Adventi koszorú mézeskalácsból 2. recept

Adventi koszorú mézeskalácsból 2.
Adventi koszorú mézeskalácsból 2.
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Három évvel ez előtt készítettem el a képen látható koszorút. (Tegnap este kezdtem hozzá az újabbikhoz, de a Gyerkőcök meg a temérdek teendő miatt még mindig a hűtőben pihen a tészta, ide s tova 27 órája... Remélem, nem kell kidobnom!) Lényeg a lényeg, akkor nagyon vacakul álltunk anyagilag, Párom kért, hogy most ne kreatívkodjak, nincs pénze koszorú alapanyagokra. Törtem a fejem, mink is van itthon, amiből mégis készíthetnék valamit, hisz' az azért még sem járja, szegénység ide vagy oda, hogy adventi koszorú nélkül érjen minket ez az áldott időszak! Ez sült ki belőle, szó szerint. :-) És mennyivel jobb volt így! Nem csupán anyagilag, hanem mert szó szerint hetekig áradtak az isteni illatok a koszorúból, igazi, meghitt, ünnepi hangulatot varázsolva a lelkünkbe...
A koszorú receptjét pedig egy régebbi Praktika Magazinhoz kapott mézeskalács-mellékletben találtam.

hozzávalók / 4 adag

A csokoládés mézeskalács tésztához

Az aranyszínű mézeskalács tésztához

A díszítő cukormázhoz

A díszítéshez

ajánlat

Elvben ajtódísz is lehet a kész mű, de én nem mertem felakasztani, hátha ripitáyra törik - meg amúgy is adventi koszorúnak szántam. :-)

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács adventi koszorú, adventi koszorú mézes tésztából, adventi koszorú mézeskalácsból
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gáz sütőnél 4-es fokozat).
  2. A kétféle mézes tésztához a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, folpackba csomagoljuk és min. fél órát hűtőben pihentetjük.
  3. Két nagy sütőlapot kivajazunk (legyen meg 35 cm-es az "átmérőjük")
  4. A csokoládés mézeskalács tészta kétharmadát lisztes deszkán kinyújtjuk, amíg az átmérője kb. 30 cm lesz. Átrakjuk egy sütőlapra.
  5. Egy nagy tál/ tányér segítségével kivágunk egy 28 cm átmérőjű kört, a többi tésztát félretesszük. Egy 10 cm-rel kisebb tál mentén kivágjuk a koszorú belső vonalát is. A belső részből kiemeljük a tésztát.
  6. A maradék tésztával együtt ismét kinyújtjuk a levágott tésztadarabokat.
  7. Kb. 8 cm hosszú és 5 cm széles ovális formákat vágunk ki belőlük, amolyan falevél-szerűségeket. Kisméretű, kerek szaggatóformával, vagy a nyomózsák széles végződésével kicsipkézzük a nagy magyallevelek szélét. Éles késsel megrajzoljuk, beléjük nyomkodjuk a levelek erezetét.
  8. Az alufóliába csavart gurigát (ha több is van, mindet) az egyik sütőlapra helyezzük, néhány kis tésztadarabbal megtámasztjuk, h ne guruljon el. Néhány kész levélkét a gurigákra fektetünk (ettől sül meg íves formájúra, nagyon életszerű lesz!).
  9. Az arany színű mézeskalács tésztából is leveleket készítünk, párat szintén ugyanígy a gurigákra téve sütünk majd ki. A többit simán a sütőlapra fektetjük. (Sütőpapírt kell használni, vagy tán még jobb, ha kivajazzuk a sütőlemezt.) Kb. 40 levélre lesz szükség.
  10. A tésztákat kb. 8-10 percig sütjük, amíg a tészta széle pirulni kezd. Néhány percig a sütőlapon hagyjuk, azután átrakjuk egy rácsra hűlni.
  11. A cukormázhoz a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbár verjük. Egy papír nyomózsákba töltünk belőle egy keveset, és a zsák végét lecsípjük, hogy egészen vékony csíkot tudjunk rajzolni vele.
  12. A levelek körvonalát megrajzoljuk a mázzal. Még szebb lesz, ha citromlébe mártott ecsettel, vagy fogpiszkálóval elkenjük picit a mázat a vonal közepétől indulva a levél közepe felé. Ezt a levelek kb. egyharmadánál megismételjük.
  13. A mézeskalács karikát óvatosan arra a tálra csúsztatjuk, amelyen majd a koszorú állni fog.
  14. Egy levél végére pöttynyi cukormázat nyomunk, és a koszorúhoz rögzítjük. Újabb leveleket ragasztunk a koszorúra, és a különböző irányban egymás mellé rendezett levelekből lassan kialakítjuk a koszorú formáját.
  15. Ezzel a koszorúnk gyakorlatilag készen van.
  16. Ha díszíteni szeretnénk,  akár szegfűszegekkel teletűzdelt kis kumquatokat, piros marcipánból gyúrt, hamis kis magyal-bogyókat, szalaggal átkötött kis fahéjrúd-költeményeket is ragaszthatunk a koszorúnkba, a megmaradt cukormázzal.

statisztika

beküldve:
nézettség: 22 351
elküldve: 1
receptkönyben: 146
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

Hozzászólások (14)

rebtom
rebtomk, 2010-11-30 11:42

Elkészítettem, és most mindenki a csodájára jár ( a lányaim pedig a mézeskalácsokat csonkítják :). Köszönöm, nagyszerű ötlet.

erzso83
erzso83szo, 2010-11-27 01:19

Hát ez fantasztikus ötlet!!!!!!!!!!!!!!El is készítettem, csodálatos lett, bár nekem nem lett olyan sötét a kakaós része, lehet azért, mert Nesquik kakaót tettem bele :-) Imádom!!! Én nem vagyok valami kreatív, a férjem segített az összerakásban és mit is mondhatnék . . . Köszönöm az ötletet!

Zit
Zitszo, 2010-11-27 16:55

Jajj, de örülök, Erzso! :-))) Na csak figyeld majd azt, amit ma készítek el........ ;-))

lotifut
lotifutcs, 2010-11-18 09:58

Kedves Zit!
Gratulálok a művedhez! Pár éve én is az említett újság alapján, de egy másik (évek óta kedvenc) mézeskalács recept alapján készítettem el.
Üdvözlettel:
Ildi - Lotifut

Zit
Zitcs, 2010-11-18 16:29

Köszönöm Lotifut, hálás vagyok az elismerésedért. :-))

Gargoyle
Gargoylesze, 2010-04-21 10:25

So-so...Tegnap jól lehült, de holnaptól felmelegedést mond. Egész jó lesz, ez megy majd hozzátok is! Ha be nem hamuz minket is a vulkán... :-p

mislenbaba
mislenbabasze, 2010-04-21 09:05

???????NE MONDJÁTOK MÁR HOGY EZ BENNE VAN AZ "EZT FŐZITEK MA"-BAN ????

Gargoyle
Gargoylesze, 2010-04-21 10:04

Ki tudja?...Simán lehet....Ennél furcsábbak is elöfordulnak néha... :-D

Zit
Zitsze, 2009-12-02 19:21

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásaitokat. :-) Hát igen, nem a türelemnek vagyok híján - hanem az IDŐNEK, amit az efféle szépségekre szánhatok. De azért igyekszem, mert engem feltölt az efféle pepecselés. Ajánlom mindenkinek, főleg vasárnap délutánokra, mikor együtt az egész Család! :-)

Müszi
Müszisze, 2009-12-02 17:39

Kedves Zit !
Csatlakozom Kata megjegyzéséhez, ez bizony nem semmi, ehhez tényleg igazi türelem és ügyesség kell !
Gratulálok ! Marika

Zit
Zitsze, 2009-12-02 13:42

Remélem, kipróbálod! :-) Így, látva a hosszú leírást, valóban nehéznek tűnik - de egyáltalán nem volt az, legalábbis nekem nem tűnt annak. Csak amolyan igazi, szüzeknek való pepecselős munka. :-)

Legfrissebb cikkek

Top 10 könnyű, lisztmentes főzelék
Top 10 könnyű, lisztmentes főzelék
A menzai koszton szocializálódva sűrű fehér szószban úszó zöldségdarabkákként gondolunk a főzelékekre, holott sokkal több lehetőség van ebben a jellegzetes magyar ételben.
1524