r
Nosalty Logó

Töltött mézes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vivike
Töltött mézes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Mézeslap

Krém

Máz a tetejére

Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Mézeslap

Krém

Máz a tetejére

Összesen 6598 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Mézeslap

Krém

Máz a tetejére

Összesen 264 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    23.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    303.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.4 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    164 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    162 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    99.5 g

Zsír

  • Összesen
    238.4 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    860 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3035.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    1157 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    175 mg
  • Foszfor
    904 mg
  • Nátrium
    589 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1013.7 g
  • Cukor
    587 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    332.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1644 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    110 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    396 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1615 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    346 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    579 micro
Összesen 6598 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 264 kcal

Hozzávalók

Mézeslap

Krém

Máz a tetejére

Elkészítés

Mézeslap

  1. A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Tejfölt csak akkor tegyünk bele, ha a tészta nem áll össze. Ha az 1 evőkanál tejföl esetleg nem elég, adhatunk még hozzá több tejfölt, de mindig csak kis adagokat. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk.
  2. A tésztát három részre osztjuk. Egyenként akkorára nyújtjuk, mint egy gázsütő tepsijének alja. A tepsi aljára sütőpapírt helyezünk, így sütjük ki a lapokat egyenként. Vigyázni kell, mert gyorsan sül, és hamar megég. Az én gázsütőmben kb. 6-8 perc alatt sül aranybarnára.
  3. Amikor a lapok kisültek, néhány órára félretesszük. Én általában akár 2-3 héttel a süti készítése előtt megsütöm a lapokat - amikor éppen időm és kedvem van hozzá. Arra kell vigyázni, hogy olyan helyre tegyük, ahol nem törik össze.

Krém

  1. A tejből és búzadarából tejbegrízt főzünk. Hideg vízbe állítva, állandó kevergetés mellett teljesen kihűtjük. Vigyázzunk, ne csomósodjon be.
  2. A vajat a porcukorral habosra keverjük (kézzel keverve legalább 20-30 percig). Amikor már jó habos, belekeverjük a kihűlt tejbegrízt, és tovább keverjük, amíg szépen egyneművé válik.
  3. A krémet két részre osztjuk. Az egyik részbe kerül a kakaópor, jól elkeverjük. A másik részbe belereszeljük a citrom héját és legalább a fél citrom levét (én az egész citrom levét bele szoktam nyomni, és mehet bele egy kis citrom húsa is).
  4. Az első mézes lapra kerül a citromos krém, befedjük a második mézes lappal, majd arra kerül a kakaós krém. A tetejére jön a harmadik mézes lap.

Máz a tetejére

  1. A cukorból és vízből szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a kakaóport. Összefőzzük, teszünk bele egy kis vajat vagy margarint, de akár olajat is adhatunk hozzá, hogy szép fényes legyen. Ezt a mázat öntjük a sütink tetejére.
  2. Ha nincs kedvünk ezzel a mázzal szórakozni, akkor tortabevonóból is elkészíthetjük a mázat. Ebben az esetben vízgőz fölött felolvasztunk 12-15 dkg tortabevonót vajjal vagy margarinnal. Amikor teljesen felolvad minden, forrón a tészta tetejére öntjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 40x31
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4182
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 01.

Ajánló

A süteményt fogyasztás előtt legalább 1 nappal (24 óra) el kell készíteni, különben törik és nem szeletelhető. Ez egy nagyon finom sütemény. A sötét holland kakaóval és citrommal ízesített krémek valami csodás ízhatást adnak.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a süteményt még nagymamám sógornőjétől tanultam. Ők sajnos már nincsenek közöttünk, de a töltött mézes a család egyik kedvence maradt. Nosztalgiával gondolok mindig vissza azokra az időkre, amikor a kamrából Annus néni előhozta a hőn áhított sütit. Karácsonykor elmaradhatatlan volt.

Hozzávalók

Mézeslap

Krém

Máz a tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek