Hájas kifli Klaudiától recept

Hájas kifli Klaudiától
Hájas kifli Klaudiától
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár időigényes sütemény, és be kell tartani a háromszoros pihentetést, mégis ajánlom mindenki figyelmébe, a befektetett munka biztosan meg fog térülni. Mivel ebben a receptben nem élesztős kelt tésztáról van szó, nagy előnynek tartom, hogy hamarabb is el lehet készíteni, lefagyasztva tárolható akár 1 hónapig is a nem kisült, hajtogatott tészta. Családom egyik kedvenc édessége, mindig dupla adaggal készítem, mivel akár 1 hétig is megőrzi frissességét.

hozzávalók / 10 adag

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg sertésháj
  • 1 dl fehérbor (Olaszrizling)
  • 2 ek tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl langyos víz
  • 1 kk só

Töltelék:

Tetejére:

  • 2 tojásfehérje

Szóráshoz:

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

lekváros hájas kifli, hájas táska, hájas sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertéshájat simára dolgozzuk 12 dkg liszttel.
  2. A maradék 48 dkg lisztből a többi hozzávalóval könnyű tésztát gyúrunk.
  3. Lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, lekenjük a lisztes háj kétharmadával, hajtjuk balról jobbra kétharmad részig, ráhajtjuk a megmaradt egyharmadnyi tésztát. Az így kapott téglalap tetejét lekenjük a megmaradt hájjal, behajtjuk fentről lefelé a kétharmadáig, a megmaradt alsó egyharmadot ráhajtjuk. 10 percig letakarva pihentetjük. Újra kinyújtjuk, és hajtogatjuk a leírt módszer alapján kenegetés nélkül, majd pihentetjük. A harmadik pihentetés után kinyújtjuk 1-2 mm vékonyra, 4x4 cm kockákra vágjuk, megtöltjük keményebb állagú lekvárral, félbehajtjuk és lenyomkodjuk a széleit.
  4. Zsírozott tepsibe helyezzük, felvert tojáshabbal megkenjük. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük 170ºC-on. Meghintjük vaníliás porcukorral.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x33x3 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 17 655
elküldve: 13
receptkönyben: 167
elkészítve: 3/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Becsei Klaudia

Mióta szakács: 2012.09.10.
9 recept

Hozzászólások (3)

kicsimamut
kicsimamutv, 2012-12-23 10:51

Szia Klaudia!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ:)
Már ma délután nekiállok,és megcsinálom:)
Biztos tetszeni fog mindenkinek,mert nagyon guszta!!
Boldog Új Évet Nektek is!!!!!!!!!!

kicsimamut
kicsimamutszo, 2012-12-22 14:29

Kedves Klaudia!
Pont ma kerestem mindenhol hájas sütiket,édesapám nagyon szereti,úgyhogy pont jó időben kattintottam erre a kedvenc oldalamra:)Nagyon guszta és szépen sikerült süti,köszönöm a receptet:)
Egy valamit szeretnék kérdezni,a hájat előtte ecetes vízben meg szoktad mosni?:)
Még sosem csináltam:(Köszönöm a segítségedet!
Kellemes Ünnepeket Kívánok Neked és Családodnak!

Becsei Klaudia
Becsei Klaudiaszo, 2012-12-22 22:54

Kedves Kicsimamut!
Engem a nagyi úgy tanított, hogy a hájat előbb késsel megkaparjuk (megtisztítjuk az eres vagyis hártyás résztől), majd húsdarálón ledaráljuk és mehet a sütihez, nem kell külön mosni. Különben ebből a leveles hajtogatott tésztából készül a francia krémes is mifelénk.
Sok sikert, bízom benne hogy elnyeri tetszésüket, nálunk nagyon menő. Viszont kívánok áldott karácsonyt és sikeres új évet! Üdvözlet

Legfrissebb cikkek

Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Ízes töltött tojás a régmúltból
Ízes töltött tojás a régmúltból
Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?
Hajdina a spájzban
Hajdina a spájzban
A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság, érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!