Tátra-csúcs recept

Tátra-csúcs
Tátra-csúcs
65 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Tátra-csúcs kedvenc süteményem, ami évek óta hiányzik a cukrászdai kínálatból (legalábbis a mi környékünkön). Évekkel ezelőtt rátaláltam egy jó kis receptre, amin itt-ott változtattam. Az én házi készítésű Tátra-csúcsom valamivel kisebb mint a bolti, de ugyanolyan finom! Nagy ünnepekkor készítem, megérdemli a különleges helyet az ünnepi asztalon.

hozzávalók / 6 adag

piskótához

krémhez

bevonathoz

ajánlat

Ez a desszert étcsokis tortabevonóból is elkészíthető. Mandula nélkül is nagyszerű!! A piskóta körök nagyságát a habzsák és a kinyomófej mérete határozza meg. Én azért használok kis méretű szaggatót, mert az injekciós tűhöz hasonló műanyag tortadíszítőm van. Ezzel nem lehet nagyobb méretű piskóta körre tetemes mennyiségű krémet gusztusosan felhalmozni.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
mikor: uzsonna
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokikrémes mini torta
Szólj hozzá!

elkészítés

piskótához

  1. A tojások sárgáját a kanálka vízzel elkeverjük. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal belekeverjük a tojások sárgáját. Ezután beleszitáljuk a kimért lisztet, és szintén óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a habba.
  2. Egy nagy alakú sütőlemezt beborítunk sütőpapírral, és a masszát rákenjük kb. 31x31 cm-es négyzet alakban. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük a piskótát. Amikor kész, lehúzzuk a piskótáról a papírt, és hűlni hagyjuk.
  3. A piskótából ezután egy kisméretű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki. (Nekem 30 db lett ebből a mennyiségből.) Egy tálcán vagy húsvágó deszkán félretesszük.

krémhez

  1. A csokoládét apróra tördeljük, és egy nagyobb üstben vízgőz felett megpuhítjuk.
  2. A tejszínt egy lábaskában felforrósítjuk, és a puha csokoládéhoz öntjük. Ezután egynemű krémmé keverjük, majd teljesen hidegre hűtjük.
  3. Ezután kézi robotgép legmagasabb fokozatával tömör habbá verjük. Habzsákba töltjük a krémet, és a tálcán várakozó piskótatallérokra körkörös mozdulatokkal ráhalmozzuk. A mandula-darabkákat ide-oda belenyomjuk a krémbe.
  4. A félig kész csúcsokat tálcástul a mélyhűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.

bevonathoz

  1. A tortabevonót egy kis méretű üstben vízgőz felett felolvasztjuk (ízlés szerint olajat vagy vajat is felhasználhatunk hozzá).
  2. Az üstöt kissé oldalra döntjük, és a fagyos csúcsokat kézzel beleforgatjuk a csokimázba. A kész Tátra-csúcsokat tálcán a hűtőbe tesszük tálalásig.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • költség: 1650 Ft
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 2 952
elküldve: 0
receptkönyvben: 38
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
297 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1005