r
Nosalty Logó

Kenyér házilag Elmerenges konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
elmerenges
Kenyér házilag Elmerenges konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 495 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3955 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 221 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    832.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    588 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    104.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 495 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.4 g

Zsír

  • Összesen
    34.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6658.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    341 mg
  • Kálcium
    179 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    1164 mg
  • Nátrium
    4707 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    787.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    835.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    456 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 3955 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    373.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    264 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 221 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Keressünk egy megfelelő edényt, amibe a tésztát összedolgozhatjuk, és pihentethetjük. Én egy nagy méretű zománcos "vájlingot" használtam.
  2. Öntsük bele a lisztet, kicsit mozgassuk át, ettől fellazul. Adjuk hozzá a cukrot és a sót. (Nekem a 2 teáskanál só kicsit kevésnek bizonyult, de lehet valaki nem szereti annyira sósan.)
  3. Az élesztőt keverjük össze 1-2 dl langyos vízzel, várjuk meg míg nagyjából feloldódik, majd adjuk hozzá a liszthez. Ezután öntsük még hozzá az olajat és a maradék vizet.
  4. Kezdjük el összedolgozni a tésztát. Ez elég ragacsos lesz, de nem kell megijedni. :) Egy kevés liszt segítségével válasszuk le a masszát az edény faláról. Most elkezdjük gyúrni a tésztát. Határozott, egyenletes mozdulatokkal formáljunk cipót a tésztából, 3-4 gyúrás után fordítsunk rajta egy negyed fordulatot. Ha nagyon ragadna egy kis lisztet adjunk hozzá. Nagyjából 10-12 perc gyúrás után állítsuk a cipót az edény közepére, finoman hintsük be liszttel a tetejét - tényleg csak nagyon finoman - majd takarjuk le konyharuhával, és tegyük melegebb helyre. Várjunk fele kb. 2 órát.
  5. A két óra leteltével a tésztánk óriásira dagadt. Kezdjük el leereszteni a tésztát. Ehhez néhány mozdulattal gyúrjuk át a tésztát az előzőekhez hasonlóan. Nem kell nagyon sokat dolgozni vele, csak engedjük ki az élesztő által termelt gázokat. A cipónk visszatér az eredeti méretéhez. Ismét hintsük le, takarjuk be, és várjunk vele kb. 1 órát.
  6. Az egy óra leteltével ismételten eresszük le a tésztánkat, és újra tegyük le pihenni, de most már a sütőlapra helyezzük el. Takarjuk le egy enyhén megvizesített konyharuhával. Ez azért kell, hogy finom ropogós kérge képződjön. Most már csak 25-30 percig pihentessük. Közben gyújtsuk be a sütőt.
  7. Egy késsel megvágjuk a cipó tetejét (ez nálam annyira nem szokott menni). Betesszük a sütőbe, és nagyjából 45-50 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, tegyük kenyérvágó deszkára, vagy ahogy én is csináltam, sütőrácsra, hogy szellőzni tudjon az alja.
  8. Élvezzük a házilag készített kenyerünket.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1582
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 02.

Ajánló

Isteni finom még melegen felvágva egy kis vajjal és sóval. A kenyér fele el szokott fogyni ilyen módon. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kenyér házilag Elmerenges konyhájából
elmerenges 1 recept

Mindig is ki akartam próbálni, hogy milyen az otthon sütött kenyér íze. Egyik ismerősöm mesélte, hogy ő hogy készíti, és ezzel bogarat ültetett a fülembe. Így egy vasárnap reggelen elhatároztam, hogy én bizony kenyeret fogok sütni. Azt kell hogy mondjam, az eredmény jobb lett, mint amit elképzeltem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek