Bodzavirágos palacsinta narancsdzsemmel recept

Bodzavirágos palacsinta narancsdzsemmel
Bodzavirágos palacsinta narancsdzsemmel
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rövid időn belül ismét palacsintarecepttel jelentkezünk ugyan, de nem tudtam megállni, hogy ne készítsem el ezt a finomságot, amikor megláttam a házunkhoz közeli bodzabokron frissen kinyíló, vajfehér, illatos virágokat.
Remélem, nem veszi zokon senki!

hozzávalók / 6 adag

A palacsinta tésztájához

A palacsinták megkenéséhez

ajánlat

Fogyaszthatjuk baracklekvárral is a palacsintákat, és természetesen érdemes egyéb lekvárral is kísérletezni.
pH besorolás: közepesen savasít


receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bodzavirágos palacsinta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bodzavirágot gyengén lezuhanyozzuk, vigyázva, hogy ne törjük le a virágokat.
  2. A virágon kívül a palacsintatészta egyéb hozzávalaóit összekavarjuk alaposan egy tálban, használhatunk robotgépet is.
  3. A bodzavirágfészekről egy ollóval lenyírjuk az apró virágokat, a pici zöld szárak maradhatnak nyugodtan, csak a nagyobb vastag szárakat távolítsuk el.
  4. A levágott virágocskákat beleszórjuk a palacsintatésztába, és kézzel összekavarjuk.
  5. Szokásos módon kisütjük a palacsintákat, érdemes kicsit vigyázni, mert a palacsinta második oldalán a virágok hajlamosak egy kicsit jobban megsülni.
  6. A kisült palacsintákat ízlés szerint megkenjük narancsdzsemmel, negyedekbe hajtjuk, meszórjuk vaníliás porcukorral, és tálalhatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 492
elküldve: 3
receptkönyvben: 235
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

KKNoemi
KKNoemi p, 2011-05-27 11:55

még egy kérdésem lenne: ha apróra vágom a virászirmokat és megszárítom, az eltehető és felhasználható lehet télen?

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2011-05-27 13:14

Szerintem nem érdemes apróra vágni, csak a kis virágokat szárítsd meg. Biztos, hogy ehető télen is. Bár én biztos, hogy a fagyasztásos módszert választanám, mert az aroma jobban megmarad. A legjobbakat: Mrs Smith

KKNoemi
KKNoemi p, 2011-05-27 11:24

sziasztok!
köszönöm a receptet, nagyon finom lett! én sima palacsintatésztába tettem bele az apróra vágott virágokat és vaníliakrémet készítettem hozzá!
nem vagyok egy nagy bodza-imádó, de a család miatt muszáj volt kipróbálnom - és mondhatom, még nekem is ízlett!
köszönöm!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2011-05-27 11:48

Kedves KKNoemi! Igazán örülök, hogy ízlett a palacsinta! Jó ötlet a vaníliakrém, az is tuti finom hozzá! A legjobbakat: Mrs Smith

kicsivik
kicsivik / kicsivik k, 2011-05-24 09:58

Sziasztok bodzarajongók! Hagy meséljem el első találkozásomat a bodzával, mint tuti alapanyag.
Az Orfűn megrendezett II. OTT-ről hazafelé majd minden bodzabokornál megálltunk szüretelni, kihasználva a csekély autóforgalmú utak előnyös helyzetét. Közben teljesen más utakon járva a párom szülei is szedtek egy doboznyi bogot. Így a hétfő délutáni programom nem kellett sokat gondolkoznom, kinyomtattam pár receptet, nyakamba akasztottam a kötényt és nekiestem a szerzemény feldolgozásának. Egyik részéből az Ildikó által megálmodott mézes bodzaszörp készült el (isteni lett), megcsináltam a cukorszirupos-citromos fürdőt a virágoknak a dupla adag bodzasorbet-hoz (most pár napot pihen, hogy az ízek összeérjenek a hűvösön), időközben pedig bekevertem a bodzás palacsinta tésztáját, és nekiálltam kisütni. Az elsőt még forrón betorkoskodtam, a másodikat hagytam langyosra hűlni, a harmadikhoz már banánból és sült almából tölteléket is gyártottam. a következő öt palacsival átkerekeztem a biciklis balesetből lábadozó páromhoz, aki el volt alélva az ízorgiától, utána folytattam a sütögetést. Mivel még svéd gombasaláta is rotyogott a tűzhelyen, a konyha kiganézása után picit megfáradva nyúltam el a fürdőkádban. De megérte! Imádok számomra még új alapanyagokkal dolgozni, új zamatokat ízlelni. A NoSalty-n kívül nem is szoktam sehol máshol recepteket keresgélni ötletek után kutatva. Remek oldal, remek csapattal! Gratulálok és köszönöm

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp k, 2011-05-24 15:35

Kedves kicsivik! Nagyon köszönöm, hogy itt mesélted el a történetet!:))) Igazán örülök, hogy ízlik a palacsinta!:))) Tényleg remek oldal ez, és az emberek, akik itt vannak!:)) A legjobbakat: Mrs Smith

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima p, 2011-05-20 08:08

Én a lehullott bodzavirágokat kevertem a palacsinta tésztába,amit jó vaniliásra ízesítettem.A sok lehullott virágom a sok-sok bodzaszörpnek szedett "bogernyőről"l potyogott le.Kb 10 palacsintához egy jó müzlistálkányi virágot tettem.Így aztán az a pici zöld száracska sem zavart evés közben.Mi körte és szilva lekvárral ettük.Jó a recept,gratulálok!!!!Ne felejtsétek el a bodzavirágot szárítva is fel lehet használni!!!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva szo, 2011-05-07 18:29

Kedves Harmathy Ildikó!

Én is így tanultam a bodzavirág palacsintát, ahogy Te leírtad, és annak nem sok köze van a palacsintaformához, hisz a tészta az körbevonja a csodás mosott virágot, ami kisül az olajban,de minden szavad igaz, az fantasztikus:-))))
Természetesen az is finom, amit Mr. és Mrs. Smithék csináltak, csak másik megoldás, de minden ugyanaz, mégis más, de finom:-)))
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2009-05-08 22:12

Kedves Ildikó!
Igazán köszönjük a kedves szavakat! Megtisztel a véleményed! Köszönjük a meghívást is! Már olvastunk a piacodról, s mivel izgalmasnak tűnik, biztos, hogy el fogunk menni, de még nem tudjuk az időpontját. Fogunk jelezni Neked, s majd találkozhatunk.
Ez a bodzavirágos palacsinta szintén a bundázott bodzavirágból alakult ki, mert rájöttem, hogy nekem jobban ízlik a maradék palacsintatészta, amibe belehullottak a bodzavirágok, mint a bő olajban sütött változat. (persze az is finom!) Remélem másnak is ízlik majd!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó sze, 2009-05-06 19:48

Sziasztok Smithek!

Nagyon kedvelem a receptjeiteket és az egész mentalitásotokat, ahogy az ételkészítéshez viszonyultok: lazán, kedvesen, szeretettel! A fotóitok is szépek!
Gyertek el egyszer a piacomra, jó lenne találkozni!
Szeretném megosztani Veletek, és a Többiekkel is, ahogy én készítem a bodzavirágos palacsintát: híg palacsinta tésztába mártom a bodzavirág-tányért a nyelénél fogva, és bő olajban sütöm ropogósra. Ezt inkább bundázott bodzavirágnak hívnám, nincs palacsinta formája. Porcukorral szórva esszük – itt tanultam a receptet a tájban.
Talán Zsuzsa is erről beszél, amikor a 20-as évek hagyományát említi "a palacsintatésztában megforgatott és úgy kisütött bodzavirágot".
Ildikó
Változat, más, ez is finom!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2009-05-05 16:26

A 20-as évek elején született apám mesélte, hogy az akkoriban oly jellemző szegénységben /ahol a háztájiban akadt 1-2 tojás/ ők ilyenkor gyakran ettek palacsintatésztában megforgatott és úgy kisütött bodzavirágot, valamint ekkor jött el a finom bodzavirág szörpök ideje is.

339