Adventi koszorú mézeskalácsból recept

Adventi koszorú mézeskalácsból
Adventi koszorú mézeskalácsból
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem is értem, hogy az előző években miért nem jutott eszembe, hogy fenyőágak helyett, mézes tésztából készítsem az adventi koszorút. Egy-két kisebb módosítással, Ildikó klassz receptje alapján készült a tészta.
Idén az adventi naptár is mézeskalácsból lett.
Akinek még nincsen adventi koszorjúja, bátran nekiállhat, hipp-hopp elkészül, s este már meg is lehet gyújtani az első gyertyát.
 

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

ehető adventi koszorú, mézes adventi koszorú
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajt elmorzsoljuk a liszttel.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a csipet sót.
  3. Belecsurgatjuk a meglangyosított mézet. Eldoglozzuk.
  4. A langyos tejet hozzáadagolva pedig kemény tésztát gyúrunk. (Annyi tejet adjunk hozzá, amennyi szükséges. A hozzávalók közt megadott mennyiség irányadó.)
  5. A tésztát olyan hosszú hengerré sodorjuk, amekkora egy 26 cm-es kapcsos koszorúformában körbeér.
  6. Kivajazzuk a sütőformát, beleigazítjuk a tésztát, ahol összeérnek a végek, szépen összenyomkodjuk.
  7. Légkeverésen 150 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
  8. Tányérra tesszük a tésztakoszorút.
  9. Mikor kihűlt, tetszés szerint díszítjük cukormázzal és a koszorú közepére helyezzük a gyertyákat.

statisztika

beküldve:
nézettség: 23 216
elküldve: 16
receptkönyben: 300
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (15)

pici1
pici1v, 2011-11-27 15:05

Üdv mindenkinek
Nagyon szép lett az adventi koszorú én másképp díszítettem de nagy sikert aratott.
Köszönöm

petra
petracs, 2010-12-09 14:39

kedves Jámborné,
ne izguljon, ez nem fog megrogyni, sem deformálódni, tapasztalatból mondom, tavaly ez volt az adventi koszorúm

ducko
duckok, 2010-12-07 10:41

Szeretnem megkerdezni,hogy valaki gyujtotta mar meg a gyertyakat?Mert en mar a mezeshazikoban a mecsest meggyujtottam es a melegedestol osszerogyott a haziko.Tisztelettel ,Jamborne Nagyszalontarol

Feketeszeder
Feketeszederv, 2010-12-05 09:20

Szia Petra!

Szuper recept, köszönöm! A koszorú klassz lett és illatos, a karácsonyfadísz is ebből a tésztából fog készülni! ;)
Szép Adventet mindenkinek!

Judit

Pocc-mocc
Pocc-mocccs, 2010-12-02 15:00

Köszönöm Petra

Megcsináltam és gyönyörű lett :) Két napja az egész szobát belengi a mézeskalács illata.

petra
petrah, 2010-11-29 11:06

kedves Pocc-mocc,
ahogy Anna is írta, kemény lesz 4 hét elteltével
mi nem ettük meg, "csak" koszorúként funkcionált

Pocc-mocc
Pocc-mocccs, 2010-11-25 13:59

Szia Petra!

Pont ezt szerettem volna én is kérdezni, amire félig-meddig válaszolt is már Liebe Anna.
Én most szeretném megcsinálni majd a koszorút, csak nem tudom, hogy 4 hét múlva ehető lesz-e még?
Bár csak dekorációnak is különleges...

Liebe Anna
Liebe Annav, 2010-01-10 18:51

Kedves Petra! Én is megcsináltam az adventi időben ezt a koszorút. Igaz, látványra a fenyő adventi koszorútól elmaradt, de már a készítésénél arra gondoltam, hogy mihez tudom később felhasználni. Igaz, 4 hét elteltével kő kemény lett, de így is remek máglyarakás lett belőle, a Te recepted alapján, csak dupla adag folyadékkal és tovább áztattam. Köszönöm a recepteket!

Zit
Zitp, 2009-12-11 13:59

Kedves Petra! Egyrészt mégiscsak elegendő volt a 150°C. :-) Másrészt pedig az volna a kérdésem, hogy ha én ebből az igen szimpatikus tésztából kiszúrogatnék formákat (miután kinyújtom persze), akkor hány percig és milyen hőfokon kellene megsütnöm, hogy hagyományos mézeskalács legyen belőle, ami azért még puha és ehető is?

petra
petraszo, 2009-12-05 21:21

Szia Zit,
remélem jól sikerül! persze, abszolút lisztfüggő, hogy mennyi tej kell a tésztához!
A sütőhőmérsékletet illetően pedig: egyértelmű, hogy emeld a hőt, ha úgy érzed hogy szükséges. Én sütőhőmérőt használok egy jó ideje, mert megelégeltem a sütőm pontatlanságát..
szép estét,
petra

Zit
Zitszo, 2009-12-05 23:04

Szia Petra! Nagyon-nagyon-nagyon SZUPER EZ A KOSZORÚ! A legfinomabb mézeskalács tészta, amit eddig ettem! :-) Itthon ez is lett az adventi koszorúnk. A másikat, a leveleset, az ovisoknak viszem majd be. Amit ez alapján készítettem, azt le is fotóztam Neked, de nem tudom, hogyan szúrhatnám be ide a képet. :-(
A sütőhőmérő nagyon jó 5let!! Mert az enyém is össze-vissza mutat mindent.

Zit
Zitszo, 2009-12-05 12:43

Már a sütőben csücsül! :-) Nekem a tésztájához csupán 30 ml tej kellett, viszont ettől is úgy ellágyult, hogy még meg kellett fejelnem 2 ek liszttel. Így viszont tökéletes lett. Viszont én most 170°C-on sütöm, mert úgy tapasztaltam, hogy a megadott 150-160 fokokon soha nem lesz kész az étel. Az én sütőm biztos gyengécske, nem tudom. Remélem, ezzel nem rontom el!

Zit
Zitcs, 2009-12-03 19:30

Ezt is kipróbálom! :-) Gyönyörű, és Téged ismerve biztosan nagyon finom is.

Legfrissebb cikkek

Köles - gluténmentes és finom!
Köles - gluténmentes és finom!
Végre egy tisztességes menza a városban, és az már csak bónusz, hogy minden egyes ételük 100%-ig gluténmentes!
A hét szakácsa: Azila
A hét szakácsa: Azila
Eheti kiemelt szakácsunk Aliz, aki gyermekkorában nagymamájától leshette el a sütés-főzés fortélyait. Sokáig élt külföldön, így más nemzetek étkeivel is megismerkedett.
Gyerekekkel Portugáliában
Gyerekekkel Portugáliában
A portugálok napi ötször étkeznek, sőt, vidéken van még egy úgynevezett ceia, vagyis éjféli vacsora is. Ezt az életérzést próbáltuk meg magunkévá tenni idei nyaralásunk alatt.
518