Egyszerű vaníliakrémes palacsinta recept

1 adag
865
kcal
Egyszerű vaníliakrémes palacsinta
Egyszerű vaníliakrémes palacsinta
receptkönyvben hozzászólások (49)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Történt egyszer, még fiatalasszony koromban, hogy szüleim és nagyszüleim nálunk töltöttek néhány napot. Egyik nap palacsintatésztát kevertem, és már sütni akartam, kerestem a palacsintasütőt. Ahogy elővettem, nem hittem a szememnek, mert az addig kicsit használtas teflon borítása helyett egy merő tükörsima fémfelület volt a belseje. Anyukám, látva a meghökkenésemet, mosolyogva elárulta, hogy a nagymama megdöbbenve súgta neki minap, hogy észrevette, valami nagyon csúnyán le volt ragadva a palacsintasütőmben (ez volt a teflonbevonat :)) ), de ő kisúrolta. Ugyanis ő még nem ismerte a teflonedényeket. Szegénykém, mennyit dolgozhatott vele! Elszontyolodva álltam neki palacsintát sütni a teflonmentes teflonserpenyőben, de csodálatos módon még ezerszer jobb lett, mint volt. Azóta is azt használom, és eszemben sincs lecserélni valami újra. Szörnyen ütött-kopott már, de még így is van, hogy kölcsönkérik tőlem, ha jó palacsintát akarnak sütni.
Én pedig minden egyes palacsintasütéskor mosolyogva gondolok a nagymamára.

hozzávalók / 4 adag

A vaníliakrémhez

A palacsintához

ajánlat

Baracklekvár helyett bármilyen más lekvár vagy dzsem is finom hozzá. Persze mikor lehet, eperdarabokkal is szoktam készíteni, illetve kevés cukorral összeturmixolt eperrel, málnával vagy más hasonló zamatos idénygyümölccsel.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vaníliás-lekváros palacsinta, lekváros palacsinta vaníliakrémmel, vaníliakrémes palacsinta dzsemmel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból a  szokásos módon palacsintát sütünk.
  2. Egy kis edényben felforrósítjuk a margarint, beleszórjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a kétféle cukrot, és kevergetve felfőzzük, 1-2 perc alatt besűrítjük.
  3. A vaníliakrémmel jól megkenjük a palacsintákat, egy csíkban baracklekvárt teszünk még rá, és felcsavarjuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 69 595
elküldve: 7
receptkönyben: 1 175
elkészítve: 25/49
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
263 recept

Hozzászólások (49)

Fahéj
Fahéjcs, 2013-04-11 17:12

Nem hinném! Mert a 3 dkg az pont 3 dkg akar lenni. Ennyi ugyanis bőven elég, hogy krémmé sűrítsünk vele 3 dl tejet.

Vass Éva
Vass Évah, 2012-07-30 21:49

Kedves Fahéj!
Most olvastam a történetedet a mosogatásról és visítottam. Ugyanígy mosogatta el anyukám egyszer egy jó nagy teflon lábasomat. Egy egész délután dolgozott rajta, de nem tudtam odafigyelni mert az akkor még kicsi gyerekemmel voltam elfoglalva, de utána nagyon büszke volt rá, hogy mennyit dolgozott vele, mire rendbe tette. És még azt is megkaptam, hogy sosem volt ez teflon. Én sajnos nem tudtam olyan jól hasznosítani, mint te a serpenyőt. Pontosan átérzem a helyzetet. Szép estét! Üdv: Évi néni

Fahéj
Fahéjk, 2012-08-07 08:57

Érdekes, hogy mennyi teflonserpenyő végezte így, illetve kezdte újra ilyen módon az életét. :))
Neked is minden jót! Fahéj

vlidus
vlidusszo, 2012-03-10 11:46

Kedves Fahéj!Nagyon tetszett a történet,a recept.Barátnőm nagymamája is teflontalanított,de a vasalóról,ami sajnos így már menthetetlen lett.Nekem is van ütött-kopott serpenyőm,amit sajnálok kidobni,mert szeretek sütni benne,de eddig még nem gondoltam rá,hogy a teflont lepucolva is jó lehet.Nekiesek és teflontalanítom,remélem jó lesz úgy is :-)További jó főzőcskézést!

Fahéj
Fahéjszo, 2012-03-10 13:26

Általában a teflonbevonat alatt nagyon jó sima fém van. Teflontalanítani roppant nehéz, (nem is tudom, mamámnak hogy volt energiája ehhez), viszont az eredmény szuper. Legalábbis az én tapasztalataim szerint. Egy biztos, hibás teflonú edényben nem szabad főzni-sütni, mert az tényleg káros, ha az ételbe bekerülnek az elégett teflondarabkák.
Neked is minden jót! Fahéj

VICOMT
VICOMTh, 2012-03-05 21:24

NA ERRŐL JUTOTT ESZEMBE NEKEM MEG A VOK-OT KEL KI SIKÁLNI MERT JÖN FEL A TEFLON BENNE FŐZÉSKÖZBEN A KAJÁBA

NoSalty
NoSaltyh, 2012-03-05 12:15

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.03.04. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Fahéj
Fahéjh, 2012-03-05 20:04

Nagyon örülök! Köszönöm mindenkinek, aki megnézte!

Fahéj
Fahéjh, 2012-03-05 20:02

Igen! :))) Sokszor jut eszembe. Most is van egy megkopott teflonserpenyőm, amit így nem használhatok. De kidobni se akarom, mert nagyon jó minőségű fémből van. De sajnos nincs, aki kipucolja belőle a teflont...

reka8463
reka8463p, 2011-07-22 14:34

szó ami szó,palacsinta sütés közben ahánysor ránéztem a sütőmre elmosolyogtam magam...nagyon jó sztory,és végre megtaláltam azt a palcsinta reveptet amit évek óta kerestem.több féle képpen elkészitettem már,számtalan recept alapján,de valahogy soha nem az én ízlésemnek feletek meg.míg tegnap elkészítettem z te recepted!Örök hálám ére ,és a jó sztoryért.
annyiban másítottam rajta h kb 40dkg liszthez tettem 10 dkg teljes kiörlésűt hogy laktatóbb legyen.
köszi szépen még 1x!

Fahéj
Fahéjp, 2011-07-22 17:01

Kedves Réka!
Örülök, hogy végre ráakadtál a Neked megfelelő receptre, és ráadásul mosolyogva sütötted. :)
Képzeld, én is szoktam régebben úgy készíteni, hogy a lisztet zabpehellyel egészítettem ki. Az is nagyon finom volt, nem is tudom, mért hanyagoltam egy ideje ezt a megoldást. (Talán, mert sosincs itthon zabpehely...)
Nagyon szívesen a receptet és a sztorit is egyaránt!
Üdv: Fahéj

gregoreva
gregorevah, 2011-06-20 23:13

Kedves Fahéj!

Nagyon kedves történeted van az ételhez,Neked is:-)) , jót nevettem rajta, és elgondolkodtató, hogy a régiek, a nagyik, a szomszéd idős nénik, lehet , hogy nem is voltak olyan elmaradottak, mint ahogy azt mi gondoljuk fiatalos felfogással. Ők nem méricskéltek, legalábbis az én nagyijaim, nagynénéim soha!!:-))Mindent érzéssel, ízléssel, kóstolással, és soha nem volt semmi sem rossz, ha valami mégsem úgy sikerült, akkor másfelé kanyarították az étel menetét, és valami új dolog sült ki az alapból, de ahogy az anyum nagyijától , a déditől, meg magától anyum anyujától , az én nagyimtól hallottam, az nem bűn és katasztrófa,főleg nem kidobandó!! ,- hanem egy másik hasonló alapanyagokat tartalmazó étel,ennyi:-))) Nem estek kétségbe grammok, és dekák miatt,..:-))
Egy kérdés: lehet a szódabikarbónát pótolni mással, nem igazán jön be nekünk, gyomorilag gondot okoz,sajnos.Tudsz segíteni??
Szép napos napot kívánok!
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéjk, 2011-06-21 18:34

Kedves Éva!
Én a sima szódavizet helyettesítem így, mert az nekünk sosincs itthon, mikor kellene. De lehet szódabikarbóna nélkül is készíteni, akkor viszont ne csak tejjel, hanem legalább egy pohár szódavízzel is hígítsd a tésztát, a pohár sima víz helyett.
Neked is szép napot! Fahéj

zuzanne
zuzanneh, 2011-06-20 18:04

Ezen a történeten nem lehet nem mosolyogni! Én maradok a teflonos serpenyőmnél teflonosan, majd ha lesz több időm, energiám és persze egy vadiúj teflonserpenyőm ezt a mostanit talán kisikálom... A krémet hamarosan elkészítem az én jól bevált palacsintatésztámmal. Igaz a fahéjat kihagyom (párom nem szerti), de nálunk úgyis a narancs meg citormhéj a nyerő. Köszönöm az ötletet!

Fahéj
Fahéjk, 2011-06-21 18:35

Kedves Zuzanne!
Meg lehet pakolni a vaníliakrémet dzsem helyett friss eperrel is, most itt az ideje, úgy is nagyon finom! :)

Fahéj
Fahéjk, 2011-06-21 18:38

Kedves MettyKeeH!
És képzeld, azóta letört a nyele annak a bizonyos sütőnek, és használhatatlanná vált. :(( Van helyette új, szuperjó, de az meg akkora palacsintákat süt, mint a malomkerék. :))

Szitka
Szitkap, 2011-04-29 11:54

Van egy régi,elcsunyult teflonserpenyöm.Azt hiszem rááldozok egy napot :D

Fahéj
Fahéjp, 2011-04-29 18:30

Hidd el, megéri! :))) Az enyémnek közben letört a nyele, ki kellett dobnom, és mit mondjak, szörnyen hiányzik. De ahogy mondod, eszembe jutott, nekem is van még egy másik régi, csak meg kéne szabadítanom a teflontól... :)

Manna70
Manna70v, 2011-01-09 14:48

Tegnap megcsináltam. A családom nem szereti a vanilliás dolgokat, ezért az krémbe kevertem még egy teáskanálnyi kakaóport is. A palacsintatésztánál visszatérek a jól beválthoz, de a fahéjat mostmár nem hagyom ki.

Manna70
Manna70szo, 2011-01-08 16:09

Vagy 25 éve elmentük pár napra. Nagypapám, - aki velünk lakott maradt. Mikor hazaértünk nagy büszkén újságolta, hogy egy napos kemény munkával megmentette anyu serpenyőjét, nem kell kidobni Igen a teflon serpenyő volt :)

Manna70
Manna70szo, 2011-01-08 16:11

Vagy 25 éve elmentük pár napra. Nagypapám, - aki velünk lakott maradt. Mikor hazaértünk nagy büszkén újságolta, hogy egy napos kemény munkával megmentette anyu serpenyőjét, nem kell kidobni Igen a teflon serpenyő volt :)

Fahéj
Fahéjszo, 2011-01-08 22:06

Úgy érzem, aranyos nagyszüleink valami miatt nem tűrhették azt a fránya teflonbevonatot... :D

Tmea
Tmeacs, 2010-12-09 15:26

Na szóval...sikerült! Köszi a segítséget! :-)

Fahéj
Fahéjcs, 2010-12-09 18:40

No ennek nagyon örülök! És nagyon szívesen a segítséget! Üdv: Fahéj

Tmea
Tmeasze, 2010-11-17 14:23

Köszönöm szépen!
Az a helyzet, hogy ezeket a mértékegységeket Lajos Mari egyik 99 recept... könyvéből néztem ki és sajnos arra már tapasztalatból rájöttem, hogy az ő receptjei használhatatlanok, de hogy a mértékegységei is...
Meg fogom próbálni újra így, ahogy írod, és megírom neked az eredményt! :-)

Köszönettel...Tímea

Tmea
Tmeak, 2010-11-16 22:43

Kedves Fahéj!

Szükségem lenne egy kis segítségre....
Nincs sajnos olyan precíz mérlegem, amin 3 dkg-ot le lehet mérni és az egyik szakácskönyvben azt olvastam, hogy a házias mértékegységnél 3 evőkanál liszt felel meg 3 dkg-nak. Én ma ezt a palacsintát elkészítettem a 3 evőkanál liszttel, de egy az, hogy nagyon sűrű lett a krém, amin egy banán összenyomásával sikerült segítenem valamelyest, így nem vanília, hanem banánkrém lett belőle. De nem is ez a legnagyobb problémám, hanem az, hogy utána olyan volt a szám, mintha belülről nyers liszttel beszórták volna. No én nem akarom feladni ennek a krémnek az elkészítését, kísérleteznék én ezzel még tovább, de szeretném ha segítenél nekem abban, hogy szerinted a 3dkg liszt az mondjuk evőkanálban számolva mennyinek felel meg? Vagy mérjek le 10 dkg-ot és osszam el nagyjából 3 felé? Mit javasolsz?

Fahéj
Fahéjsze, 2010-11-17 13:02

Kedves Tmea!
Nagyon sok lisztet tettél a krémbe. 1 ek liszt max akkor lehet 1 dkg, ha nem púposan méred, hanem eléggé laposan. Én se mérem ki soha a 3 dkg lisztet mérleggel. 1 átlagosan púpozott evőkanálnyi az kb 2 dkg, de ha jó púposan veszed, akkor az már megvan 3 dkg is. Szóval én csak beledobok egy jó púpos evőkanállal, elkeverem a margarinban (vagy vajban), és már öntöm is fel a tejjel. Folyton keverve felfőzöm, és hagyom 1-2 percig főni, hogy megfőjön a liszt a krémben, hogy ne maradjon lisztíze. Azért érezhetted a liszt ízét, mert túl sok volt belőle a krémben, és valószínűleg emiatt meg se tudott főni rendesen.
Remélem, tudod használni a segítségemet, és legközelebb nagyszerűen sikerül a krémed. Mert ha sikerül, akkor finom nagyon! Ja és elismerésem, hogy nem adtad fel!
Sok sikert: Fahéj

Geleva
Gelevah, 2010-10-25 15:59

Szia Fahéj!
Én kettővel nyomom a "villanyon", elég "bejáratott" mindkettő. Csak ezekkel tudok olyat - amilyet...de, ha megadnád a Nagyi címét, szívesen elküldeném egy kis kiképzásre őket.:))) Sajnos erre a merész vállalkozásra nincs időm, jobbat meg nem kapok.
Én a régi hosszúnyelűvel, gázon tanultam. Nincs párja! Ha csak nem, amikor a kedvemért nagyszüleim begyújtottak a félretett sparhelt?-be, és azon, félrehúzott karikákkal. Hmmmm.....
Na jó, nem nosztalgiázom. Küldöm a serpenyőimet!:DDD
Üdv.: G. Éva

Geleva
Gelevah, 2010-10-25 14:35

Kedves Fahéj!
Vasárnap délután, hirtelen felindulásból :) kipróbáltam a palacsintádat. Nagyon nagy sikere volt nálunk, a dupla adag sem volt elég. Saját készítésű meggydzsem és baracklekvár volt a plusz. Nóra lányom csokiöntettel is adott a kalóriáknak.
Amíg készült (lepinek) mindenki elolvasta a storydat is a kinyomtatott recepten. Nagyon bejött!!! Lányaim kezdenek eltiltani a saját palacsintasütőjüktől.:) Bár szerintem a régi, hosszúnyelű, bádog palacsintasütőnél még nem találtak ki jobbat. Sajnos már nekem sincs.
A villanytűzhely sem kedvez a jó palacsinta sütéséhez (nekem ez van), de mindent megteszek a cél érdekében.:)
Köszi a receptet.
Szép napot!
G. Éva

Fahéj
Fahéjh, 2010-10-25 15:06

Kedves Éva!
Jaj de örülök, hogy bejött! Mi is szoktunk a krémre csokit csorgatni, főleg aki a dzsemet nem szereti annyira.
És nekem is volt villanytűzhelyem (most csak a sütőm az), és nem is tudtam használni azt a régifajta, hagyományos palacsintasütőt. Most a gázon már tudom, de valahogy ez a teflontalanított :)) még annál is jobb. Ha nagyon sietek, egyszerre 3 palacsintasütőben sütöm a palacsintát egyszerre, egy teflonosban, a hagyományos hosszú nyelűben, meg abban a bizonyosban, de a legszebbek abban a bizonyosban készülnek. Úgyhogy a nagymamám nem hiába súrolt annyit. :)
Neked is szép napot! Fahéj

Fahéj
Fahéjsze, 2010-10-20 10:46

Pontosan! Ezért hívom "egyszerű"-nek. De egyszerűsége ellenére a fenti formációban elkészítve nagyon finom, ezt bizton állíthatom.

Hanna Bernadett
Hanna Bernadettk, 2010-10-19 03:29

Igen , ez tenyleg nagyon edes:) Hmmmm.... lehet az en nagyimnak is igaza van es lehet kest is hasznalni a teflon serpenyoben ebbol kiindulva:)... ok :) rajta leszek az ugyon :DDD

Koszi a receptet:)

Fahéj
Fahéjh, 2010-10-18 20:29

Kedves Mindenki!
Örülök, hogy szereztem Nektek néhány vidám pillanatot a történetemmel. Én is mindig mosolygok rajta, amikor eszembe jut. :)
Szép napokat mindenkinek: Fahéj-Éva

szurosp
szurosph, 2010-10-18 20:19

Ez a sztori! Teljesen a padlón voltam!:)))) Gyorsan elmeséltem az emeleten a nagyiknak...:DDD Az egyik nagyi éppen most hozta vissza az egyik wokserpenyőt, de rajta volt még a teflon...:DDD Neki is nagyon tetszett a történet! A palacsinta és a fotó is remek! A legjobbakat: Mrs Smith

Bia
Biah, 2010-10-18 19:43

De jó!Mert a nagymama már tudta hogy a teflon nem valami egészséges!:))))Jó a sztori.Puszi.Bogi

Zuzu
Zuzuh, 2010-10-18 18:55

Nnna,akkor nekiugrok kisúrolni a teflon serpenyőmet:)))

Dacota
Dacotah, 2010-10-18 18:46

Ez nagyon édes! :) Elárultad valaha a nagyinak, milyen jót tett veled?

Legfrissebb cikkek

Édes élet, boldog élet
Édes élet, boldog élet
Miért van az, hogy egy finom desszerttől sokkal jobban érezzük magunkat? És miért van az, hogy ha degeszre ettük magunkat, még akkor is jut hely egy finom nyalánkságnak? (x)
865