Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Milánói brassói aprópecsenye recept

hozzászólások (4)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 1104 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 6 adag *

összesen: 6621 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 124 kcal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2015-03-05 17:07

Kedves Anikó!
Érdekes elnevezés, de egyáltalán nem zavaró. mivel az első brassóinak nevezett húsos ételnek sem volt semmi köze Brassóhoz. A TV -ben volt a rendszerváltás után egy kackiás bajuszú ízes, tagolt beszédű riporter Papp Endre. Vendéglátós családból származott. Édesapjának, akitől a nevét is örökölte saját vendéglője volt, amit természetesen a nagy államosításakor elvettek tőle. Az öreg Papp Endre nagyon jó és közismert szakács volt, ezért később a Mátyás Pince szakácsa, végül főszakácsa lett. Ő készítette el az első brassóit, amit ma mindenki a saját ízlése szerint fűszerez és állít össze. Ennyit egy kis gasztró történelemből. További sikeres sütés - főzést és sok jó receptet kívánok:
Zoli

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2015-03-05 17:39

Kedves Zoli,
nekem is a cím kapta meg a szemem:) Aztán elolvastam amit írtál és elmosolyogtam magam. Örök téma ez az én brassóim, a te brassóid az ő brassóija:) És hogy tovább fokozzam, megosztom Veled az eredeti brassói kérdését ime még néhány verzió, a kackiás bajszú Papp Endrétől függetlenül:
1. Zsolnay Gábor szerint: a receptet 1948 -ban Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest-Brassó között haladó vonaton. (Fokhagymás, borsos, burgonyás változat, sertés-szűz húsból.)
2. Dózsa György mesterszakács állította, egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva, hogy Brassóból származik az étel, és valójában egy fokhagymás marhatokány. (sült szalonnán pirított burgonyás változat, fokhagymás marhahúsból.)
3. Unger Károly szerint a leghitelesebb forrás Csáky Sándor "XX Század Szakácsművészete" című könyve, mely szerint az eredeti recept, bélszínből készült, és ismeretlen szakácstól származik. (paradicsomos, vörösboros, gombás változat, tarhonyával).
4. Pető Gyula "Ételkészítési Ismeretek" című könyve, nem foglalkozik az eredetével, de mivel ebből a könyvből tanultak szakácsaink, meg kell említeni. (Szűzpecsenyés, füstölt szalonnás, fokhagymás, főtt burgonyás változat.)
5. Papp Endre állítása szerint, a receptet, Ő alkotta meg, egy ételújítási versenyre 1950 szeptember 17 -én. Azért adta a Brassói nevet, mert még erősen élt benne Trianon emléke, és Kolozsvárt már lefoglalták az erdélyi rakott káposztának. (Kolozsvári szalonnás, szűzpecsenyés, hagymás, zöldborsós, paradicsomos, zöldpaprikás változat, pirított, resztelt burgonyával.)
6. Az óbudai változat szerint, a receptet, a Weiss kocsma tulajdonosának felesége, találta ki, egytál ételként Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. (Majoránnás, hagymás sertéshúsból, tarhonya garnírunggal).
7.-nek meg irhatom: Gabys majorannásan, fokhagymásan és nagyon finoman készíti el:DDD
Tehát az eredeti brassói ezek szerint mindenkié és senkié:) További szép napot Neked! Gabi

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2015-03-06 09:12

Kedves Gabi!
Látod, már azért érdemes volt írnom, hogy tovább fűzd a gasztró történelmet. Nagyon tetszik, hogy Te is utánanézel egy - egy érdekes dolognak. Egy a főzést igazán szerető embernek mindig inspiráló, ha a saját ízlésvilágának megfelelően továbbgondolhatja és újraalkothatja a régi szakácsok ételeit. Szeretettel ajánlom figyelmedbe " Vinkó József: Szellem a fazékból " című könyvét, amiben szintén sok étel eredetéről lehet olvasni. További sok jó receptet kívánok Neked:
Zoli

1104
sertéslapocka 2 kg
vöröshagyma 2 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 5 gerezd
burgonya 2 kg
milánói szósz 1100 g