Burgonyagombóc-leves recept

Burgonyagombóc-leves
Burgonyagombóc-leves
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hűvös téli napokon jól eshet egy tartalmas, forró burgonyagombóc leves. Többféle változata ismeretes az egyszerűbb zöldségestől, a borjúhúsos nyírségiig. Ezúttal egy sertéshúsos, erdei gombás változatot készítettem. A recept itt, a Kifőztük 2012. évi első számában jelent meg először.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A habaráshoz

A burgonyagombóchoz

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

burgonyagombóc leves sertéslapockával, zöldséges leves burgonyagombóccal, tejfölös-zöldséges leves burgonyagombóccal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertéslapockát kockákra vágjuk.
  2. A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pörköljük. Közben kevés vizet adunk hozzá.
  3. A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük vízzel, ha szükséges ízesítjük. Forrástól számított 15 perc után a leveshez adjuk a gombát.
  4. Amíg a leves fő, elkészítjük a burgonyagombócot. A kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, langyosra hűtjük, majd villával megtörjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, a búzadarát, az aprított petrezselyemzöldet és tésztává gyúrjuk.
  5. Ezt követően kis gombócokat formázunk belőle. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később a gombócokat is beletesszük, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak.
  6. A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük.
  7. Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Melegen, tejföllel kínáljuk.
  • költség: 1300 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 30 582
elküldve: 15
receptkönyvben: 509
elkészítve: 22/26
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ibituba
Tóth Magdolna / ibituba v, 2012-03-18 18:56

Kedves Tündér ! Nagyon guszta. Ha jól látom ez bográcsban készült és én már alig várom a következő hétvégén , hogy mehessek a "hegyre a tanyába" és ezt a gazdag levest jó kedvel elkészítsem !

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok cs, 2012-03-22 16:07

Kedves Ibituba!Nem bográcsban készült a leves, csak azért tűnik annak, mert vaslábosban fényképeztem, de szerintem nyugodtan elkészítheted bográcsban is. remélem ízleni fog!:)

592