Bajor sertéssült recept

Bajor sertéssült
Bajor sertéssült
130 perc / előkészület: 40 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a bajoros (mártásos) sült hús változatot most próbáltam ki először, eddig csak étteremben ettem ezt a tipikus és közkedvelt bajor ételt. Nagyon jól sikerült, szívesen megosztom. A krumpliknödli (Kloß)  "tipikus" kísérője a sültnek - no meg a párolt káposzta. Itt mondanom sem kell, hogy nagyon finom knödli-készítményeket lehet készen vásárolni, de szívesen elküldöm a házilag készíthető receptjét, ha van rá igény.

hozzávalók / 4 adag

A sült hús

Mártás

ajánlat

A mártást a felszeletelt hús mellé adjuk fel. Párolt káposzta illik hozzá - vörös v. akár savanyú káposzta köménymaggal.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: német
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bajor sertéssült krumpliknödlivel, ropogós sertéssült, sült sertéslapocka mártással, bajoros sült hús
Szólj hozzá!

elkészítés

A sült hús

  1. A húst leöblítjük, felitatjuk, és éles késsel beirdaljuk keresztben-hosszában, vigyázva, hogy ne vágjuk át a bőrt.
  2. Alaposan bedörzsöljük sóval-borssal, pihentetjük addig, amíg a mártáshoz valókat előkészítjük. Mikor ezzel készen vagyunk, egy nagy serpenyőben, a felforrósított zsíron a húst minden oldaláról megpirítjuk (elősütjük, oldalanként kb. 4-5 perc). Tányérra tesszük. A zöldséget elkészítjük (lsd. mártás).
  3. Egy nagy jénai sütőtálba halmozzuk a gyengén megpirított zöldséget, ráhelyezzük a húst a bőrével lefelé. 2 dl meleg vízben elkeverjük a zöldséges ételízesítőt, ráöntjük a húsra, az edényt lefedjük, és betoljuk az előmelegített sütőbe (kb. 90 perc).
  4. Félidőben megfordítjuk a húst, bőrével felfelé. A legvégén levesszük a fedőt, hogy a bőr ropogósra sülhessen.

Mártás

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, lemossuk. A hagymát hosszában félbevágjuk, és felkarikázzuk. A fokhagymákat széltében szeleteljük. A paprikát szintén felkarikázzuk, a paradicsomot negyedeljük, a petrezselymet durvára összevágjuk, a répát feldaraboljuk (ízlés szerint lehet egy kevés zellert is hozzáadni).
  2. A húsból megmaradt zsíron gyengéden (aranyszínűre) megpirítjuk a zöldségeket. Legutoljára adjuk csak hozzá a fokhagymát.
  3. Amikor elkészült a hús, a zöldséget a levük egy részével összeturmixoljuk, majd egy külön kis lábasba öntjük, felforraljuk, és melegen tartjuk.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 311
elküldve: 0
receptkönyvben: 70
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
298 recept
hirdetés

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch p, 2014-04-18 00:13

Kedves Marti!
Elkeszitve! ♥ Legkozelebb kicsit kevesebb etelizesitot rakok a martasba, mert picit sos lett, de ez biztos, ahany izesito, annyifele sotartalom. A gombockak nagyon finomak lettek, nekem kellett bele zsemlemorzsa. A kaposztat is kikerestem a receptjeid kozul es tenyleg nagyon passzolt az egeszhez. Termeszetesen a sult is tokeletes lett, annyi, hogy en is elopiritom, de nem szoktam lefoliazni. Igy viszont mintha meg szaftosabb lenne. Koszonom szepen a finom recepteket!
udv:witch

marti48
Marti48 / marti48 szo, 2014-04-19 19:45

Kedves Witch!
Nagyon örülök, hogy izlett a sült, es a garnirungok is, es hogy vetted a faradtsagot kiprobalni a receptet. Nekem van egy (magyar) etelizesitö kedvencem (Vegeta), amit mar itt is lehet kapni, es en ezt sokszor so helyett hasznalom, de sokan nem szeretik a keszen arult etelizesitöt ezert persze irom a sot is. "Amugy" nem hasznalok semmi mas etelizesitöt. A gombocba tehetsz piritott, kockara vagott feher kenyeret, v. toastot is, ez is elterjedt variaci a bajoroknal. A ferjem sem foliaz, ha ö süt, de en allitom, hogy foliazva sokkal omlosabb es zaftosabb lesz a hus, es a vegen folia nelkül nagyon gusztan megpirul.

En különben, ma jöttem ki a korhazbol, terdprotezissel operaltak - most a bal terdemet, 2 evvel ezelöttt a jobbikat. 23-an megyek rehab-ra, igy egy jo ideig nem jövök ujabb receptekkel - de a szünet dacara tegnap több mint 2ezren neztek az oldalamat, ami nagyon jol esett!

Kivanok kellemes, es aldott husveti ünnepeket, szeretettel: Marti

witch
witch / witch v, 2014-04-20 13:29

Kedves Marti!
Termeszetes, hogy kiprobaltam, mert Te vetted a faradtsagot, hogy a meg a gombocok receptjet is kikerested es leirtad. Aki toltott fel mar receptet, az tudja, hogy nem keves idobe telik ez az egesz folyamat. Pontosan ugy keszitettem ahogy irtad, piritottam toast kenyeret vajon es mivel meg sosem foztem ilyen gombocot, csinaltam egy probat. Onnan tudtam, hogy zsemlemorzsa kell bele.
Nekem is az az etelizesito van itthon, a Vegeta, de az enyem Horvatorszagbol valo.
Igen-igen, en rogton eszrevettem a kulonbseget, hogy ez a sult szaftosabb, pedig az elosutest is azert csinalom, mert az a kereg tartja bent a husinak a finomlevet. Ezutan mindig igy fogom sutni, koszonom Neked, hogy ilyen aprolekosan leirtad!
Nagyon orulok, hogy unnepekre otthon lehetsz es jobbulast! Otthon az sokkal gyorsabban megy! :o)
Koszonjuk szepen es mi is kivanunk aldott husveti unnepeket Nektek!
szeretettel:Aniko

marti48
Marti48 / marti48 v, 2014-04-20 15:18

Kedves Aniko!

Miközben ferjem elösüti eppen az ünnepi baranysültnek valot, en kenyelmesen üldögelek, es örömmel valaszolok kedves leveledre! Minden alkalommal olyan jo erzes tölt el, ha valamelyik fözöstarsam kiprobalta, es meg izlett is egyik-masik receptem!

Hogy megse legyek teljesen tetlen, mindjart nekiallok spargat pucolni, es krumplit, aztan petrezselymet vagni, leven ez lesz a köret a sülthöz.

Köszönöm szepen a jokivansagokat, es szeretettel üdvözöllek; Marti

witch
witch / witch v, 2014-04-20 18:17

Kedves Marti!
Nahat, milyen aranyos ferjed van, hogy bevallalta a husveti menu oroszlan reszet! Isten tartsa meg a szokasat. :o)
Jo etvagyat kivanok a finom kis baranykahoz! Na, meg a korethez is. :o)
L♥ve, Aniko

marti48
Marti48 / marti48 v, 2014-04-20 21:51

Kedves Aniko!

Ha valami istenit ettel, akkor ez az Volt! Vajpuha, csodasan füszerezett. Alig gyöztük dicserni a szakacsot. Ferjem nagyon jol föz, van "egy par" etek, melyeket csakis ö keszit. Ez most tenyleg tökeletes müalkotas Volt. A köret is nagyon passzolosnak bizonyult :)! Remek csevegessel telt az estebed, igazi, szep, es bekes husveti hangulatok közepette.
Pusz'! Marti

witch
witch / witch h, 2014-04-21 14:07

Kedves Marti!
Nemelyik ferfi olyan "Isten adta" erzekkel van megaldva, hogy sok gyakorlott haziasszonyt is szegyenbe hoz a konyhaban. Milyen szerencse, ha pont a ferjunk ez a szemely. :o) Mondom en, hogy az otthoni labadozas sokkal hatasosabb, foleg mikor ennyi szeretett vesz korbe, meg ilyen finomsagok. Ezt a korhazban lehetetlen mimikalni. Nagyon orulok, hogy ilyen csodas husvetban volt reszetek. Minden jot kivanok!
L♥ve, Aniko

marti48
Marti48 / marti48 h, 2014-04-21 16:03

Kedves Anko!

Igy igaz! Ö az u.n. "ferfias" etkeket csinalja istenien, sok mindent idenyben bogracsban. Igen, itthon a legjobb, bar tegnap annyit "ugraltam", hogy remesen feldagadt az egesz labam, sajna ez nem is mult el. Na, majd a rehabban rendbejön.... A korhazi etelek nagyon rosszak, bar 3 közül lehet naponta valasztani, de mar alig ettem a vegen, Uram bocsassa meg - A rehabban teljesen mas az ellatas, ezt (sajnos) tapasztalatbol tudom.

Köszönöm a jokivansagokat, es Nektek is minden JOT!
Puszi, Marti

witch
witch / witch h, 2014-04-21 20:18

Kedves Marti!
Tessek mostmar kevesebbett "ugralni", mert pihenni kuldtek haza, meg gyogyulni. :o)
L♥ve, Aniko

marti48
Marti48 / marti48 p, 2014-02-21 18:12

Elfelejtettem! A krumpli kemenyiitös habjat is bele kell keverni amikor összedolgozzuk a ket fele krumplit

marti48
Marti48 / marti48 p, 2014-02-21 14:07

Eredeti recept, extra kikerestem egy bajor receptesoldalon. Remelem, hogy sikerül! En itt keszen tudom megvenni - ezert nem probaltam meg ki. Nagyon szeretem!

Üdvözlettel, Marti

marti48
Marti48 / marti48 p, 2014-02-21 10:57

Kedvesek, ide fogom leirni a receptet, a computerem sajna vacakol, de igyekszem leirni, egy masik gepen! Köszönöm az erdeklödest es örülök, hogy tetszik a recept! szeretettel: Marti

witch
witch / witch cs, 2014-02-20 18:08

Kedves Marti!
Gondolat olvaso vagy! Igen van igeny a gomboc receptjere. :o)
udv:witch

marti48
Marti48 / marti48 p, 2014-02-21 12:10

Kedves Witch, ime:

2 kg krumpli
2 szelet toast
1 tojas
1 tk so

1.5 kg krumplit finomra reszerlünk, egy vaszonkendöben alaposan kicsavarjuk, levet felfogjuk. kb. 30 perc alatt feljön a tetejere egy kemenyitös hab, ezzel kell majd megkötni a gombocot. 50 dkg krumlit hejaban megfözzük, hamozzuk, krumplinyomon atnyomjuk.

A krumplikat, a soval es a tojassal alaposan összedolgozzuk. A toast-kenyeret kockara vagjuk es vajban zsemleszinüre piritjuk.

Vizes kezzel gombocokat formalunk, ezek közepebe belenyomunk egy-egy kenyerdarabot. Ha a teszta tul lagy, akkor finomra örölt zsemlemorzsat, ha tul kemeny, akkor egy pici forro tejet adunk hozza.

Nagyon bö, sos vizben kb. 20 percen keresztül fözzük.

Az "eredeti" merete nagy, mint 1 hogolyo. Izles szerint lehet formalgatni!

Jo etvagyat!!! Marti

marti48
Marti48 / marti48 p, 2014-02-21 18:23

Szivesen! Kifelejtettem, fontos: a 2 fele krumplihoz hozza kell adni a kemenyös "habot". :) ez köti meg a recept szerint. M.

t.variam
t.variam p, 2014-02-21 10:07

Én is kérem szépen, ha lehet mielőbb, szeretném hétvégén kipróbálni! Előre is köszönöm!

506