Rakott savanyú káposzta 6. - gyorsan recept

Rakott savanyú káposzta 6. - gyorsan
Rakott savanyú káposzta 6. - gyorsan
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ritkán ettem ezt az ételt, mert nem tudtam elkészíteni, de a barátnőm elmondta, hogy ő hogy szokta, és egyáltalán nem tűnt bonyolultnak és hosszadalmasnak, így megpróbáltam. A húsimádó férjemnek annyira ízlett, hogy azóta már többször elkészítettem. Nem tudok belőle eleget készíteni. Szerintem ez az adag 4 főre elég kéne, hogy legyen, de mi, ha ilyen van, akkor addig esszük, amíg el nem fogy reggel-délben-este. A 3 éves kisfiam is imádja.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
sütési mód: hőlégkeveréses
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rakott káposzta - három lépés egyben, gyors rakott savanyú káposzta

elkészítés

  1. Azért készül el gyorsan ez az amúgy bonyolultnak tűnő étel, mivel a 3 különböző fázist egyszerre készítjük. Gyújtsuk be a sütőt (az előmelegítés miatt).
  2. A káposztát átmossuk, nem muszáj nagyon lecsöpögtetni, egyből mehet a tepsibe. Rakjunk alá kb. 1 dl vizet, így biztosan nem fog leragadni. Szórjuk meg őrölt köménnyel, borssal és pirospaprikával, kicsit keverjük meg, hogy eloszlassuk a fűszereket rajta. Babérlevél általában van a savanyított káposztában, én nem szoktam hozzá rakni, de ha valaki szereti ezt az ízt, akkor dugdosson bele 2-3 db levelet.
  3. Fedjük le alufóliával, és mehet a sütőbe 30 percre.
  4. Rakjuk fel a rizs vizét melegedni, az előírt rizsmennyiséghez kb. 4dl víz kell. Ezután vágjuk fel a vöröshagymát és a szalonnát kis kockákra, majd egyszerre pirítsuk üvegesre őket a kókuszzsíron (vagy olajon).
  5. Ha megpirult, öntsük rá a darált húst, és keverjük össze. Szórjunk a húsra pirospaprikát, valamint egy kis borsot. (Én sót nem szoktam rá rakni, mivel a kolozsvári elég sós, de ha valaki sósan étkezik, az rakjon rá sót is.) Keverjük össze, és hagyjuk, hogy fedő alatt a saját levében hadd puhuljon a hús. Néha keverjük meg.
  6. Ezalatt az idő alatt a vizünk is felforrt, öntsük bele a rizst, és lassú tűzön hagyjuk puhulni.
  7. Nem kell tökéletesen puhára főzni egyik összetevőt sem, mivel a végén még sütjük az összetevőket.
  8. Fél óra után vegyük ki a sütőből a káposztát. Felezzük meg. Terítsük el a tepsi alján az egyik felét.
  9. A húshoz keverjük hozzá a rizst, és 1 pohár 0,5 l-es tejfölt. Ezt a keveréket terítsük szét a tepsiben lévő savanyú káposztán, majd fedjük le a káposzta másik felével.
  10. A tetejére kanalazzuk rá a másik 0,5 l-es tejföl felét, kenjük szét egyenletesen, és tegyük vissza sülni 20 percet, hogy megpiruljon a tetején a tejföl.
  11. Tálaláskor adjuk hozzá a maradék tejfölt ízlés szerint.
 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
nézettség: 41 316
elküldve: 9
receptkönyben: 398
elkészítve: 18/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Nagyné Marczali Hédi

Mióta szakács: 2011.02.18.
3 recept

Hozzászólások (15)

miklosi.julcsi
miklosi.julcsics, 2012-08-30 09:37

Elkészítettem, valami isteni! Egyszerű, gyors és nagyon finom. Eszerint a recept szerint fogom elkészíteni mindig.

bellerreni
bellerrenih, 2012-01-16 13:11

Nagyon köszönöm a receptet. Jó, hogy én a kezdő háziasszony egy ilyen bonyolultnak tűnő ételt is könnyedén el tudok készíteni :) Nagyon finom. Üdv: Reni

kicsivik
kicsivikszo, 2011-11-19 17:20

Nagyon ízlett nekünk is, 2 napig ettük, jó volt a huzatja is. 8)

cslylla
cslyllaszo, 2011-10-29 20:40

Köszi a receptet, tényleg gyors és egyszerű! és persze nagyon finom! :)

nmh
nmhv, 2011-10-30 08:56

:) örülök, hogy jól sikerült. Egészségedre!

nmh
nmhk, 2011-06-14 08:47

Nagyon szívesen :) Örülök, hogy ízlett.

meszti
mesztik, 2011-03-15 10:06

Nagyjából mi is így készítjük, de mi teszünk bele egy szál kolbászt is, úgy még finomabb.
Én is bármikor tudnám enni, még a párom is felfal fél tepsivel egyszerre, pedig először meg sem akarta enni,mert ő ilyeneket nem eszik meg :)

nmh
nmhk, 2011-03-15 12:16

:) igen, az én párom is hasonlókat mondott az elején, de gondoltam, ha hús van benne, akkor ugyis megeszi, és igazam lett. Biztos finom a kolbásszal is, lehet kipróbálom legközelebb. Köszi a hozzászólást :D

olaszneanci
olaszneancik, 2011-03-15 08:14

Kedves Hédi!
Ismerem ezt az ételt,a családom egyik kedvence! Mindenkinek ajánlom,mert tényleg Isteni finom!
Úgy van,ahogy mondod! Nem lehet belőle eleget enni! üdv:Oné Anci

nmh
nmhk, 2011-03-15 09:29

Kedves Anci, örülök, hogy egyetértesz :) További jó főzőcskézést!

Legfrissebb cikkek

Dekoratív húsvéti finomságok
Dekoratív húsvéti finomságok
Kevés időráfordítással pillanatok alatt húsvéti dekorációt varázsolhatunk a legegyszerűbb kekszből is. Hogy hogyan? Megmutatjuk!
Tészta: olcsó, gyors és vega!
Tészta: olcsó, gyors és vega!
A tésztaételek felérnek számomra az álométkekkel! Az orsó olcsó, a csiga gyors, a lúdgége pedig vegetáriánus – ezért imádom annyira a húsmentes pasztákat.
Húsvéti falatozás lemondások nélkül!
Húsvéti falatozás lemondások nélkül!
Húsvétkor nagy a kísértés, így gyakran annyi finomságot eszünk, hogy utána gyomorbántalmak kínoznak minket. Többet nem kell aggódnunk, mert itt az új Rennie! (x)
Húsmentes hétfő – paradicsomleves
Húsmentes hétfő – paradicsomleves
Szokásos húshagyó ajánlókban most a paradicsomleves kerül főszerepbe, hiszen ahogy melegszik az idő, végre egyre ízletesebb paradicsomokhoz juthatunk a piacokon.
1291