányérokba szétosztjuk, majd hozzáadjuk a sós vízben kifőzött csigatésztát, és rámerítjük a levest.
  7. JÓ ÉTVÁGYAT!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 1 870
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Józsibácsi

Mióta szakács: 2013.11.28.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsleves gyöngytyúkból, gombás gyöngytyúkleves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

486
gyöngytyúk 1 db
vargánya gomba 10 dkg
kucsmagomba 20 dkg
rókagomba 20 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
burgonya 1 közepes db
petrezselyem 1 csokor
lestyán 1 szál
fekete bors 1 kávéskanál
borókabogyó 3 db
fokhagyma 3 gerezd
0 ízlés szerint
szerecsendió 1 db
csigatészta 100 g
víz 2.5 l