r
Nosalty Logó

Lencsés-sárgarépás csirke

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
meseto
Lencsés-sárgarépás csirke
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 763 kcal
  • 17% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3056 kcal
  • 17% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 203 kcal
  • 17% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    992.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    659 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    191 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    460 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    628 micro
  • Kolin:
    230 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    1857 micro
  • β-karotin
    4453 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 763 kcal
  • 17% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    242.7 g

Zsír

  • Összesen
    77.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    410 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3971.6 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    116 mg
  • Kálcium
    311 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    419 mg
  • Foszfor
    2636 mg
  • Nátrium
    422 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    353.1 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    763.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1840 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    66 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2514 micro
  • Kolin:
    922 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    17813 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    555 micro
Összesen 3056 kcal
  • 17% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    264.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    175 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    494 micro
  • β-karotin
    1186 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 203 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk.
  2. A csirkét, ha combot vagy szárnyat veszünk, megtűzdeljük füstölt szalonnacsíkokkal, ha csirkemellet használunk, a hüvelykujjnyinál vastagabbra darabolt húst egyenként betekerjük baconcsíkokba. A combot nem kell lebőrözni.
  3. Egy akkora edényben, amiben majd az egész elfér, és fedele is van (az enyém 24 cm átmérőjő és 7,5 cm magas) a szalonnás húst átforgatjuk a megforrósított olajon.
  4. A sárgarépát jó vastag, ferde karikákra, a hagymát cikkekre vágjuk, a húshoz adjuk, beletesszük a babérlevelet és a borókabogyót is (számoljuk meg, hány darab), és lefedve, időnként átkeverve puhára pároljuk.
  5. Ha már megpuhult a hús és a répa is (átmegy rajta egy hústű), az egészet kiszedjük az edényből egy szűrőlapáttal, közben a babérlevelet és borókabogyókat eltávolítjuk.
  6. A pecsenyelébe öntjük a leszűrt lencsét, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megsózzuk. Zöldséghámozóval vékonyan hámozzunk le egy darab citromhéjat, ezt is tegyük bele, majd ha a lencse megpuhult, kivesszük. Fedő alatt megfőzzük. Mire a lencse megpuhul, a levét is elfövi, ha lenne még rajta lé, fedő nélkül hagyjuk elpárologni. Nézzünk rá közben, ha már elfőtt a leve, de még nem puhult meg, kevés vizet adjunk hozzá.
  7. Míg a lencse fő, a húsból kivesszük a csontokat, és falatnyi darabokra vágjuk.
  8. A lencséhez keverjük a húst, a répát és a hagymát, összekeverjük, kevés citromlével ízesíthetjük.
  • Tepsi mérete: 24x7,5
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 5827
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lencsés-sárgarépás csirke
meseto 1 recept

Ezt a finom egytálételt legalább húsz éve készítettem először, amikor újévre kerestem valami finom lencsés ételt, ami nem lencsefőzelék. A recept eredetije Verő Juli 1984-es kiadású könyvéből való, melynek címe Hónapok, napok, ételek. Picit alakítottam rajta, és azóta már nagyon sokszor elkészítettem, évközben is. Nem olyan macerás ám az elkészítése, mint első olvasásra tűnik. Egyedül a szalonnával való tűzdelés tart sokáig (nekem).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!