Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birkapörkölt

Birkapörkölt
Birkapörkölt
190 perc / előkészület: 30 perc főzés: 160 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A birkahústól sokan irtóznak, a faggyúíz miatt. Ha azonban a faggyú nagy részét eltávolítjuk, ez a kellemetlen íz megszűnik, bár ezzel együtt a birkahús főbb jellemzője is eltűnik...

hozzávalók / 3 adag

  • 1 kg birkahús (lapocka, vagy comb, oldalas, nyak, vagy gerinc)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 db makói bronz hagyma
  • 1 db zöldpaprika (nem tv!)
  • 1 dl vörösbor
  • 1 ek paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsír
  • 2 ek édes fűszerpaprika
  • só, bors, kömény (ízlés szerint)

ajánlat

A birkahúsról ne távolítsuk el az összes faggyút, mert ízetlen lesz.
Köretnek adhatunk hozzá házi tarhonyát, galuskát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A finomra vágott vöröshagymát a szalonna kiolvasztott zsírján lepirítjuk. (A szalonnakockákat előtte távolítsuk el!)
  2. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát, és tovább pirítjuk.
  3. A tűzről levéve mehet bele a fűszerpaprika, majd öntsük fel kevés húsalaplével vagy vízzel. Pirítsuk zsírjára, majd ismételjük meg a folyamatot néhányszor.
  4. A húst vágjuk nagyobb kockákra (2-3 cm), majd adjuk a pörköltalaphoz. Fűszerezzük (só, bors, kömény), adjunk hozzá zúzott fokhagymát, majd öntsük fel a vörösborral.
  5. Szakaszosan pároljuk fedő alatt, mindig csak kevés folyadékot adjunk a húshoz, így alakul ki a jóízű, sűrű pörköltszaft.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 77
össznézettség: 133 476
elküldve: 8
receptkönyvben: 205
elkészítve: 21/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pörkölt birkahúsból, birkahúsos pörkölt, birkapaprikás

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kitchen_Profi
Kitchen_Profi Thu, 2018-02-01 11:38

Úgy látom, van az egyik boltláncnál birkahús, megpróbálok egy pörköltet készíteni. A szokásaimhoz ez a recept áll a legközelebb, beszámolok majd az eredményről. (Egyszer a karcagi fajtát is megkóstolnám, a családunkban a lakodalmakban sokszor készült birkapörkölt, a legtöbbször karcagi módon, persze, ahhoz nehéz hozzávalókat beszerezni.)

salumeria
Kornél / salumeria Thu, 2018-02-01 15:41

A lényeg az lenne, hogy csontos rész is legyen a húsok között feltétlenül. A jó íz kialakításához elengedhetetlen. Üdv.: Kornél

Kata58
Kata58 Thu, 2017-12-21 20:46

Az utolsó saját nevelésű birkacombot most dolgoztam fel de már a lábosban van, csurig!
Eddig akárhányszor csináltam szuper lett .Amilyen egyszerű olyan finom. Az i-re a pontot
a vörösbor, és a lassú főzés adja..nem érdemes nagy lángon siettetni a dolgokat, az ízek összeéréséhez idő kell, nem a húshoz hogy finom legyen. És valóban kétszer el kell főzetni a levét és és a vörösborral kicsit még után ízesíteni. Én egy kis római köményt is használok, de nem viszek semmit túlzásba. Újfent köszönöm a receptet. Ami a nevedet fényjelzi minden sikerül. Kellemes karácsonyi ünnepeket!

Kata58
Kata58 Thu, 2016-11-10 11:04

Harmadszorra készítem, szerintem eddig ez sikerült a legjobban.! Köszi a receptet!

Kata58
Kata58 Sat, 2016-11-05 12:04

most csinálom másodjára a faggyút én sem teszem bele...fantasztikus...én is teszek pici rozmaringot és szerecsendiót...

frilar
frilar Sat, 2014-11-08 22:50

NAGYON NAGY KÖSZÖNET A RECEPTÉRT!!!!!! Először álltam neki a birkás történetnek életembe. Örülök annak, hogy a te recepted választottam, sikerült örömet okoznom. :) Igazán ízlett annak akit megleptem vele ( és persze nekem is ) :) Mentettem és sokszor kívánom még elkészíteni. :)

Köszönet a receptért és boldog estéért :)

saba07
saba07 Sat, 2014-06-28 09:55

Tisztelt kommentezök!
Annyira felháboritott ez sok idétlen hozzászólás hogy már nem bírtam ki hogy írjak.Tösgyökeres karcagi vagyok és azt hiszem hogy nagyképüség nélkül mondom hogy az egész országban itt fözik a legjobb birkát.Soha mégegyszer mondom soha nem tesznek füstölt szalonnát,paradicsom pürét paprikát meg hasonlo dolgokat gondolok itt a köményre,babérlevélre meg hasonlo dolgokra.Az igazi karcagi birkapörköltbe csak srtés zsirt,vöröshagymát,sót,pirospaprikát,csöves csípös paprikát és fokhagymát tesznek.Bele kell tenni a perzselt fejet-körmöt ée bele tesszük a tisztitott pacalját is.Karcagon öntött lábasban fözik és abban is fözték amiota az eszemet tudom.lehet mükedvelö valaki nyugodtan fözzön bármit de legalább amit nem tud vagy nem ismer ne írjon hülyeséget.

salumeria
Kornél / salumeria Sat, 2014-06-28 14:54

Kedves sabao7, vagy mi a neved...
Először is az a felháborító, hogy az első napodon leugatsz másokat egy közösségi oldalon, ahová éppen csak, hogy regisztráltál.
Gondolom tudsz olvasni, ez a recept nem a "karcagi" birkapörkölt, hanem BIRKAPÖRKÖLT!
Amúgy csak súgom, hogy a Pető Gyula bácsi féle szakács tankönyv majd' megszólalásig ugyanígy írja a birkapörkölt receptet, tehát kár lehurrognod másokat, és alpári módon osztanod az észt.
Én is ismerem a "karcagi" birkapörkölt receptjét, sőt jónéhányszor el is készítettem már, ha nem is öntött lábasban, hanem üstben, miután egész birkából készítettem.
Ezzel együtt tedd ki a lábad egyszer majd Karcagról, ugorj be egy henteshez egy másik városban, és bátran keress birka fejet, meg pacalt, hogy a körmöket ki ne felejtsem.
Egyéb iránt ha tőzsgyökeres karcagi gyerek vagy, akkor azt is tudhatnád, hogy karcagon bizony birka faggyút használnak a pörköltalapba, nem pedig sertészsírt, ettől válik sokak számára ehetetlenné.

De tudod mit? Legyél fasza gyerek, főzd meg ahogy szerinted "kell", készíts róla fotót, és pattintsd fel a receptet ide az oldalra, ne pedig másokat fikázz, mert ez pitiáner, és ostoba magatartás részedről!

saba07
saba07 Mon, 2014-06-30 05:47

Kedves salumeria,vagy mi a neved....

Elösször is drága barátom nem fikáztam senkit és szándákomban sem ált,csak annyit közöltem hogy az igazi birkapörköltöt hogy is kell elkésziteni.Nem hinném hogy Magyarországon töbször kóstoltál birkapörköltöt mint én.Már reagáltám más kommentre is mint pl.az Magyar gasztronomia egyik legkiválobb ételére /paloc leves vagy ha így nem ismered Mikszáth leves/ amire a szerzö egetverö marhaságokat írt.Ja még egy dolog édes öregem ha olyan nagy okos vagy akkor felhívnám a figyelmedet hogy karcagon SOHA de SOHA nem tesznek birka faggyut a pörkölt alapba,söt ki is dobják belölle.Ennyit akartam mondani.

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2014-07-01 09:02

Bőven elég is! Azért nem ártana helyesen írnod Magyarul, ha már itt próbálod osztani az észt!

salumeria
Kornél / salumeria Fri, 2014-07-04 19:09

Nekem lehetne? Na ebből látszik, hogy igazi parasztgyerek vagy...
Sajnálatos a moderátorok tevékenysége az oldalon, mert a magadfajta lúzer arc szájkaratésoknak nem szabadna semmilyen hozzászólást engedélyezni. Egész egyszerűen nem vagy idevaló!

saba07
saba07 Sat, 2014-07-05 04:37

Na most már jó lenne ha befejeznéd te veréb.Ha további hozzászólásod van akkor add meg az e-mail cimedet és beszéljünk meg egy találkozót és akkor meglátjuk ki a szájkaratés és ki a lúzer te idióta.Bolhából csinálsz elefántot pontosan te nem vagy idevaló.Azt tanácsolom neked hogy vissza az alapokhoz mindenben!

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Sat, 2014-07-05 08:43

Kedves Felhasználók!

Megkérünk titeket, hogy mellőzzétek a sértő, személyeskedő megjegyzéseket a hozzászólásokban!

Üdvözlettel:
Kata
NoSalty.hu

Kata58
Kata58 Sat, 2016-11-05 12:01

csak kíváncsiságból...egyáltalán miért is van kint egy ilyen elmefuttatás...ez receptoldal...

Erzsómama
Erzsómama Sun, 2013-03-31 14:24

Nagyon jó recept! :) kicsit keresgéltem még húsvét előtt és találtam, most már elkészitettem.
Mondhatom igazán finom lett, igaz a húst nem vettem, igazi házi nevelés volt, tudni kell a birkahúshoz kell a faggyú is. Nagypapámtól igy hallottam, igaz már nagyon rég volt.
Egyszerűen nagyon FINOM lett :) :)

Tigri44
Tigri44 Thu, 2014-02-06 23:06

Köszönöm az ötletet té nyleg feldobta a fűszer. Én bor hìjan vőrös borecetet tettem bele egy picit. Ìzlett mindenkinek.

abaehe
abaehe Wed, 2012-06-13 15:03

Érdeklődöm: a birkahúst nem kell előtte beáztatni?? úgy hallottam, hogy ecetes vízben az előző éjszaka. köszi

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2012-06-24 00:26

Szia, szó sincs róla, hogy be kell áztatni!
Némely üzemi konyhán áztatják ecetes vízben azokat a húsokat, amiknek már szaguk van, hogy finoman fogalmazzak, ezáltal az ecet révén eltűnik...
Semmilyen áztatás nem kell, frissen főzni, a titok nyitja...

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2011-10-07 12:38

Jó a recept,én mindig vegyesen rakok bele csontos és szín húst.Aki igazán szereti a birkahúst csak a nagyon faggyús részt vágja ki.

vilheim
vilheim Wed, 2010-12-22 16:59

Elkészítettem életem első birka pörköltjét a recept alapján, csak én még megspékeltem egy evőkanál darált szárított vargánya gombával. Nagyon finom lett és tudom ajánlani mindenkinek.

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2010-12-22 22:57

Gratulálok, és örülök, hogy használható volt a recept...:)))
A vargányagomba kevés ételt tud elrontani, a legtöbb pörköltünkkel "jó barátságban" van...
Kicsit színesítetted az ízvilágot, ami csak használt az ételnek....gratula mégegyszer!

Üdv.: Kornel

serci
Serci / serci Sat, 2010-10-23 21:54

hibátlan: MOst a corában ha vaszel két kilo birkahusit egyet adnak ajándékba

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-10-12 20:58

Én főtt burgonyával szeretem, enyhén,de nagyon enyhén csípősen.Köszi a receptet.Éva-Anyóca
Főleg a gyerekeim miatt nem lehet erős.