Francia krémes 2. recept

1 adag
569
kcal
Francia krémes 2.
Francia krémes 2.
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Személy szerint ez a második legkedvesebb édességem, az oroszkrémes után. :D

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

  • 50 dkg leveles tészta (fagyasztott, vajas (lehet házilag is készíteni))

A krémhez

A habhoz

A kávés mázhoz

ajánlat

Mindenkinek aki édesszájú!

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

francia krémes házilag, házi készítésű francia krémes
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát szobahőmérsékleten majdnem teljesen fölengedjük, majd enyhén meglisztezett gyúrólapon két, egyenként kb. 0,5 cm vastag, 20x35 cm lapot nyújtunk belőle. Tepsire tesszük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőbe toljuk. Nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 18 percig sütjük, majd megvárjuk amíg kihűl.
  2. A kávés mázhoz a porcukrot a kávéval, habverővel addig keverjük, míg sűrűn fólyós nem lesz. Az egyik sült tésztának a tetjére rácsirgatjuk és elsimítjuk.
  3. Hűtőben dermedni hagyjuk, majd tetszés szerint négyzetekre vágjuk.
  4. Közben, míg dermed elkészítjük a krémet. A tojásfehérjét a cukor felével kemény habbá verjük. A tejbe a vaníliás cukrot és a cukor másik felét fölforraljuk és a vízben feloldjuk a 4 csomag pudingot és sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva nagy, széles mozdulatokkal azonnal beleforgatjuk a tojáshabot.
  5. Az egyik tésztalapot egy pontosan akkora  magas falú tepsibe tesszük, amelyikbe belefér, azaz egy 20x35 cm-be. A forró krémet egyenletesen rásimítjuk, és hűlni hagyjuk.
  6. Ezalatt a tejszínt a habfixálóval és a vége felé hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. Egyenletesen a már csak éppen langyos krémre simítjuk. Dermedni hagyjuk, majd amekkora kockákra vágtuk a tetejét, olyan kockákra vágjuk a süteményt is, forró vízbe mártott késsel.
  7. Ráhelyezzük a tetőket.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x35 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 44 682
elküldve: 8
receptkönyben: 523
elkészítve: 13/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Grosseb

Mióta szakács: 2010.01.25.
8 recept

Hozzászólások (16)

9Ágica9
9Ágica9p, 2012-10-05 12:12

Sziasztok! Vasárnap szeretném ezt a receptet elkészíteni, nekem a kérdésem a kávés-krém keverésére irányul, h még forrón, melegen, v.hűlve kell -e a kávéval keverni, vagy gőz fölött, vagy miképp, illetve a kávé, ha instantból tudom készíteni, mit ajánlotok, milyen arányokból jön össze a 0,5dl?
Köszi előre is a segítséget!
Üdv. Ágica

szeag
szeagh, 2012-03-26 19:38

Rákerestem az oroszkrémesre, amit a storyban említettél, de semmi találat. Nem írnád le a receptjét?
Előre is köszi.

Mesemondo
Mesemondop, 2011-12-30 20:00

Megcsináltam Én is, még ugyan a hűtőben van, hogy teljesen lehűljön, de már alig várom, hogy ehessünk belőle. Elvileg holnapra készült, hogy meglepjem vele a többieket, de az már most könyvelhető, hogy nem marad érintetlen a tepsi holnapig :) Nagyon köszönöm a receptet :):):)

ilge81
ilge81cs, 2011-08-18 17:28

A tetején a máz sztem nem jó. Mert nekem nem sikerült nagyon híg lett.

Grosseb
Grossebv, 2010-10-31 08:49

Szia Lidi!

Az elsö kérdésedre a válasz igen, eláztatja, de éppen ez a lényege, hogy amikor kiakarod venni a tepsiböl könnyebben eltud szelni. De azért annyira nem áztatja el, hogy tönkre menjen. Pont jó lesz!
A tepsiböl pedig úgy lehet kivenni hogy az elsö kocska sajnos össszetörik ha ne vagyunk ügyesek de utána már könnyen hozzá férhetünk tortakanállal.

Lidi
Lidiv, 2010-10-31 07:49

Halihó!
Isteni finom,a család kedvence!
Kérdéseim:
Ha még melegen kened a krémet a lapra nem áztatja el?
Hogy veszed ki a tepsiből?
Lidi

jucuslukacs
jucuslukacsszo, 2010-10-16 08:46

Kedves Grosseb!Már régóta a krémes rajongók táborába tartozom.Én általában összegyűjtöm a tojások fehérjét/lefagyasztva/ vagy a maradék sárgáját felhasználom Néró sütihez.A krémesed nagyon guszta!

Grosseb
Grossebp, 2010-10-15 12:55

Üdv Látogató!
Nem, a tojássárgákat nem rakjuk bele a krémbe, mert nem tömény vmit készítünk, hanem egy könnyű krémet. Sajnos vannak ilyen receptek, ahol vagy a tojásfehérjét vagy a tojássárgáját nem használjuk fel.
ui.: Készíts madártejet belőle.

illesera
illeserap, 2010-10-15 06:15

Kedves Grosseb,
köszi a tippet, így most már bátran nekifogok, ( legfeljebb nem lesz túl szép, csak finom...:) höhöhö...) bár még érdekelne, hogy Látogatónak mit válaszolsz, azt még megvárom !!!
köszi Era

Látogató
Látogatócs, 2010-10-14 19:35

Szia Grosseb!
Fú,ez nagyon jól néz ki,de a 8 tojás sárgáját nem kellene a krémbe főzni?Abból más készül?Szerintem azzal,és puding helyett inkább liszttel főzve a krém finomabb!

Grosseb
Grossebcs, 2010-10-14 19:34

Szia Era!
Köszönöm az észrevételedet. Úgy látszik a moderátorok sem vették észre az elírásom. Igen, 4pudingot kell megfőzni és vízben jobban oldódik a pudingpor ezért érdemes azzal összekeverni.
A tetejét pedig úgy könnyű feldarabólni, ha egy kicsit hagyod dermedni a hűtőben. Majd egy meleg vízzel teli lábasban megmelegíted a kés élét. Azzal aztán úgy vágja a mázat mint ha vaj lenne, így nem töredezik szét.
Most már bele vághatsz nyugodtan, az elkészítésébe.
üdv.: B

illesera
illeseracs, 2010-10-14 18:17

Szia Grosseb ! akkor kettő, vagy négy csomag puding kell összesen ? és tényleg vízben oldod fel, nem tejben ? van ennek valami különös jelentősége ? én is imádom a francia krémest, egyszer csak nekiveselkedem, és megpróbálom elkészíteni, bár sztem nem túl könnyű. pl. a teteje , amikor felkockázod a lapot, ami már ugye be van kenve mázzal, nem törik szanaszét ? biztos van ennek is vmi fortélya ! esetleg , ha ezt is megosztanád velünk, biztosan bátrabban vágnék bele !
köszi előre is a válaszod, üdv
Era

Csingling-Mókusfül
Csingling-Mókusfülcs, 2010-10-14 11:17

  nyam nyam....ezt mindenképpen ki fogom próbálni, nagyon guszta, és nekem is ez a második kedvenc sütim, csak nekem a feketeerdő torta után :)

569