Rakott savanyú káposzta 6. - gyorsan recept

Rakott savanyú káposzta 6. - gyorsan
Rakott savanyú káposzta 6. - gyorsan
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ritkán ettem ezt az ételt, mert nem tudtam elkészíteni, de a barátnőm elmondta, hogy ő hogy szokta, és egyáltalán nem tűnt bonyolultnak és hosszadalmasnak, így megpróbáltam. A húsimádó férjemnek annyira ízlett, hogy azóta már többször elkészítettem. Nem tudok belőle eleget készíteni. Szerintem ez az adag 4 főre elég kéne, hogy legyen, de mi, ha ilyen van, akkor addig esszük, amíg el nem fogy reggel-délben-este. A 3 éves kisfiam is imádja.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
sütési mód: hőlégkeveréses
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rakott káposzta - három lépés egyben, gyors rakott savanyú káposzta

elkészítés

  1. Azért készül el gyorsan ez az amúgy bonyolultnak tűnő étel, mivel a 3 különböző fázist egyszerre készítjük. Gyújtsuk be a sütőt (az előmelegítés miatt).
  2. A káposztát átmossuk, nem muszáj nagyon lecsöpögtetni, egyből mehet a tepsibe. Rakjunk alá kb. 1 dl vizet, így biztosan nem fog leragadni. Szórjuk meg őrölt köménnyel, borssal és pirospaprikával, kicsit keverjük meg, hogy eloszlassuk a fűszereket rajta. Babérlevél általában van a savanyított káposztában, én nem szoktam hozzá rakni, de ha valaki szereti ezt az ízt, akkor dugdosson bele 2-3 db levelet.
  3. Fedjük le alufóliával, és mehet a sütőbe 30 percre.
  4. Rakjuk fel a rizs vizét melegedni, az előírt rizsmennyiséghez kb. 4dl víz kell. Ezután vágjuk fel a vöröshagymát és a szalonnát kis kockákra, majd egyszerre pirítsuk üvegesre őket a kókuszzsíron (vagy olajon).
  5. Ha megpirult, öntsük rá a darált húst, és keverjük össze. Szórjunk a húsra pirospaprikát, valamint egy kis borsot. (Én sót nem szoktam rá rakni, mivel a kolozsvári elég sós, de ha valaki sósan étkezik, az rakjon rá sót is.) Keverjük össze, és hagyjuk, hogy fedő alatt a saját levében hadd puhuljon a hús. Néha keverjük meg.
  6. Ezalatt az idő alatt a vizünk is felforrt, öntsük bele a rizst, és lassú tűzön hagyjuk puhulni.
  7. Nem kell tökéletesen puhára főzni egyik összetevőt sem, mivel a végén még sütjük az összetevőket.
  8. Fél óra után vegyük ki a sütőből a káposztát. Felezzük meg. Terítsük el a tepsi alján az egyik felét.
  9. A húshoz keverjük hozzá a rizst, és 1 pohár 0,5 l-es tejfölt. Ezt a keveréket terítsük szét a tepsiben lévő savanyú káposztán, majd fedjük le a káposzta másik felével.
  10. A tetejére kanalazzuk rá a másik 0,5 l-es tejföl felét, kenjük szét egyenletesen, és tegyük vissza sülni 20 percet, hogy megpiruljon a tetején a tejföl.
  11. Tálaláskor adjuk hozzá a maradék tejfölt ízlés szerint.
 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
nézettség: 41 506
elküldve: 9
receptkönyben: 399
elkészítve: 19/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Nagyné Marczali Hédi

Mióta szakács: 2011.02.18.
3 recept

Hozzászólások (15)

miklosi.julcsi
miklosi.julcsics, 2012-08-30 09:37

Elkészítettem, valami isteni! Egyszerű, gyors és nagyon finom. Eszerint a recept szerint fogom elkészíteni mindig.

bellerreni
bellerrenih, 2012-01-16 13:11

Nagyon köszönöm a receptet. Jó, hogy én a kezdő háziasszony egy ilyen bonyolultnak tűnő ételt is könnyedén el tudok készíteni :) Nagyon finom. Üdv: Reni

kicsivik
kicsivikszo, 2011-11-19 17:20

Nagyon ízlett nekünk is, 2 napig ettük, jó volt a huzatja is. 8)

cslylla
cslyllaszo, 2011-10-29 20:40

Köszi a receptet, tényleg gyors és egyszerű! és persze nagyon finom! :)

nmh
nmhv, 2011-10-30 08:56

:) örülök, hogy jól sikerült. Egészségedre!

nmh
nmhk, 2011-06-14 08:47

Nagyon szívesen :) Örülök, hogy ízlett.

meszti
mesztik, 2011-03-15 10:06

Nagyjából mi is így készítjük, de mi teszünk bele egy szál kolbászt is, úgy még finomabb.
Én is bármikor tudnám enni, még a párom is felfal fél tepsivel egyszerre, pedig először meg sem akarta enni,mert ő ilyeneket nem eszik meg :)

nmh
nmhk, 2011-03-15 12:16

:) igen, az én párom is hasonlókat mondott az elején, de gondoltam, ha hús van benne, akkor ugyis megeszi, és igazam lett. Biztos finom a kolbásszal is, lehet kipróbálom legközelebb. Köszi a hozzászólást :D

olaszneanci
olaszneancik, 2011-03-15 08:14

Kedves Hédi!
Ismerem ezt az ételt,a családom egyik kedvence! Mindenkinek ajánlom,mert tényleg Isteni finom!
Úgy van,ahogy mondod! Nem lehet belőle eleget enni! üdv:Oné Anci

nmh
nmhk, 2011-03-15 09:29

Kedves Anci, örülök, hogy egyetértesz :) További jó főzőcskézést!

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Citromos és fűszeres, édes zöldborsóval pöttyözve, selymes rózsaszín retkekkel, vajon pirított zsemlemorzsával gazdagítva - ez a tésztasaláta maga a tavasz egyetlen tányéron.
1291