r
Nosalty Logó

Céklás húsvéti kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Céklás húsvéti kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A kalácshoz

Összesen 281 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A kalácshoz

Összesen 3368 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A kalácshoz

Összesen 279 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    534.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    381 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 281 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.7 g

Zsír

  • Összesen
    80.2 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    521 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6412.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    253 mg
  • Kálcium
    385 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    181 mg
  • Foszfor
    995 mg
  • Nátrium
    4574 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    563.1 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    251.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    669 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    420 micro
  • Kolin:
    377 mg
  • Retinol - A vitamin:
    658 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    134 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    604 micro
Összesen 3368 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    531.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    379 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 279 kcal

Hozzávalók

A kalácshoz

Elkészítés

A kalácshoz

  1. A céklát héjastul tegyük egy lábas vízbe, és főzzük teljesen puhára. Hámozzuk meg, majd tegyük egy turmixgépbe 100 ml tejjel. Turmixoljuk teljesen simára.
  2. A vajat olvasszuk meg, a tojásokat üssük egy tálba és verjük fel villával. A maradék tejet melegítsük langyosra, adjunk hozzá egy keveset a mézből, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  3. A lisztet és a sót alaposan keverjük el nagy tálban. A közepén ássunk egy mélyedést, és ebbe öntsük a céklás tejet, az olvasztott vajat, a felvert tojásokat, a mézet és a felfuttatott élesztőt.
  4. Dolgozzuk egységesre a tésztát, majd gyúrjuk nagyjából 10 percig, amíg a felülete szép fényes és sima nem lesz. Ha az ujjunkkal benyomjuk, lassan kell visszaugrania.
  5. Kelesszük a tésztát meleg helyen, letakarva nagyjából egy órán keresztül, vagy amíg kétszeresére nem nő.
  6. A kelesztés után gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk négy egyforma részre (érdemes pontosan lemérni). Formázzunk négy hosszúkás kígyót, mindegyik legyen egyforma hosszú, nagyjából 30-40 cm.
  7. Csípjük össze a kígyók végét, majd négyes fonással hozzuk létre a kalácsunkat. A tenyerünk alatt óvatosan megsodorva zárjuk le a széleit.
  8. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és lefedve hagyjuk meleg helyen kelni további 30 percig.
  9. Amikor megkelt, kenjük le tojásfehérjével (a sárgájától túlságosan megbarnul, és nem látszik majd a színe). Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 45-50 percig. Ha nagyon elkezdene barnulni, fedjük le alufóliával. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 443
  • Feltöltés dátuma: 2022. április 05.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra
Céklás húsvéti kalács
Lakos Benedek 268 recept

Egy sokfonatú húsvéti kalács már önmagában is igen impozáns látványt nyújt a hófehér abrosszal leterített ünnepi asztal közepén. Most képzeljük el ugyanezt a kalácsot, csak lilás színben.

Hozzávalók

A kalácshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek