Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ragu mini marharoládokkal

Ragu mini marharoládokkal
Ragu mini marharoládokkal
105 perc / előkészület: 30 perc főzés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vigyázat: nagyon finom!
Kis színes: az ember megérdemli a Sorsát: a Tescoban (bocs) vettem a húst, mert olyan későn kellett Tapolcára mennem, hogy már semmi más nem volt nyitva. Valamiért mindenképpen be kellett mennem a Tescoba (nem is tudom már, mi a fene hiányzott éppen oly késői órán annyira), s ha már ott voltam, gondoltam legalább bevásárolok másnapra – kicsit tovább lehet aludni. Megyek a húspulthoz a lapocka beszerzésének szándékával, látom a pultban pár szelet lapocka hever. Nem voltak éppen csúnyák, csak tekeréshez túl kicsik. Ott áll egy rém helyes ifjú henteslegény, kérdem tőle „több lapocka nincs is?” Dehogynem! Elmondom, mit szeretnék, mutatom, egy olyan 20 x 30 centis szeleteket vagy nyitott szeleteket, mondom tekerni akarom. Lelkesen, segítőkészen reagál, megoldja. Jó! Otthagytam, elmentem valamit még begyűjteni. Visszajövök, ott egy egész lapocka, kicsit alulméretezett ahhoz, hogy az általam vágyott szeletek összejöjjenek. Kérdem, miként akarja megoldani a problémámat. Azt mondja a helyes kis fiatal henteslegény, hogy átlósan szeli majd a húst. Az – mondom – nem lesz olyan nagyon jó, próbáljon inkább nyitott szeleteket (hogy ti. két szelet nincsen egészen végigvágva, kinyílik, mint egy könyv és szét lehet klopfolni egy nagy szeletté). Fontos ugye, hogy szálirányban tekerjük majd az izomrostokat. Az ifjú segítőkész és lelkes, én bízom, megint otthagyom, míg megoldja a problémát. Visszajövök ismét, látom a levágott húst, rémes. Kérdi a srác, jó lesz-e így? Nem akarok a lelkébe  mászni, hisz oly fiatal még, meg azt is tudom, mit kell áldoznia egy Tesco állásért, rábólintok. (Majd megoldom valahogy, fő, hogy sikerélményhez jusson a fiatal!)
Hát, mit mondjak? Több volt a leeső nyesedék, mint a feltekerhető hús! Szerencsére nálunk Beethoven (a kutyánk) hálás kuncsaft az ilyesmire, nincs pocsékolás!
A Sors aztán úgy büntetett (volna, ha hagytam volna magam), hogy a fogpiszkáló nem volt elég a tekercseléshez! Nem hagytam azonban magam ismét a boltba zavarni, ha már előző este kikínlódtam a Tesco-t a mai nyugalomért: kifaragtam pár gyufát hegyesre a tűzéshez.
A ragu egészen Isteni lett, ez a lényeg.
Mégis van tanulság: a jól bevált henteséhez hűnek kell maradni az embernek, ha kicsit több fáradságba kerül is!
Legközelebb, ha ezt a ragut készítem, meglátjátok, mi a különbség!
Cserélem majd a képet.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nagyon - nagyon finom egytál a téli napokra!


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát finomra vágjuk, a répát karikára, a krumplit kockára. A kelbimbót megtisztogatjuk.
  2. A hússzeleteket jó vékonyra klopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk, borsot darálunk rá.
  3. Az egyik oldalt mustárral kenjük, és arra az oldalra feltekerjük a húst.
  4. Fogpiszkálóval rögzítjük a tekercset, annyival, hogy centi vastag szeleteket vágunk a feltekert húsból. Minden szeletre essen egy rögzítő fogpiszkáló.
  5. 1 l vízben a két leveskockát a hús esetleges leesső nyesedékeivel feltesszük főni. Ha van otthon egy kis marhacsont, azt is beletesszük.
  6. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és a vajon megpirítjuk a hústekercseket.
  7. Kiemeljük a megpirított hústekercskéket, a leveshez adjuk, hogy főjenek!
  8. A vajon pirítjuk a hagymát.
  9. Adjuk a répát és a krumplit, a levesből keveset hozzámerve puhára pároljuk.
  10. Amikor a hústekercskék már majdnem puhák, hozzáadjuk a kelbimbót.
  11. Amikor egészen puhák, hozzáadjuk a párolt répás-hagymás-krumplis egyveleget.
  12. Kóstolunk, sózunk, ha kell, borsot darálunk.
  13. Összeforraljuk, közben a crème fraîche-t egy ek levessel jól elkeverjük, majd a forró leveshez adjuk.
  14. Frissen vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.


 


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 345
elküldve: 2
receptkönyvben: 149
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: német
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

raguleves téli zöldségekkel és marhatekercsekkel, kelbimbós-sárgarépás-burgonyás raguleves marhatekercsekkel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ilda421
Ilda421 Sat, 2016-08-13 18:53

Szia! Szeretném egyszer elkészíteni, kérlek ne nézz teljesen nünükének, de mi az a crème fraîche? :-) Én csak magyarul értek :-)

juhjud
juhjud Thu, 2013-02-28 08:21

Széngidrátszegényebb változatát picit több kelbimbóval és sárgarépával, a krumpli elhagyásával készítettem. Fő fogás gyanánt, egytálételként fogyasztottuk. Ebben változatban alacsony szénhidrát tartalmú diétába is beilleszthető. Nagyon finom lett, köszönöm az ötletet!

kitike
Kitike / kitike Wed, 2012-11-28 22:26

Kedves Ildikó! Nem tudok -és nem is akarok- elszakadni az ön csodálatos receptjeitől, ínycsiklandozó képeitől és picit szarkasztikus (ha meg nem sértem, dicséretnek számít tőlem) stílusától. Ez a leves karácsonyi leves lesz, úgy gondolom. Köszönöm!

661
marhalapocka 60 dkg
mustár 4 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 5 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
kelbimbó 20 dkg
sárgarépa 6 db
burgonya 60 dkg
leveskocka 2 db
crème fraîche 20 dkg
petrezselyem 1 csokor