Svájci röszti recept

Svájci röszti
Svájci röszti
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Rösti eredetileg a svájci konyha sajátja, a fondü és a raclette mellett. Sokféle krumpliételt hívnak Magyarországon "röszti"-nek, de Svájcban ez RÖSTI, st-vel írva és ejtve és ez az eredeti receptje.

Ez egy igazi, tradicionális svájci "parasztétel". Olyasmi volt ez, mint nálunk a szalonnás, hagymás tojásrántotta. Kora reggel kimentek az emberek a földekre dolgozni, így 9 óra tájban már rendesen megéheztek egy tartalmas reggelire. Ilyenkor a konyhában már gőzölgött a serpenyőben a röszti.

A svájci hagyományban a rösztisütő serpenyő ugyanolyan szent dolog volt, mint nálunk a palacsintasütő. Tilos tisztítószerekkel tisztára, zsírmentesre súrolni, mert úgy ragadóssá válik. Használat után forró vízbe be kell áztatni pár percre, így felázik, ami esetleg beleragadt, majd tiszta forró vízzel kimosni, papírral szárazra törölni. Ha így van kezelve, semmi soha nem fog beleragadni. (Ez amúgy tényleg igaz, a rendes konyhai serpenyőkre is!)

Ha rösztit akarunk készíteni, a tapadásmentes serpenyőn kívül egy lapos forgatólapátra és egy nagyméretű, lapos fedőre vagy tányérra is szükségünk lesz, amivel majd megforgatjuk a lepényt.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: svájci
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sazlonnás-burgonyás egytálétel, eredeti svácji burgonyalepény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megfőzzük, és a főzőlevében hagyjuk teljesen kihűlni. Legjobb, ha előző nap főtt, akkor van a legmarkánsabb íze, és kicsit gumiszerű állaga. Ha szétfő, vagy nem a héjában hűl ki, nem lesz "igazi" röszti íze és állaga.
  2. A kihűlt burgonyát a legnagyobb lyukú reszelőn durvára reszeljük.
  3. Egy nagy, tapadásmentes serpenyőben eloszlatjuk, felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk a kockákra vágott húsos szalonnát (ha teszünk bele, de nem fontos), majd rádobjuk a reszelt krumplit, megsózzuk. Kicsi vizet (2-3 evőkanálnyit) is tehetünk rá, így szaftosabb lesz.
  4. Lapos fakanállal vagy hőálló műanyag forgatólapáttal többször kevergetve kicsit megpirítjuk, összeforgatjuk a burgonyát, elkeverjük benne a sült szalonnadarabokat. A főzőlap hőmérsékletét közepesre mérsékeljük. Ha valahol odakap massza a serpenyőhöz, elválasztjuk a lapáttal. Eközben is javul kicsit a serpenyő tapadásmentessége.
  5. Pár perc pirítás után a lapáttal sűrűre lenyomkodjuk a krumplis keveréket, kerekre formázzuk. 5 percig lefedve pirítjuk, majd nyitva még 5 percig.
  6. Meg kell fordítanunk a lepényt, ami a következőképpen történik: Veszünk egy lapos fedőt vagy egy tányért, a serpenyőt vagy a tartalmát lefedjük vele, majd egy mozdulattal fejre fordítjuk, hogy a krumplilepény a fedőre vagy a tányérra átboruljon, majd enyhén mozgatva, riszálva visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. Ha ügyesek voltunk, akkor szépen egybemaradt.
  7. Visszatesszük a serpenyőt a tűzhelyre, és a másik oldalát még kb. 8-10 percig közepes tűzön pirítjuk.
  8. Az előző megforgatós módszerrel lapos tányérra, tálra csúsztatjuk.
  9. Önmagában salátával, vagy valami szaftos húsétel mellé köretként is kiváló.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 31 876
elküldve: 9
receptkönyvben: 422
elkészítve: 12/18
Facebookon megjelent: 1

szakács

Sienne

Mióta szakács: 2011.11.13.
15 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

343