Reform pogácsa lenmaggal recept

Reform pogácsa lenmaggal
Reform pogácsa lenmaggal
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szüretre készülünk, ilyenkor anyukámnak besegítek a sütés-főzésben. Előző nap kalácsokat sütünk, a szüret hajnalán pedig pogácsát, amit kiviszünk a szőlőbe, és pihenésképp elfogyasztjuk. Én már 99%-ig áttértem a  teljes kiőrlésű lisztekre, így nem tudok enni édesanya túrós pogácsájából, de nem szeretnék pogácsa nélkül szüretelni. Mert a szüret pogácsa nélkül olyan, mint a pizza sajt nélkül. Így kerestem egy sajtos pogácsa receptet, de átvariáltam és megbolondítottam lenmaggal. Isteni puha pogácsák születtek!

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

lenmagos pogácsa teljes kiőrlésű lisztből, teljes kiőrlésű pogi lenmaggal, lenmagos reform pogi
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, villával összetörjük pépesre, egy keveset hozzáadunk a tejből, amivel csomómentesre keverjük.
  2. Egy tálban a lisztet, a sót, cukrot összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejes krumplit, a lereszelt sajtot,a  lenmagot, az olajat és a maradék tejet.
  3. Jó alaposan bedagasztjuk és 1 órán át langyos helyen pihentetjük.
  4. Ha megkelt, elnyújtjuk, hajtogatjuk, majd pihenni hagyjuk 20 percig. Ezt még kétszer megismételjük.
  5. Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük langyos tejjel, és még negyed órát pihentetjük.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 25 060
elküldve: 6
receptkönyvben: 423
elkészítve: 8/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept
hirdetés

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Olrenta
Olrenta cs, 2016-03-17 23:57

Sziasztok!

Elkeszitettem eletem elso pogacsajat,ami nagyon jo lett. Egyetlen baja megis lett, hogy kesernyes utoize van a lisztnek. Alapbol ilyen a tk buzaliszt, vagy mas baja volt? KOSZI

Jucmok
Jucmok p, 2014-08-01 08:23

Szia Zsuzsa,
köszi szépen a receptet, szeretjük! :)
Életem első próbálkozása volt pogácsasütés téren, és azt kell mondjam, jól sikerült!
Könnyű, légies tésztát kaptam, gyúrtam, hajtogattam. Szépek, finomak, és persze egészségesek lettek. :)
Nem szaggattam ki őket, hanem késsel becsíkoztam az elnyújtott tészta tetejét, és kockákra vágtam. :)
Párom miatt laktózmentes tejjel készítettem, így kicsivel több sót még elbírna, de ez csak a tej édessége miatt van.
Biztosan sokszor el fogom még készíteni!
Jucmok

Ajandek
Ajandek / Ajandek v, 2012-01-22 21:57

Szia.
Megsütöttem ma életem első teljeskiőrlésű pogiját, és minden a legnagyobb rendben ment.
A pogikák gyönyörűen megnőttek, és pihe-puhára sültek:-))
Nagyon hálás vagyok a receptért, köszönöm Neked!!
Mivel nemrég kezdtem az áttérést a teljes kiőrlésű dolgokra, nagyon féltem, hogy ezután hogy lesz, mit tudok majd sütni magamnak....
Hogy mindjárt az első próbálkozásom ilyen sikeres volt, megnyugtatott. :-)
Mégegyszer köszönöm!
üdv.

Amurath
Nyulas / Amurath h, 2012-01-23 10:16

Kedves Ajándék, nézd meg a többi receptemet is, találsz még teljes kiőrlésű dolgokat. Például nagyon finom kenyeret is. Örülök, hogy elkészítetted és ízlett is a pogácsa. :-) További jó sütögetést neked! Már én is áttértem teljesen, és 10 kg ment le vele. :-) És jobban érzem magam, tovább tart a lendület, amit ezek az ételek adnak. Minden jót neked! Üdv, Nyulas avagy Zsuzsa

baranyignacne
bárányka / baranyignacne szo, 2011-10-29 19:59

Kedves Nyulas!
Ma megsütöttem a pogidat egy kicsi változtatással .Nem volt itthon lenmag és nélküle sütöttem meg.A tetejét tojással kentem meg és tettem egy pici sajtkockát mindegyik tetejére. Nagyon finom állagú rugalmas pogi lett belőle. Sokszor meg fogom sütni már látom előre.
Köszi a receptet Gyöngyi

Amurath
Nyulas / Amurath k, 2011-11-01 14:50

Kedves Gyöngyi, nagy öröm számomra,amikor ilyen visszajelzéseket kapok receptjeimmel kapcsolatban. Amikor én ezt a pogit megsütöttem, egyedül eszegettem,mert a környezetemben mindenki megmaradt a fehér lisztes változatnál. Még két nap múlva is volt belőle, és nejlonzacskóban tartva akkor is friss volt még. Az általad kipróbált változatot én is el fogom készíteni. Szép napot neked! Üdv, Zsuzsa

zafirov
zafirov cs, 2011-09-29 14:21

Kedves Amurath!

Most sült ki a pogi, hát ez valami szuper. Egy-két apró változtatással. Az olvasztott ligt margarin bevált, fél deci tejjel kevesebb van benne, mert úgy éreztem nagyon ragacsos lenne ha többet tennék bele, és nem tettem bele lenmagot, hanem a tetejére szezámmagot szórtam. Egyszóval isteni ez a pogi recept. Ja és azt hittem, hogy kikelnek a tepsiből, mert szinte kis buckák lettek belőle úgy megkeltek. Köszi a nagyszerű receptet. :-) :-)

Amurath
Nyulas / Amurath p, 2011-09-30 10:50

Kedves Zafirov, nagyon örülök, kreatív voltál, szuper, kipróbálom én is a Te változtatásaiddal. Szép hétvégét és további jó sütögetést! :-) Zsuzsa

zafirov
zafirov cs, 2011-09-22 21:01

A teljes reformitás kedvéért lehet light margarint használni az olaj helyett?

sepivi
sepivi k, 2011-03-22 20:07

Megcsináltam, nagyon nagyon finom, már csak azért is, mert ha a kislányom azt mondja, hogy addig enné, amig van, akkor az már tényleg nagyon finom :) és hogy még egészséges is.... köszönöm a receptet

Amurath
Nyulas / Amurath sze, 2011-03-23 09:15

Kedves Sepivi, nekem pedig az a legnagyobb öröm, ha mások is szívesen készítik el a receptjeimet és elégedettek is vele! További jó sütést-főzést, nézz körül még nálam, folyamatosan próbálok új recepteket feltenni, bár elég hosszas az átfutásuk. Szép napot, Zsuzsa

timici
timici p, 2011-02-25 13:31

Réteges lesz a pogácsa?Nekem valahogy ,soha nem akar szép réteges lenni.Hiába ügyelek a hajtogatás sorrendjére,meg 3x is áthajtogatom a tésztát ,de ennek ellenére sem akar sikerűli.Már arra gondoltam ,hogy a graham liszt (én is azzal sütök) sűrűsége miatt lehet?Fehér lisztből még nem próbáltam.:-((

Amurath
Nyulas / Amurath p, 2011-02-25 14:13

Kedves Timici, elég rég sütöttem meg ezt a pogit, emlékeim szerint nem lett olyan nagyon látványosan réteges. A hajtogatás lényege ebben az esetben a tészta mechanikai lazítása. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy csuda puha tésztát sikerült így varázsolni. Szóval ne keseredj el! A fehér liszt a rugalmasságot adó sikértől talán látványosabban tud réteges lenni. És akkor is szépen látszik a hajtogatás, ha valamilyen "töltelék" felhasználásával hajtogatunk, például töpörtyűt kenünk a tésztára és úgy hajtogatjuk. Süsd meg bátran, és élvezd a végeredményt! :-) Arra is emlékszem még, hogy le lehetett emelni a kalapját a poginak, tehát valamennyire megvoltak a rétegek, csak összesülnek. Szép napot,

Zsuzsa

Amurath
Nyulas / Amurath h, 2010-09-20 15:09

Kedves Kati, A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma. A teljes kiőrlésű liszt (BL 200),tartalmazza a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is. Szóval szerintem nyugodtan állj neki graham liszttel elkészíteni a pogikat! Nővérem szerint hasonlít a pogácsák íze a kornspizt-éhez! :-) Mivel számolom a kalóriákat, nem ehettem meg együltő helyemben az egészet, így három nap múlva majszoltam el az utolsót. Nejlonzacsiban tartottam, és az kell mondjam, hogy három nap után is finom maradt! Zsuzsa

gara
gara h, 2010-09-20 14:42

Kedves Zsuzsa!
Légy szí homályosíts már föl engem a teljes kiőrlésű és a greham liszt az egy és ugyan az vagy két külön liszt fajta?Mert én greham lisztet használok meg csinálhatom-e vele a guszta pigikat?Üdv: Kati

996