Jeges kocka recept

Jeges kocka
Jeges kocka
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A jeges kocka (eredeti nevén Ledene Kocke) tradicionális szerb sütemény. A könnyű kakaós piskótán, finom vaníliás tejkrém terül el, a tetejét krémes csokoládé koronázza, az íze pedig egészen olyan, mint a Kinder csokoládé... szerintem nem is mesélem tovább, a legjobb elkészíteni és megkóstolni! :)

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Szirup

Krém

Csokoládéréteg

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
konyha: szerb
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tejkrémes-csoki szelet, szerb krémes süti, tejkrémes kocka csokimázzal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a kakaóval, félrerakjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét 2 evőkanál kristálycukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. Ezután a maradék két evőkanálnyi cukorral a tojássárgáját is habosra (szinte fehéredésig) keverjük. A két tojásos masszát lassú mozdulatokkal összekeverjük, nem kell teljesen, elég márványosra, közben ügyeljünk rá, hogy a habot ne törjük össze. A lisztes-kakaós keveréket szitáljuk a tetejére, és óvatosan, forgató mozdulatokkal keverjünk homogén, csomómentes piskótatésztát. Kiolajozott és kilisztezett tepsiben egyenletesen eloszlatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 13-15 percig sütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük!
  2. A sziruphoz a vizet és a cukrot 4-5 percig forraljuk. A még meleg tésztára a szirupot még meleg, de már nem forró állapotban kell ráöntözni.
  3. A krémhez a 0,6 liter tejet felteszünk forrni. A tej tetejére szórjunk három evőkanálnyi cukrot, és hagyjuk az aljára lesüllyedni, ez garantálja, hogy a krém ne kapjon oda, ne égjen le. Ezután a maradék tejet (2 dl) csomómentesre keverjük a liszttel a keményítővel és a vaníliával, majd ha a tej felforrt, ezt a keveréket hozzáöntjük, és folyamatos keverés mellett (legjobb erre a célra a habverő) „puding állagú” krémet főzünk belőle. A legvégén belerakjuk az apró kockára vágott margarint, és robotgéppel csomómentesre dolgozzuk a krémet. Ezután egyenletesen eloszlatjuk a tészta felületén, és hidegre rakjuk egy pár percet dermedni. Addig a csokoládémázat készítjük el.
  4. A mázhoz a tejszínt majdnem forrásig melegítsük fel, majd adjuk hozzá a kockára tördelt csokoládét, és folyamatosan addig kevergessük, amíg szép homogén csokimázat nem kapunk. (Az elején úgy tűnhet, hogy túl híg a mázunk, ilyenkor nem szabad megijedni, kitartóan kell tovább kevergetni, és gyönyörű, sűrű csokoládé ganache-t kapunk majd belőle.) Ezután egyenletesen laposfejű kés segítségével oszlassuk el a tejes krémen, és rakjuk újra a hűtőbe. Akkor a legjobb, ha legalább egy éjszakát pihentetjük, így szépen összeérik a süteményünk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6 620
össznézettség: 154 455
elküldve: 40
receptkönyvben: 1 281
elkészítve: 55/55
Facebookon megjelent: 2

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2017-06-26 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.06.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2017-04-30 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.04.29. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

rozsa93
rozsa93 szo, 2017-04-15 20:47

Kedves medea valamiért nem sikerül a csoki máz nem ertem mi végett amikor legelőször csináltam tökéletesre sikerült de azóta 2x csináltam es nem lett jó kicsapódik belőle az olaj nem értem mi végett de legelőször a szine is más volt halványabb barna most pedig szinte feketés pedig étcsokoládét használok

barbaracz
barbaracz cs, 2016-10-27 16:03

Az ilyen süteményekért érdemes internetezni! Tökéletesen sikerült, minden úgy ment, ahogy írtad! Másnapra el is fogyott! Nem kérdés, hogy elmentem a recepted! Gratulálok hozzá és köszönöm.

Funtineli
Funtineli / Funtineli p, 2016-03-25 10:18

Kedves Medea!
A gyönyörű kép alapján régóta szemeztem a sütiddel. A krém teljesen jól sikerült. A tésztát dupláztam, nagy tepsiben sütöttem és jól tettem: olyan méretű lett, hogy lefedte a sütisdobozomat. A magasságtól nem kellett félnem, nekem ilyen piskóta még sosem lett magasabb 2 centinél kihűlés után :)
A ganache. Bizalmat kapott tőlem két tábla Tibi étcsoki. Ti soha ne válasszátok, mert olvadás után nem sűrűsödik be egy éjszaka alatt sem! Lágy lötyiként borítja a be a sütit. Ettől még persze nagyon finom, köszi a feltöltést!

huaniko
Huaniko / huaniko cs, 2015-08-20 13:47

Kedves Medea! :) Köszi szépen ezt a finom receptet. Vasárnap ezt fogom elkészíteni a kislányom szülinapjára. Lenne egy kérdésem: a margarint a meleg krémbe kell beletenni? Meg fog szépen dermedni? :) (Eddig én minden sütinél a kihűlt krémbe kevertem bele, így még sosem csináltam). Köszönöm előre is a válaszod, üdvözlettel: Anikó

medea_89
medea / medea_89 cs, 2015-08-20 16:30

Kedves Anikó! Örülök, hogy ezt a receptet választottad a kislányod szülinapjára! :-) Én a langyos krémbe szoktam beletenni a margarint, így jobban elkeveredik benne. Remélem sikered lesz a sütivel és kislányodnak is ízleni fog! :) Üdvözlettel: M.

Norcsi
Norcsi szo, 2015-08-08 19:51

Isteni lett koszonom, mondjuk en tettem egy kis rum aromat a krembe. Egy szo mint szaz isteni lett.

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2015-07-28 02:47

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.07.27. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2015-07-27 02:35

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.07.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2015-06-03 02:16

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.06.02. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

leilalinda
leilalinda / leilalinda h, 2015-06-01 10:41

Én biztos,ami biztos alapon a hideg krémbe kevertem a vajat,majd 3 órát dermedt
a hűtőben,de még így is nagyon folyós lett! De mégis a legnagyobb csalódás az íze volt,nekem teljesen íztelen lett! :-( Sajnálom,mert a képen írtó guszta.

medea_89
medea / medea_89 h, 2015-06-01 11:17

Lehetséges, hogy a 3 óra kevés neki...sajnálom, hogy az íze sem tetszett...

Kardos Helga
Kardos Helga k, 2015-05-12 09:08

Megcsináltam és isteni lett!! Bár igaz, a krém nekem is hígabb lett, de valószínű kicsit tovább kellett volna főznöm. Majd legközelebb! De a hűtőben jól összedermedt. Köszi a receptet Médea!!!

Zsanna_
Zsanna-manna / Zsanna_ szo, 2015-05-09 19:49

Szia Medea!
Megcsináltam a krémet, most ott csücsül a hűtőben, várom, hogy dermedjen valamelyest, mert folyós lett az egész... Bár már a remény is kezd elszállni, hogy megdermed, mert már rég kihűlt. Nem tudom mit csináltam rosszul, minden úgy csináltam, ahogy leírtál. Pedig baromi finom, már kínomban nyalakodtam belőle...

medea_89
medea / medea_89 k, 2015-05-12 09:12

Sajnálom...lehet, hogy egy picit tovább kellett volna főzni a krémet! Ha nem ment el teljesen a kedved a sütitől, legközelebb inkább próbáld meg úgy.

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2015-04-29 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.04.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

medea_89
medea / medea_89 k, 2015-04-28 15:23

Szia! Igen, a meleg krémbe kell belerakni a margarint. Jó sütögetést! :) M.

greenpearl
greenpearl / greenpearl szo, 2015-04-04 15:22

Kedves Medea! A hozzávalókból a tésztánál kimaradt a sütőpor, így annak mennyisége is. Mivel már nagyon rákészültem, lesz ami lesz, fél csomag ment bele :-)

medea_89
medea / medea_89 k, 2015-04-07 08:19

Szia! Remélem végül jól sikerült! :) Én egy mokkáskanálnyit raktam bele (az majdnem egy fél csomag), amit rögtön pótolok is receptben. Köszönöm, hogy elkészítetted! :)

Lilidzso
Lilidzso cs, 2015-04-02 18:35

Kedves Medea! Mekkora tepsibe sütötted? Köszönöm a választ.

376