Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hájas kifli Klaudiától

Hájas kifli Klaudiától
Hájas kifli Klaudiától
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár időigényes sütemény, és be kell tartani a háromszoros pihentetést, mégis ajánlom mindenki figyelmébe, a befektetett munka biztosan meg fog térülni. Mivel ebben a receptben nem élesztős kelt tésztáról van szó, nagy előnynek tartom, hogy hamarabb is el lehet készíteni, lefagyasztva tárolható akár 1 hónapig is a nem kisült, hajtogatott tészta. Családom egyik kedvenc édessége, mindig dupla adaggal készítem, mivel akár 1 hétig is megőrzi frissességét.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertéshájat simára dolgozzuk 12 dkg liszttel.
  2. A maradék 48 dkg lisztből a többi hozzávalóval könnyű tésztát gyúrunk.
  3. Lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, lekenjük a lisztes háj kétharmadával, hajtjuk balról jobbra kétharmad részig, ráhajtjuk a megmaradt egyharmadnyi tésztát. Az így kapott téglalap tetejét lekenjük a megmaradt hájjal, behajtjuk fentről lefelé a kétharmadáig, a megmaradt alsó egyharmadot ráhajtjuk. 10 percig letakarva pihentetjük. Újra kinyújtjuk, és hajtogatjuk a leírt módszer alapján kenegetés nélkül, majd pihentetjük. A harmadik pihentetés után kinyújtjuk 1-2 mm vékonyra, 4x4 cm kockákra vágjuk, megtöltjük keményebb állagú lekvárral, félbehajtjuk és lenyomkodjuk a széleit.
  4. Zsírozott tepsibe helyezzük, felvert tojáshabbal megkenjük. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük 170ºC-on. Meghintjük vaníliás porcukorral.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x33x3 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 47 323
elküldve: 18
receptkönyvben: 226
elkészítve: 9/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Becsei Klaudia

Mióta szakács: 2012.09.10.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

lekváros hájas kifli, hájas táska, hájas sütemény

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2017-11-12 13:02

Elkészítettem, azon kívűl, h a sütési idő nálam közel a duplája kellett volna h legyen, nagyon finom lett!

divica
divica Tue, 2017-07-11 18:56

Újra jól sikerült. :) Sárgabaracklekvárral elkevert dióval töltöttem.

Xevica
Xevica Sun, 2015-02-01 08:30

Kedves Klaudia!! Tegnap megsütöttem a hájast! Nagyon szuper lett!! Köszönöm szépen!!

kicsimamut
kicsimamut Sun, 2012-12-23 10:51

Szia Klaudia!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ:)
Már ma délután nekiállok,és megcsinálom:)
Biztos tetszeni fog mindenkinek,mert nagyon guszta!!
Boldog Új Évet Nektek is!!!!!!!!!!

kicsimamut
kicsimamut Sat, 2012-12-22 14:29

Kedves Klaudia!
Pont ma kerestem mindenhol hájas sütiket,édesapám nagyon szereti,úgyhogy pont jó időben kattintottam erre a kedvenc oldalamra:)Nagyon guszta és szépen sikerült süti,köszönöm a receptet:)
Egy valamit szeretnék kérdezni,a hájat előtte ecetes vízben meg szoktad mosni?:)
Még sosem csináltam:(Köszönöm a segítségedet!
Kellemes Ünnepeket Kívánok Neked és Családodnak!

Becsei Klaudia
Becsei Klaudia / Becsei Klaudia Sat, 2012-12-22 22:54

Kedves Kicsimamut!
Engem a nagyi úgy tanított, hogy a hájat előbb késsel megkaparjuk (megtisztítjuk az eres vagyis hártyás résztől), majd húsdarálón ledaráljuk és mehet a sütihez, nem kell külön mosni. Különben ebből a leveles hajtogatott tésztából készül a francia krémes is mifelénk.
Sok sikert, bízom benne hogy elnyeri tetszésüket, nálunk nagyon menő. Viszont kívánok áldott karácsonyt és sikeres új évet! Üdvözlet

639
finomliszt 60 dkg
sertésháj 40 dkg
fehérbor 1 dl
tejföl 2 ek
tojássárgája 2 db
víz 1 dl
1 kk
lekvár/ dzsem 20 dkg
tojásfehérje 2 db
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 1 ek