Rakott krumpli Vicikó konyhájából recept

Rakott krumpli Vicikó konyhájából
Rakott krumpli Vicikó konyhájából
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik legkedveltebb, hagyományos egytál-rakott ételünk. Azt hiszem ez a legegyszerűbb, leghagyományosabb elkészítési és összetevőkből álló összeállítás.

Vannak különféle variációk, hol ez, hol az kerül bele, egy-kettőt próbáltam már, de igazából szerintem ez a rakott krumpli. Ez az az íz, amit ha kimondjuk a nevét, jut eszébe az ízlelőbimbóinknak. Finom savanyú uborkával, csalamádéval...

A titka szerintem, hogy ne legyen száraz, a tejföl megfelelő mennyisége és a sorok közé rakosgatott vajdarabkák.

Ez a mennyiség nálam egy kb. 23 cm-es átmérőjű sütőedényben készül.

Meglehet, hogy nem a legkímélőbb ételek közül az egyik, ez van, de így szeretjük... :-)

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kolbászos rakott krumpli, tejfölös krumplirakottas, rakott burgonya, klasszikus rakott krumpli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük, még forrón megtisztítjuk, és felszeleteljük.
  2. A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és szintén felszeleteljük.
  3. A kolbászt is hasonló vastagságúra felkarikázzuk.
  4. A tejfölt megsózzuk.
  5. Egy sütőálló mély edényt,  tepsit alaposan kivajazunk. 
  6. Elkezdjük a rétegezést.  Elsőnek egy sor krumplit teszünk az edény aljára, kissé megsózzuk, majd jön egy sor kolbász, majd a tojásszeletek. Ezt is kissé megsózzuk, a vajból csipegetünk ide-oda darabkákat rá, és a tejföl kb. egyharmadát rákenjük. Még egy sort rakunk így le, ott is megsózzuk a krumplit,  a tojást, és teszünk vajat is bele.
  7. Legfelső sor krumpli legyen, szintén kicsit megsózzuk, vajazzuk, majd ráöntjük a tejfölt, és elsimítjuk.
  8. Tetejére zsemlemorzsát szórunk.
  9. Előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük, míg szép aranybarna lesz a teteje.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 98
össznézettség: 114 272
elküldve: 12
receptkönyvben: 368
elkészítve: 44/46
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csillaguniverzum
csillaguniverzum p, 2017-01-06 22:34

Ez az igazi rakott krumpli. Én is így készítem már vagy 35 éve. Annyit teszek még hozzá, hogy egy kapucsínós pohár (kb. 2 dl) tejjel megöntözöm a tejföl felrakása előtt, mert beszívja a burgonya és akkor egy kicsit szaftosabb lesz.

marmalya
marmalya p, 2016-11-25 13:38

Én soha nem főzőm meg előre a krumplit. Nyersen készítem elő sütésre. Igaz, hogy így a sütési idő megnövekszik, viszont a krumpli átveszi a kolbász ízét, és finomabb, ráadásul kevesebb vele a macera. Próbáljátok ki, jól átfő a krumpli, sehol sem marad nyers.

pala010
pala010 k, 2016-05-24 13:39

Egyszerű és nagyszerű nincs semmi flacni benne .Imádom és én is igy készitem már nem emlékszem,hogy hol szereztem a receptet de nem most volt már.Amúgy én koviubival ha van szeretem. A tojásokal kapcsolatban meg én is köszönöm az ismeret terjesztést. László

Sheilagold
Sheilagold / Sheilagold k, 2015-10-20 18:09

Gyerekkoromba túl sokszor kaptam rakott krumplit és hamar ráuntam, ezért jó ideje nem ettem. Most megkívántam és a recepted alapján elkészítettem. Nagyon finom volt, köszönöm a recept feltöltést. :)

LePere
LePere h, 2015-04-06 20:12

Szép napot mindenkinek.
Edesanyàm is igy csnàlta?
Itt Franciaorszagban nincs jo fustolt kolbasz; spanyul chorizot (http://hu.wikipedia.org/wiki/Chorizo) rakok helyette.
A tojassal itt nincs gond, a legolcsobbat veszem (3€ a 30 darab közepes)

Nagyon jo és olcso étel.
En kb 3 kilo krumplibol csnalom; 12 tojassal >>> hàrmunkiank 3 napra igy megban a kaja

Nadragulya
Nadragulya v, 2013-03-17 10:04

Kedves Vicikó!
Ennél finomabb rakott krumplit még életemben nem ettem! Köszönöm, a furfangos receptet! :)

vicikó
Vicikó / vicikó v, 2013-03-17 20:30

Szia!

De jó! Örülök, hogy ennyire tetszett a receptem alapján elkészített étel! :-)
Szívesen, és köszi, hogy visszajeleztél, és hogy be is jelölted! ;-)

Szép hetet kívánok Neked!
Üdv:-) Vici

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva v, 2012-08-19 18:08

Kedves Vicikó!

Ismerős a rakott krumpli, de mégis ez valahogy más..:-o

Nagggyon guszta, jöhet, és jönni is fog, méghozzá a jövőhéten, köszönöm Neked, finomságos.:-o
Légyszi írd le, hogy is van a tojásoknál, mert mostanság figyuszolom, főleg hogy ilyen embertelen ára van, de ha már veszem jó legyen: szóval a HU előtti számokat lesem, és ha az 1 vagy 2 akkor jó, a 3 már nem tökéletes, a 4 borzalom. A tanyasi illetve bio, az is a számok, amiket írtam, vagy külön valami rá van még írva?
Hülye kérdések, bocsi, de tényleg figyelek a tojásokra mostanság, amíg a sajátjaim nem kezdenek tojni.:-O
Várom kedves válaszodat.:-o

Szép nyári melegben eltöltendő hosszú hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

vicikó
Vicikó / vicikó v, 2012-08-19 19:07

Kedves Éva!

Nagyon örülök, hogy legalább itt ezen az oldalon, fel tudtam valakinek kelteni a figyelmét a tojások számozására, és származásának a tojásokon való feltüntetésére!!!:-)
Írom is Neked, hogy hogy vannak... :-)
Egyenként a tojásokra vannak bélyegezve az információk!
Pl: a 0HU....... esetben: 0 a bio, HU Magyarországot, .... a telephelyet jelenti a bélyegzésen.

Tanyasi tojásnak hívom azt, amit én pl. a piacon veszek a tojásos néninél, akinek tudom, hogy szabad tartásban, rendes kosztot kapó, rohangáló tyúkjai vannak.

Amit boltban lehet venni:

a 0HU, az a bio, ökológiai tartású tyúkok tojásai.
Nem kapnak semmiféle kémiai, vegyszerezett táplálékot, nem kapnak antibiotikumokat, stb. a tyúkok. Megfelel a a piaci, ( tanyasi ) megbízható helyről vásároltaknak.

1HU, szabad tartású, már nem bio minősítésű, még jó lenne, na de ezt nem lehet kapni, nem tudom miért, én még nem láttam.

2HU, alternatív tartást jelent.
Itt még valamennyit tudnak mozogni, nagy épületben milliónyi tyúk együtt. Az eledelük... ???

3HU, ketreces tartás! Ezt már nem lenne szabad megvenni!!! 5-6 tyúk 1 nm-en!!! Ezek mindig a legolcsóbb, legakciósabb tojások....

4-es már nincs, hál' Istennek!!!

Ezenkívül nincs más jelölés rájuk írva.
Némelyik jobb minőségű tojásosdoboz belsejében megtalálhatóak egyébként ezek az infók.

Hát bizony, az a legjobb ha saját tyúkjaink tojásaiból főzhetnénk, de ez nem mindenkinek adatik meg.
Drukkolok a a tieidnek, hogy minél hamarabb sikerüljön nekik ! :-)))

Ja, és jó étvágyat a rakott krumplihoz majd!!
Szép ünnepnapot, és hetet kívánok én is Nektek!
Üdv: Vici

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva v, 2012-08-19 23:20

Kedves vicikó!

Az értelmes és nagyon jó ötleteket, az ember miért is ne venné figyelembe, és tartaná be, és értené meg, hogy a saját jól felfogott érdeke , hogy olyat vegyen és egyen.:-O
Főleg, ha sok ételben alapanyag a tojás, vagy sok kell bele, nem beszélve arról, hogy sokszor sütünk sütiket, meg mostanság kenyérféléket, és nem mindegy, mi van benne, és mennyiért. :-o

Örülök neki, hogy tudom, melyik az, ami jó : 0HU, 1HU, esetleg- nagyon vészes esetben esetleg a 2HU :-))

Sajnos a boltok, különböző árfekvésben, különböző dobozokban, különböző nagyságú és színű tojásokkal vannak elárasztva, -de a múltkor bizony Isten, lestek, mit csinálok,- de nekiláttam, és a 6 féle (6 különböző termelőtől ) ,- tojásokat, meglestem. Kinyitottam a dobozt, ki egy tojást, és lestem rajta a betű előtti számot, de sajna, mindegyik fajta a 3-as számot mutatta, pedig nem egy helyről való volt...:-((((
Piacon kötöttem én is ki, és a tojás nem a legnagyobb volt, de olyan sárga, felütés után látva, mintha a saját tyúkom tojta volna.:-O

Alig várom a saját tyúkjaim "alkotásait!"
És igen, a piaci tojást a jövőhéten a nénitől beszerezve, elkészítem ezt a finom rakott krumplidat, köszönöm szépen, és a kedves segítségedet is.:-O
Éva-Anyóca

1077