Szilvalekváros derelye recept

Szilvalekváros derelye
Szilvalekváros derelye
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Viszonylag ritkán készítek derelyét, mert elég macerás, de a végeredmény miatt megéri.
A tészta nyújtása közben jutott eszembe, hogy van itthon egy tésztakészítő gépünk is, amit csak megvásároltunk és talán
lustaságból soha nem vettünk elő. Legközelebb kipróbálom. Biztos könnyebb vele nagyon vékony tésztát nyújtani, ami
a jó derelye elengedhetetlen feltétele.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Porcukorral meghintve tálaljuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo vega
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
diéta: tejmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

barátfüle, lekváros derelye

elkészítés

  1. A lisztből, a tojásokból, 2 dl víz és egy csipet só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. 15-20 percig gyúrjuk, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta.
  2. Két részre osztjuk és tálkával letakarva 20 percig pihentetjük.
  3. Amíg a tészta pihen, a zsemlemorzsát az olajon világos barnára pirítjuk (kb. 15 perc alatt).
  4. A tésztát két részletben nagyon vékonyra, kb. 1 mm-re vastagságúra nyújtjuk. Két kb. 35x40 cm-es tésztalapot kapunk.
  5. Amikor az egyik lapot kinyújtottuk, a felénk eső felére egyenlő közökben egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, egymástól kb. 7 cm távolságra.
  6. Ráhajtjuk a tészta másik felét és az ujjunkkal a lekvárkupacok körül lévő tésztát jól lenyomkodjuk.
  7. Derelyevágóval feldaraboljuk. Egy ilyen tésztalapból 5x3, azaz 15 derelyénk lesz.
  8. A feldarabolt tészta széleit villával körbenyomkodjuk, nehogy a lekvár kifolyjon belőle.
  9. Amikor ezzel megvagyunk, jöhet a másik adag tészta.
  10. Amíg a másik adag tésztával bajlódunk, egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni, amibe beleszórjuk a sót.
  11. A derelyét 2-3 részletben kifőzzük, adagonként kb. 25 perc alatt fő meg.
  12. Amikor kifőtt, beleforgatjuk a prézlibe. Ezt a műveletet lehetőleg egy nagy lábasban végezzük, hogy minden derelye jó prézlis legyen.

  • költség: 1575 Ft
  • elkészítettem: 16 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 77 149
elküldve: 4
receptkönyben: 924
elkészítve: 18/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (13)

phoebe46
phoebe46p, 2013-11-29 21:32

Nagyon szeretem ezt a receptet, nálam ebből készül a nudli is. :)

gyongyiavar
gyongyiavarsze, 2012-09-05 22:24

Kedves Rozsdahaj! A szalonnás tejfölös masszát én túrós tésztára szoktam tenni tálaláskor. Próbáld ki az is nagyon fincsi. Anyósom "vajaljának" hívja.

ágota17
ágota17h, 2012-08-27 11:17

Elkészítettem a házi szilvalekvárunkkal, nagyon finom. Tésztakészítő géppel nyújtottam, szerintem ugyanannyi idő mint kézzel nyújtani, de nem olyan fárasztó. Egyáltalán nem kemény, sűrű a lekvárunk, kb olyan mint a bolti üveges lekvárok, de mégse folyt ki.

Katalin65
Katalin65sze, 2011-11-09 20:12

Próbáljátok meg a zsemlemorzsát barna cukorral együtt pirítani.....hmmmm mi nagyon szeretjük!!!!

Muci
Mucisze, 2011-08-24 17:22

Kedves " mullerbrigi " !
Én saját készítésű szilvalekvárt használtam. Szerintem igazi sűrű, kemény szilvalekvárt üzletben nem árulnak, inkább piacon lehet venni.
Üdv.: Muci

Öregpeti
Öregpetip, 2011-08-12 07:17

A zsemlemorzsát szárazon pirítom meg,majd,ha szép a színe,hozzáadom a zsiradékot.Mikor mi illik hozzá:vaj,olaj,libazsír.Sosem ég az edény aljára a prézli!

mullerbrigi
mullerbrigics, 2011-08-11 19:02

Nagyon jól hangzik a recept! ill. finomnak!
Az lenne a kérdésem, hogy hol tudnék beszerezni ilyen szilvalekvárt? (itt ahol lakom tuti nincs...de talán ha boltba lehet kapni anyukám tudna nekem küldeni.. :) )

torkika
torkikap, 2011-07-01 13:14

Szia, Szerintem nem nehéz derelyét csinálni, sőt, pofon egyszerű, csak egy jó recept kell, és ez az!!!!!
Soha még nem csináltam, sőt tésztát se nyújtottam még, bár anyukámtól, nagymamámtól ezerszer láttam, mégis elsőre sikerült, valami isteni lett. Régen anyukán nem zsemle morzsába forgatta, hanem szikkadt kenyér belsejét morzsolta el, és azt olajon lepirította, majd picit még a kifőtt derelyét is pirította vele. Így csináltam én is, és teljesen ugyan olyan, mint az övé. Gyerekkorom jutott eszembe róla!
Köszönöm a receptet!

Üdv!

Muci
Mucih, 2011-03-21 17:45

Kedves Maxcot !
Örülök, hogy jól sikerült a derelye, annál is inkább, mert nem olyan könnyü jó derelyét készíteni.
Én is ritkán fogok hozzá, pedig nagyon szeretjük.
Üdv.. Muci

maxcot
maxcotv, 2011-03-20 14:09

Kedves Muci!

Köszönöm ezt a receptet, már nagyon régóta kerestem. Nagymamám készítette gyerekkoromban, ő barátfülének hívta. Elkészítettem és csodás lett. Mégegyszer köszönöm!!!
További, jó sütést-főzést!
Üdvözlettel:Maxcot

rozsdahaj
rozsdahajk, 2010-10-26 12:12

Én anyósomtól tanultam, hogy merjem néha keverni az édest és sóst. Tudom, hogy nagyon furcsán hangzik elsőre, de érdemes kipróbálni:
Húsos füstölt szalonnakockákat sütök ki, beleteszek egy tejfölt, összesütöm. Ezt öntöm rá a kifőtt lekváros derelyére. Egyszerűen nem lehet abbahagyni!

Legfrissebb cikkek

Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
A főváros legizgalmasabb szabadtéri programja elé nézünk a budapesti italmérések gigászi főzőversenyén május elsején. A Kocsmajális hősies küzdelmet ígér bográcsok gyűrűjében.
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!
940