Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bögrés pizzatészta búzadarával

Bögrés pizzatészta búzadarával
Bögrés pizzatészta búzadarával
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha pizzáról van szó, folyamatosan tökéletesítem a receptemet. A legutóbbi tésztámmal nem voltam megelégedve, ezért kikísérleteztem egy búzadarás lisztkeveréket, és teljesen újraértelmeztem a korábbi receptjeimet. Egy 3,5 dl-s bögrében mérek ki mindent, de azért odaírtam mellé a pontos mértékegységeket is. A kézzel nyújtásban nekem a "How To Hand Slap Pizza Crust" című Youtube-videó nyújtott nagy segítséget, ezzel a módszerrel elsőre sikerült tökéletes, kör alakú tésztát nyújtanom szép peremmel. Hogy milyen a pizza? Mondhatom, hogy szinte tökéletes. Vékony, ropogós, de nem száraz tészta, levegős perem, pont, ahogy szeretem. A paradicsomszószt nem bonyolítom túl, egyszerű passzírozott paradicsom (passata) és egy nagy csipet só, ennél jobbat még nem találtam.:)

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A feltéthez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük össze a lisztet, a búzadarát és a sót egy tálban. A tál közepén formázzunk egy "lyukat", amibe később belekerülhet a víz.
  2. Melegítsük fel a vizet, és keverjük el a cukorral, majd öntsük az előbb említett "lyukba".
  3. Szórjuk az élesztőt a vízbe, és óvatos mozdulatokkal keverjük el, vigyázva, hogy minél kevesebb liszt kerüljön hozzá. Várjunk addig, amíg elkezd habosodni a teteje (kb. 5 perc).
  4. Adjuk hozzá az olajat, majd kezdjük el összedolgozni: én általában a keverő dagasztókarjával dolgozom össze, majd kézzel átgyúrom, így érzem, hogy milyen az állaga. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk, ezt pár csepp víz és liszt hozzáadásával tudjuk korrigálni.
  5. Olajozzuk be a tésztagombócot, és tegyük egy jól záródó tálba, vagy takarjuk le konyharuhával. Kelesszük a duplájára.
  6. Osszuk annyi kisebb gombócba, amennyi pizzát szeretnénk (ez a mennyiség általában 2 db 32 cm-s pizzához elég), és várjunk még 10 percet, mielőtt kézzel kinyújtanánk. Tegyünk rá paradicsomszószt, sajtot, és egyéb feltéteket.
  7. A sütő legalsó rácsán (ez változtatható attól függően, hogy mennyire éget a sütőnk), alaposan előmelegített, forró sütőben (250 °C vagy a maximum fokozat) süssük addig, amíg aranybarna lesz a széle, és az alja is kellően átsül.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 100 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 21
össznézettség: 26 888
elküldve: 6
receptkönyvben: 153
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

blanchetyler

Mióta szakács: 2012.11.07.
12 recept

receptjellemzők

költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

egyszerű pizzatészta, búzadarás pizzatészta, vékony pizzatészta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

blanchetyler
blanchetyler / blanchetyler Wed, 2016-01-27 13:21

Remélem, nem válaszolok túl későn: én úgy vettem észre, hogy a búzadara inkább lágy, légies állagot ad a pizzatésztának, ami így sokkal könnyebben formázható. Nem kell tartani tőle! :)

klara1020
klara1020 Wed, 2016-01-20 06:13

Kedves Blanchetyler!
Szeretném megkérdezni,hogy a darától nem lesz nehezebb a tészta?

682
finomliszt 1 bögre
búzadara 0.3 bögre
1.5 teáskanál
instant élesztő 1 kávéskanál
víz 1.6 dl
olívaolaj 2 teáskanál
cukor 1 teáskanál
passzírozott paradicsom 5 dl
1 csipet
sajt 10 dkg
rukkola 10 dkg