Hájas kifli Klaudiától recept

Hájas kifli Klaudiától
Hájas kifli Klaudiától
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár időigényes sütemény, és be kell tartani a háromszoros pihentetést, mégis ajánlom mindenki figyelmébe, a befektetett munka biztosan meg fog térülni. Mivel ebben a receptben nem élesztős kelt tésztáról van szó, nagy előnynek tartom, hogy hamarabb is el lehet készíteni, lefagyasztva tárolható akár 1 hónapig is a nem kisült, hajtogatott tészta. Családom egyik kedvenc édessége, mindig dupla adaggal készítem, mivel akár 1 hétig is megőrzi frissességét.

hozzávalók / 10 adag

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg sertésháj
  • 1 dl fehérbor (Olaszrizling)
  • 2 ek tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl langyos víz
  • 1 kk só

Töltelék:

Tetejére:

  • 2 tojásfehérje

Szóráshoz:

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

lekváros hájas kifli, hájas táska, hájas sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertéshájat simára dolgozzuk 12 dkg liszttel.
  2. A maradék 48 dkg lisztből a többi hozzávalóval könnyű tésztát gyúrunk.
  3. Lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, lekenjük a lisztes háj kétharmadával, hajtjuk balról jobbra kétharmad részig, ráhajtjuk a megmaradt egyharmadnyi tésztát. Az így kapott téglalap tetejét lekenjük a megmaradt hájjal, behajtjuk fentről lefelé a kétharmadáig, a megmaradt alsó egyharmadot ráhajtjuk. 10 percig letakarva pihentetjük. Újra kinyújtjuk, és hajtogatjuk a leírt módszer alapján kenegetés nélkül, majd pihentetjük. A harmadik pihentetés után kinyújtjuk 1-2 mm vékonyra, 4x4 cm kockákra vágjuk, megtöltjük keményebb állagú lekvárral, félbehajtjuk és lenyomkodjuk a széleit.
  4. Zsírozott tepsibe helyezzük, felvert tojáshabbal megkenjük. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük 170ºC-on. Meghintjük vaníliás porcukorral.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x33x3 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 17 419
elküldve: 13
receptkönyben: 167
elkészítve: 3/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Becsei Klaudia

Mióta szakács: 2012.09.10.
9 recept

Hozzászólások (3)

kicsimamut
kicsimamutv, 2012-12-23 10:51

Szia Klaudia!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ:)
Már ma délután nekiállok,és megcsinálom:)
Biztos tetszeni fog mindenkinek,mert nagyon guszta!!
Boldog Új Évet Nektek is!!!!!!!!!!

kicsimamut
kicsimamutszo, 2012-12-22 14:29

Kedves Klaudia!
Pont ma kerestem mindenhol hájas sütiket,édesapám nagyon szereti,úgyhogy pont jó időben kattintottam erre a kedvenc oldalamra:)Nagyon guszta és szépen sikerült süti,köszönöm a receptet:)
Egy valamit szeretnék kérdezni,a hájat előtte ecetes vízben meg szoktad mosni?:)
Még sosem csináltam:(Köszönöm a segítségedet!
Kellemes Ünnepeket Kívánok Neked és Családodnak!

Becsei Klaudia
Becsei Klaudiaszo, 2012-12-22 22:54

Kedves Kicsimamut!
Engem a nagyi úgy tanított, hogy a hájat előbb késsel megkaparjuk (megtisztítjuk az eres vagyis hártyás résztől), majd húsdarálón ledaráljuk és mehet a sütihez, nem kell külön mosni. Különben ebből a leveles hajtogatott tésztából készül a francia krémes is mifelénk.
Sok sikert, bízom benne hogy elnyeri tetszésüket, nálunk nagyon menő. Viszont kívánok áldott karácsonyt és sikeres új évet! Üdvözlet

Legfrissebb cikkek

5 tuti recept a hétvégi bográcsozáshoz
5 tuti recept a hétvégi bográcsozáshoz
Idén kegyesek hozzánk az égiek, mert az elmúlt évekkel ellentétben most rendre hétvégére köszönt be a jó idő, amit ajánlatos is kihasználni és a szabadban főzni!
Főzzünk együtt a gyerekekkel!
Főzzünk együtt a gyerekekkel!
Kisgyerekkel főzni valódi kihívást jelent a szülő számára, de egy kis rákészüléssel és egy igazán mély levegővétellel felejthetetlenné tehető mindkét fél számára.
Vakációzz otthon egy habcsóktortával!
Vakációzz otthon egy habcsóktortával!
A nyár tökéletes alkalom édességek készítésére: nemcsak a piacon található friss, színpompás gyümölcsök kavalkádja, de a rendelkezésünkre álló szabadidő mennyisége is segít.