Savarin recept

Kalória?
Savarin
Savarin
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Drága jó nagymamám isteni foszlós kalácsokat tudott sütni. A rokonság gyakran bombázta kérdésekkel, hogyan csinálja. A mérnök végzettségű családtagok mindig ki is akadtak a válaszokban előforduló mennyiség és egyéb meghatározásokon: "egy olyan összemaroknyi liszt"... "egy pici élesztő".... "amikor már látod, hogy jó"....
Hát igen, a drága nagyi "összemarokja" nagyobb volt az enyémnél, így aztán ezzel a leírással nem ment sokra az ember.  Meg aztán honnan látja az ember, hogy már összeállt, és jó a tészta?? Életem párja egy bankjegyvizsgálókat gyártó cégnél dolgozott. Egyszer egy kiállításon, az utolsó napon, amikor már mindenki fáradtan leste a másodperceket, hogy mindjárt vége, és lehet bontani, és hazamenni, egy fiatalember fittyet hányva az időre, jól belemelegedett a kérdéseibe. A párom eleinte lelkesen válaszolgatott, de aztán kezdte megunni. Mire a fiatalember - éppen egy bankjegyet vizsgálgatva a készüléken- megkérdezte: "És azt honnan látni, hogy egy bankjegy hamis-e??" Mire a párom: "Onnan, ahol áll. Onnan már látni...." :-)
Így van ez a tésztagyúrásnál is, a gyakorlat hozza meg a válaszokat. Mindenkinek ajánlom azonban, hogy próbálkozzon meg ezzel a tésztával, mert ha véletlenül egy ragacsos massza is sikeredne belőle, nem gond: ügyeskedje, öntse bele a formába és süsse meg. Nem fogja megbánni. Ez a tészta másnap is lágy, és isteni finom. Aki gyerekeknek készíti, az használjon több vizet, és kevesebb aromát.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

Az öntethez

ajánlat

Alma-körte vegyes kompóttal tálalhatjuk, vagy esetleg további higított sárgabarack lekvárral. Mivel ez egy koszorúforma, a közepébe szórhatunk friss gyümölcsöt, ami szép dekorációja is lehet egyben.
 

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

baracklekváros-szirupos kelt kuglóf
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit szobahőmérsékletre melegítjük (kb. 1 óra).
  2. A meglangyosított tejbe szórjuk az élesztőt, kis cukrot adunk hozzá, és 4 ek. lisztet keverjünk bele.
  3. Ezt a kovászt  kb. 30 percig, letakarva kelesztjük. A megmaradt lisztet, tálba szitáljuk, hozzákeverjük a cukrot és a sót, közepébe kis mélyedést csinálunk.
  4. Beleütjük a tojásokat, belemorzsoljuk a lágy vajat, az érett kovászt, és sima tésztává dagasztjuk. (Akinek van kenyérsütő gépe, az szórjon bele minden hozzávalót -elsőnek a folyékonyakat, majd a többit, és dagasztassa ki a géppel, majd hagyja megkelni...)
  5. A megdagasztott (elég lágy!) tésztát hagyjuk duplájára kelni.
  6. Kivajazott "savarin" formában -esetleg kapcsos koszorúformában - 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
  7. Amíg sül, készítsük el az öntetet: vizet a cukorral és a pálinkával kb 5 percig forraljuk.
  8. A megsült tésztát vegyük ki a formából, tegyük egy nagyobbacska tálcára és locsoljuk meg még forrón a sziruppal. Mindet rá kell locsolni, szépen lassan adagolva, lehetőleg az oldalára is öntözve, hogy jól átjárja a nedvesség az egészet.
  9. A baracklekvárt forraljuk össze a cukorral és annyi vízzel, hogy önthető mázat kapjunk eredményül. Ha kell, turmixoljuk össze a darabokat (házi lekvároknál..). Kenjük be az oldalait is lekvárral.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
nézettség: 12 407
elküldve: 3
receptkönyben: 100
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

OsztriGa

Mióta szakács: 2010.09.20.
35 recept

Hozzászólások (39)

EnigmaticE
EnigmaticE szo, 2012-05-12 18:18

megcsináltam, és béna mód elsőre ezzel a recepttel. A tészta szép, kel mint állat, sülés közben illatos, de itt jön az első, túl sok az élesztő, valamennyi kifut. A sütési idő ennek ellenére rövidebb lett az adott fokon, méghozzá több mint 10 perccel. Maga a süti viszont nagyon pufi, nagyon szép.
A pálinkás locsolás egy káosz. rengeteg a rálocsolandó (én alig többet locsoltam rá az itt megadottak felénél) mégis a végeredmény sírás, mert egy tök jó süti lenne, ha nem lenne még ennyitől is átázva :(
Ha valaki még nem csinált ilyet az egész pálinkás-lekváros részt kihagynám a helyében és simán porcukroznám

Gargoyle
P. / Gargoyle szo, 2012-05-12 22:17

Ennek a sütinek a feltalálása óta épp az a lényege, hogy elázzon. :-)

lalitydora
lalitydora szo, 2011-01-08 20:32

A látvány gyönyörűűűűűűű.... Viszont nem lesz a család legfőbb kedvence, hiányzik a váó.. Gyümölcsös és egy csokis öntetet hoztam össze a végére.. A mai kártyázás éke lesz.. KÖSZÖNÖM

lalitydora
lalitydora szo, 2011-01-08 18:19

Kedves osztriGa!
Az előkészületek megvoltak, most benn sül a kis édes.. Annyi külömbséggel, hogy egyesitettem a te és Gargoyle receptjét.. szó szerint - remélem valami jó fog belőle kisülni :-)))

Gargoyle
P. / Gargoyle cs, 2010-11-04 11:29

Én pogiznék szerintem, meg csinálnék ropit. Meg a sajtot. Azt hiszem. :-)

osztriga
OsztriGa / osztriga cs, 2010-11-04 11:42

Igazad van!! A 2. grissini receptre esett a választásom, mert a hozzászólásokból ítélve jó lehet, és a Juci ropijához kellene sajt is, de azt én most nem tudok szerezni... :((
Na irány a konyha!! Azt hiszem kutyulok egy savarint is, ha valaki mégis inkább borozna... :)
T.

osztriga
OsztriGa / osztriga cs, 2010-11-04 09:36

Ez igen!!! Még öt sárgája...nem csoda, hogy kinézett a formából!!! Nagyon szép lett!! Gratulálok!!
Sajttal le kellett állnom :(, mert a srácok itthon vannak, és elcsábítottak ide a közeli erdőbe sétálni. Tegnap mozi volt, de ma megint napirenden van!! Ráadásul ma egy sereg pasi jön sörözni...valamit ki kell találnom.
T.

osztriga
OsztriGa / osztriga k, 2010-11-02 13:17

....már látom magam előtt: fejébe nyomja a vadászkalapját, hóna alá kapja a notebookját, irány a les... csak hetek kérdése... :))
Az igaz, hogy több mint 10 éve vagyunk egybekötve, de kb. két hete tiszta izgatottan közölte velem a bevásárlásnál, hogy vegyek csülköt, mert Ő fog pörköltet csinálni belőle a hétvégén!!! És így is lett. Ide ugyan nem raktam fel, de állati jó lett. De azért csokoládétortát sütni nem fog...az már látszik..már csak az íze végett sem...:DD
T.

Gargoyle
P. / Gargoyle k, 2010-11-02 11:54

A sajt jó, úgy ízesítsd, ahogy csak szeretnéd. :-)
Hallod, olyan magasra nőtt, hogy félig kinn van a koszorúformából. Le kellett takarnom alufóliával, mert emiatt hamar barnulni kezdett a teteje. Most vakon sütöm. Még 15 perc. :-)

osztriga
OsztriGa / osztriga k, 2010-11-02 12:25

hűha....ügyi vagy!!!! aztán végül Te is eheted 4 napig... :DDD
Sajt: éppen most gondolkodtam el, hogy a srácok miatt maradjak-e valamilyen európiai íznél... azt hiszem elsőre inkább "csak" borsozok, esetleg zöld bors??? Nem próbáltad még???
T.
(mindjárt beviszem a gépet a konyhába...ez kész őrület, csak "a ZURAM" haza ne jöjjön...mindjárt első kérdése: már megint játszol???? :(( ) nosalty-függő lettem...

Bia
Bogi :o) / Bia k, 2010-11-02 13:03

Először én is így voltam a férjemmel...!Most pedig reggel amikor felébred,nosalty-val kávézik.Bogi

Gargoyle
P. / Gargoyle k, 2010-11-02 12:40

Oké, kész lett!
Megagiga savarint sütöttem! :-D
Óriási, és állati guszta.
Idáig tartott bekenegetni, de már tudom, érzem, hogy szuper! Megvágni most nem fogom, mert el kell mennem, és csak este érek haza, viszont szeretném lefényképezni. Úgyhogy marad holnapig. Úristen, gyönyörű lett! :-))))
A sajt: szerintem nyomhatsz bele borsot, fokhagymát, petrezselmyet, snidlinget, kaprot, ilyesmit...

osztriga
OsztriGa / osztriga k, 2010-11-02 12:47

Hurrá!!
mindjárt át is nevezem... :DDDD MEGAGIGA SAVARIN...
Szerencsére ez holnap is ugyanolyan finom!!
T.

Gargoyle
P. / Gargoyle k, 2010-11-02 12:51

Olyan kár, hogy el kell mennem. Majd holnap folytatjuk!
Azurad miatt meg szerintem ne aggódj!
Mondd meg neki, hogy ha nem lenne a Nosalty, nem ehetne ilyen finomakat! ;-p
Sok puszi!

osztriga
OsztriGa / osztriga k, 2010-11-02 11:35

:))) Én meg vettem a bácsinál tejet, jár hozzánk egy autó, ami házi tejet árul...bár nem az az igazi "vödörbe fejt", de nekiállok a sajtodnak!!! Nagyon izgatott vagyok, mondhatni duplán, a savarin miatt is... bár én ezt kb. tízszer megsütöttem már, nem lehet baj...egyszer pl. elfelejtettem, hogy a vajat nem kell megolvasztani, és így olyan ragacsos valami lett belőle, hogy kis híján bevágtam az egész "szulutykát" ahogy drága nagyi mondta, a kukába. De aztán sajnáltam a sok tojást, meg a munkát, így valahogyan beleügyeskedtem a ragacsos vackot a formába, és megsütöttem. Isteni lett.. megyek sajtozni..
T.

Gargoyle
P. / Gargoyle k, 2010-11-02 10:14

No, most tartok a 3-as pont, kovásznál. 30 perc pihi. :-)
Majd beszámolok.

Gargoyle
P. / Gargoyle h, 2010-11-01 19:00

Ne aggódj tényleg, én voltam a béna... :-S
Nem, én igazából sütikhez nem használok légkeverést. Persze mindenki azt mondja, hogy nem szárít, de egyszer elvégeztem egy kísérletet. Fogtam édesanya jó kis piskótareceptjét és megsütöttem kétféleképpen. A légkeveréses nyomába sem ért a simán sütöttnek. Úgyhogy én biztosan 200 fokon, simán sütöm majd. Feltétlenül elmesélem milyen lett! Már alig várom. :-))

Gargoyle
P. / Gargoyle h, 2010-11-01 18:44

ehhhh, nem jól írtam.....pedig nem először számolok át ilyet :-D
200 fok na, persze, hogy jó a 180 légkeveréssel.
nem szóltam... :-S
vizsont átszámolni tényleg úgy kell, hogy a légkeverés mindig forróbb önmagában, a sima sütésnél ilyenkor nagyobb hőfok kell. a különbség 20 fok.
bocsi!

osztriga
OsztriGa / osztriga h, 2010-11-01 18:49

akkor jó, mert most komolyan elkezdtem gondolkodni... elrontottam volna... mert ugye jó pár nap eltelik mire felkerül egy recept, de ezt most komolyan vettem, mert fel akartam tenni, és tudom, hogy sokaknak nincs tapasztalata, így szinte biztos voltam a 180 fokban...
És Te légkeverésesen sütöd??
T.

Gargoyle
P. / Gargoyle h, 2010-11-01 18:30

Tényleg 180 fok hőlégkeveréssel?
Az 160 fok simán. Kelt tésztához olyan kevésnek tűnik.

osztriga
OsztriGa / osztriga h, 2010-11-01 18:37

Igen, én mindig légkeverésesen sütöm, de a 160 az tényleg kevésnek tűnik. Ezt így kell átszámolni??? Most gondban vagyok... Az lehet, hogy számít, hogy ez egy hihetetlenül lágy tészta??? 5 tojástól szinte habos..
T.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry h, 2010-11-01 10:26

A mai napig azért nem tudok olyan finom fasírtot sütni, mint Anya, (megjegyzem messze földön híres, rezegős :DDD) mert nem tudja megmondani, miből mennyi kell. De anya, mégis egy kb. fél kiló darált húshoz mennyi zsemle, mennyi tojás, mennyi hagyma....Hát úgy szermre, kislányom, érzésből. Eddig 2x próbálkoztam, az első katasztrófa lett, vagy 5 évvel ezelőtt (ízre jó lett, csak kemény) meg egyszer vagy egy éve, na az már közelített, de mégsem az igazi. Esküszöm egyszer átmegyek hozzá mérleggel :DDDD

osztriga
OsztriGa / osztriga h, 2010-11-01 10:39

Az se jó, én egyszer megtettem, mindent mérlegeltünk, aztán amikor már majdnem kész volt, akkor láttam, hogy éppen visszateszi a lisztes dobozt a polcra... Mire kérdőn néztem rá, erre ő: na jó, jó csak egy kis lisztet tettem hozzá, mert egy picit úgy éreztem lágy még... :D
Ennyit erről, vagy benne van a kezedben az érzés, vagy felejtsd el! :)
Mellesleg a kelt tészta készítéséhez én vettem órákat a nagyitól. Együtt gyúrtuk, dagasztottuk, ő adagolt, én meg tanítottam a kezemet "érezni", "látni". Nem állítom, hogy tökéletesre sikeredett már az első ezután, de azért ez hasznosnak bizonyult.
T.

Gargoyle
P. / Gargoyle h, 2010-11-01 10:35

Jucikám, csak az segít! Tetten kell érni őket az elkövetés közben...a mérleggel. :-p

onyxnomi
onyxnomi h, 2010-11-01 00:09

Kedvenc mértékegységem anyukámtól: "hát úgy szemre..." :)))

osztriga
OsztriGa / osztriga h, 2010-11-01 08:51

Igen, igen, lehetne egy ilyen nagyi aranyszlengszótárt nyitni... :)
Aztán ott van: hát, olyan gondolomnyi.... és a ne túl sokat!!!
T.

Gargoyle
P. / Gargoyle v, 2010-10-31 20:54

Imáááádom!
De jó, hogy felkerült!
El fogom készíteni! Köszi!
Eszter

werdi
werdi / werdi v, 2010-10-31 18:31

:-)) Valóban jók ezek a meghatározások: pl. "amikor már szottyos a tészta..." :-D

osztriga
OsztriGa / osztriga v, 2010-10-31 18:46

Éljenek a nagyik, az arany meghatározásaikkal!! Egyébként ez a süti 4 napon keresztül szuper puha marad. Ezt csak azért tudom, mert egyedül kellett megennem (párom fogyózik, a gyerekeknek meg nem engedtem a pálinka miatt...), és azt, amit a vendégek hagytak ennyi napig ettem. Igaz üvegbúra alatt tartottam, de szuper finom volt a negyedik napon is.

627