Krumplis pirog gombás töltelékkel recept

Krumplis pirog gombás töltelékkel
Krumplis pirog gombás töltelékkel
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pirog egy orosz töltött tésztaféle, ami itthon is közismert. Mi az olajban kisütött, kelt változatát ismertük eddig, de készítik kelt- vagy leveles tésztából tepsiben sütve, és így, burgonyásan is. Az elkészítése időigényes, de megéri, mert a végeredmény mennyei: a zsemlemorzsától ropogós, a tészta puha, a gombás töltelék pedig ízletes, és ha megfelelő hőfokon sül, egyáltalán nem olajos. A recept a HVG Ízek és kultúrák c. sorozatának Orosz kötetéből származik.

 

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

A sütéshez

ajánlat

Mellé 3 nagy evőkanál tejfölt kevertem össze egy csipet apróra vágott kakukkfűvel, és egy nagy csipet sóval.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gombás táska, olajban sült pirog
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjastól megfőzzük, sós vízben kb. 20 perc alatt, ezután leszűrjük, s amíg hűl, összeállítjuk a tölteléket.
  2. Olajon megdinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, sót, borsot és a kakukkfüvet. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, így főzzük kb.8 percig, majd hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, és hagyjuk hűlni.
  3. A krumplit meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, sót, olajat és a tojássárgáját (a fehérjét félretesszük). Alaposan összegyúrjuk, ha túl lágy, ragadós, még tehetünk hozzá lisztet.
  4. Kinyújtjuk fél cm vastagságúra, és bögrével 16 kört (eredeti recept szerint 8 nagyobbat) szaggatunk belőle, a körök közepében elosztjuk a tölteléket, a szélüket megkenjük a tojásfehérjével, félbehajtjuk, majd villával körbenyomkodjuk.
  5. Végül megkenünk minden batyut tojásfehérjével, és megszórjuk zsemlemorzsával, majd közepesen forró olajban aranybarnára sütjük őket (hideg olajba véletlenül se tegyük bele, mert akkor olajos lesz a tészta).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 005
elküldve: 9
receptkönyvben: 265
elkészítve: 7/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Besamel

Mióta szakács: 2011.08.22.
57 recept

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1540