r
Nosalty Logó

Sonkaszelet szőlőmártással

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
koszider
Sonkaszelet szőlőmártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Összesen 1163 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Összesen 1163 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Összesen 153 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    34.7 g

Zsír

  • Összesen
    71.7 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    176 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    353.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.9 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    391.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    493 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    475 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    220 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 1163 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    34.7 g

Zsír

  • Összesen
    71.7 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    176 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    353.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.9 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    391.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    493 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    475 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    220 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 1163 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    46.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 153 kcal

Hozzávalók

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Elkészítés

Sonkaszelet

  1. Előzőleg készre főzött, vastagabb szeletre vágott füstölt húsból (sonkából, tarjából, csülökből) készítjük. Személyenként két szeletet számítsunk.
  2. A vajat felolvasztjuk, és átforrósítjuk benne a sonkaszeleteket, kicsit meg is pirítjuk. Ez 4-5 perc mindössze. Kiszedjük, félretesszük, melegen tartjuk.
  3. Elkészítjük a mártást. Lehetőleg nagy szemű csemegeszőlőből készítsük (a színe nem számít). A szőlőt leszemezzük, megmossuk, félbevágjuk. Ha sikerült mag nélkülit venni, nincs vele más gondunk, ha van benne mag, azt kipiszkáljuk.
  4. A mézet kikeverjük a borral, egy másik tálban pedig a tejszínt a keményítővel. Ha édes bort használunk, csak egy szűk evőkanál méz szükséges, ha a bor száraz, ízlés szerint édesítsük.
  5. A sonka sütése alól visszamaradt vajon felforrósítjuk a szőlőt, és kb. 5-7 percig sütjük. Jól át kell forrósodnia, de nem szabad szétfőnie! Ráöntjük a mézes bort, felforraljuk, és besűrítjük a tejszínnel. Sűrű, édeskés mártást kell kapnunk. (Ha nagyon édesnek ítéljük, cseppentsünk bele kevés citromlevet.)
  6. A kész fogást párolt rizzsel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1943
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 10.

Ajánló

Azzal a borral kísérjük, amivel a mártást főztük. Ezért ízlésünknek megfelelő, de minőségi bort használjunk hozzá. A szőlő színe miatt a fehérbor szerencsésebb, de vörös szőlő esetén rozéval is készíthetjük. Egy testes vörösbor talán túl sok ehhez a fogáshoz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sonkaszelet szőlőmártással
koszider 91 recept

Ez egy kiváló étel akkor, ha füstölt sonkát vagy bármilyen füstölt húst főztünk, és már unjuk hidegen enni – azaz bevethető húsvétkor, de szilveszterkor is. Készíthető bármilyen füstölt húsrészből, sonkából, kötözött sonkából, tarjából, de akár csülökből is. Az átpirított hússzelet nagyszerű ízt ad az egyébként édeskés szőlőmártásnak – azt is el tudom képzelni, hogy bármilyen sült mellé elkészíthető a mártás, ha egy kis füstölt, húsos kolozsvári szalonnával indítjuk. Nagyszerű maradékmentő! Én most a lencseleveshez előre megfőzött kötözött sonkát vetettem be, príma január elseji ebéd lett belőle, ebből a szerencsehozó malacságból. Bor helyett pedig a buborékjából kifogyott, maradék pezsgőt hasznosítottam. A recept egy régebbi Príma Konyhából származik.

Hozzávalók

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!